Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

As-Solut (2651 As-Solut )

Tarkistettu

19.3.2020

Tekopaikka

Vaasan KS/Hematologian laboratorio/(06) 213 2516 / 213 2525.

Yleistä

Tutkimukseen kuuluu askitesnesteen väri ja sameus(As-Väri, As-Sameus), solulaskenta (As-Eryt, As-Leuk) ja valkosolujen erittelylaskenta (As-Neut, As-Ly+Mono, As-Eos).

Indikaatiot

Tulehduksen, verenvuodon tai maligniteetin arviointi.

Menetelmä

1) Askites-nesteen As-Väri ja As-Sameus arvioidaan visuaalisesti.

2) Solujen määrä (As-Leuk, As-Eryt) lasketaan Sysmex XN-9100-analysaattorilla tai mikroskooppisesti Bürkerin kammiossa.

3) Valkosolujen erittelylaskenta tehdään Sysmex XN-9100-analysaattorilla tai MGG-värjäyksen jälkeen mikroskooppisesti.

Näytteistä tehdään valkosolujen erittelylaskenta vain, jos As-Leuk on yli 200·106/l. Diffissä ilmoitetaan solujen suhteelliset osuudet (%). Merkittävät poikkeavat löydökset mainitaan kommenteissa.

Tekotiheys

Päivystystutkimus

Tulos valmiina

Työpäivän kuluessa, valkosolujen mikroskooppinen erittelylaskenta seuraavana arkipäivänä.

Häiriötekijät

Hajonneet solut, fibriinisaostumat.

Näyteastia

Geelitön 4 ml Li-Hepariiniputki.

Näytteenotto

Lääkäri ottaa näytteen. Otetaan steriilisti n. 10 ml askitesnestettä ruiskuun. Näyte ruiskutetaan kahteen Li-Hepariiniputkeen.

Mikrobiologisia tutkimuksia varten katso 3491 Pu-BaktVi1.

Näyte (minimi)

4 ml askitesnestettä, vähintään 0.5-1 ml/tutkimus.

Näytteen säilytys

Solut säilyvät huonosti +20 °C, joten näyte on toimitettava laboratorioon välittömästi ja tutkittava 2 tunnin kuluessa näytteenotosta. Ei saa kuljettaa putkipostissa.

Aluenäytteenotto

Ei sovi alueelliseen näytteenottoon.

Viitearvot
As-Väri: Kellertävä.
As-Sameus: Kirkas
As-Eryt: alle 2·106/l
As-Leuk: alle 1000·106/l
As-Diffi: granulosyyttien (neut, bas, eos) osuus alle 25 %.
Tulkinta

Askites on plasman ultrafiltraattia, kirkasta ja väriltään kellertävää. Sameus (turbiditeetti) voi johtua primaarista bakteriellista peritoniitista, umpisuolen tulehduksesta, suolistoinfarktista tai suolistoruptuurasta. Vihertävä väri voi liittyä perforoituneeseen duodenaaliulkukseen, suoliston tai sappirakon perforaatioon, kolekystiittiin tai akuuttiin pankreatiittiin. Maitomainen peritoneaalineste voi johtua ductus thoracicuksen tukoksesta tai vauriosta (lymfooma, karsinooma, tbc, kiinnikkeet tai maksakirroosi).

Normaalissa askitesnesteessä granulosyyttien määrä As-Diffissä on alle 25%, As-Leuk alle 1000·106/l ja As-Eryt alle 2·106/l.

Muut askiteksen ominaisuudet: As-Prot n. alle 30 (40) g/l, As-Laktaat 0.6 - 2.4 mmol/l eli samaa tasoa kuin P-Laktaat, As-Gluk yli 2.8 mmol/l, As-LD samaa tasoa kuin S -LD, As-tuumorisoluja ei esiinny ja As-Gram-värjäys on negatiivinen.

Eksudaatti/transsudaatti erottelu askiteksen proteiinipitoisuuden mukaan sopii huonosti askitekseen. Kirroosipotilailla diureesi ja albumiini-infuusio nostavat As-Prot-pitoisuuden yli 30 g/l. Sydänperäisessä askiteksessa As-Prot on myös usein yli 30 g/l. Ei-bakterielleissa askitesnesteen lisääntymisissä tila syntyy kapillaaripaineen noustessa (sydämen vajaatoiminta) tai seerumin proteiinien alentuessa, jolloin osmoottinen paine laskee. Normaalisti ei-bakterielleissa tiloissa askitesneste on kirkasta, vaalean kellertävää, As-LD/S-LD-suhde on alle 0.6, As-Bakt-Vr ja -Vi ovat negatiiviset.

Bakteeritulehduksissa tai maligniteetissa askitesneste voi olla seroosinen, kirkas, samea (bakteerit), hyytyväinen (fibriinipitoinen), verinen (maligniteetti 60 %:ssa). As-Prot voi olla koholla. As-Granulosyyttien määrä on yli 250·106/l (yli 25%), As-Gluk alentunut (alle 2.8 mmol/l), As-Prot yli 10 g/l, As-LD/S -LD-suhde yli 1.0.

S-Alb/As-Alb-erotus erottelee hyvin askiteksen etiologian. Jos S-Alb:n ja As-Alb:n erotus on yli 11 g/l, tarvitaan kohonnut portapaine pitämään askites peritoneaaliontelossa. Silloin on kyseessä portahypertensio. Jos erotus on alle 12 g/l ei portahypertensiota ole.

As-Laktaat kohoaa bakteeritulehduksissa. Normaalisti As-Laktaatti 0.6 - 2.4 mmol/l eli samaa tasoa kuin P-Laktaat. As-LD on normaalisti samaa tasoa kuin S -LD. Bakteriellissä tulehduksessa tai maligniteetissa As-LD ja As-LD/S-LD-suhde on koholla (As-LD/S -LD-suhde on yli 1.0). Peritoneumin karsinoomissa LD:a vapautuu askitesnesteeseen ja LD-isoentsyymeissa fraktiot I, II, IV ja V kohoavat.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*1.10.2019 Uusi tutkimus
*19.3.2020 korjattu miniminäytemäärä
*
*