Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Sieni, värjäys (2632 __-SienVr )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

12.11.2018

Tekopaikka

Vaasan KS/Kl. mikrobiologian laboratorio/(06) 2132842

Indikaatiot

Sieni-infektioepäily

Esivalmistelut

Diagnostiikan osuvuuden parantamiseksi suositellaan samanaikaista sieniviljelyn (pinnalliset näytteet: 2631 -SienVi, syvät näytteet: 3508 Pu-SienVi) pyytämistä. Molemmat tutkimukset saadaan samasta näytteestä edellyttäen, että materiaalia on tarpeeksi ja että materiaali soveltuu värjäystutkimukseen. Niukan näytteen tapauksessa viljely on ensisijainen.

Menetelmä

Näytteen fluoresenssimikroskooppinen tutkimus.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe).

Tulos valmiina

Viimeistään toisena työpäivänä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Näytteenotto

Pinnallinen (iho/kynsi) näyte: Kynnet pestään ja pehmitetään. Näytteenottokohta puhdistetaan huolellisesti etanolilla tai mieluiten etanoliasetoniseoksella kontaminoivan homekasvuston vähentämiseksi. Ihon kuivuttua rapsutetaan ihottuma-alueen reunasta ihohilsettä steriilillä terävällä esineellä (kirurginveitsi) tehdaspuhtaaseen näytteenottoastiaan. Kynnestä näytteeksi leikataan tai raaputetaan paloja muutosalueen reunasta tai käytetään poraa (jalkojenhoitaja) kunnollisen näytteen saamiseksi.

Syvä (aspiraatio) näyte: Näytteenottovälineenä on steriili ruisku, jolla punktiosaalis steriiliin tiiviskorkkiseen koeputkeen. Näyte kuljetetaan tarvikejakelun (B3-kerros) kylmätiskiin.

Limakalvoilta tai iholta bakteerikuljetustikkuun otettu näyte ei sovellu värjäystutkimukseen.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Hiivan näkyminen näytteessä viittaa hiivaetiologiaan ja sienirihmasto silsasienen (tai harvinaisissa tapauksissa homeen) merkitykseen infektion syynä. Negatiivinen tulos ei kuitenkaan riitä poissulkemaan sieni-infektion mahdollisuutta vaan tähän tarvitaan sieniviljely. Toisaalta joskus värjäyksessä nähty sieni ei kasva viljelyssä, jolloin hoidosta päätettäessä ja hoitoa mitoitettaessa joudutaan nojaamaan värjäystutkimuksen tulokseen.

Yhteyshenkilöt

Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*12.11.2018 lisätty tieto bakteerikuljetustikkuun otetun näytteen soveltumattomuudesta värjäystutkimukseen.