Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Li-Spektri (300-640 nm) (2664 Li-Spektri )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

15.10.2018

Tekopaikka

Vaasan KS/Hematologian laboratorio/(06) 213 2516

Indikaatiot

Subaraknoidaali- tai muu aivoverenvuotoepäily äkillisen päänsärkykohtauksen yhteydessä, etenkin jos on kliininen epäily negatiivisesta tietokonetomografialöydöksestä huolimatta (varoitusvuoto tai potilas tullut tutkimuksiin viiveellä). Subaraknoidaali- ja punktioartefakta-vuodon erottaminen likvorin ollessa veristä.

Esivalmistelut

Likvorin bilirubiinipitoisuus voi olla koholla ilman verenvuotoa, jos plasman/seerumin bilirubiini on koholla tai Li-Prot-arvo selvästi koholla. Samanaikaisesti Li-Spektri -tutkimuksen kanssa on tilattava myös 4592 P -Bil ja 2516 S -Prot, jotta laskennallinen korjaus voidaan tehdä.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Arkisin ma-pe.

Tulos valmiina

Viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Näyteastia

6 ml lisäaineeton muoviputki (BD 368501, vaaleanruskea korkki).

Näytteenotto

Näytteenottojärjestyksessä viimeinen (4.) putki.

Näyte (minimi)

1 ml selkäydinnestettä.

Ohje laboratoriolle

Näyte sentrifugoidaan, erotellaan ja suojataan valolta mahdollisimman pian. Säilytys jääkaapissa.

Näytteen säilytys

Säilytys valolta suojattuna +5 °C.

Tulkinta

Kovan äkillisen päänsäryn eräs mahdollinen syy on subaraknoidaalivuoto (SAV) tai muu aivoverenvuoto. SAV havaitaan ensimmäisen vuorokauden aikana tietokonetomografialla (TT) 95-98 %:ssa tapauksista, mutta TT:n herkkyys laskee jatkossa ollen kolmen viikon kuluttua alle 10 %. Aivovaltimon aneurysmaan liittyvä vuoto voi olla aluksi pieni (ns. varoitusvuoto). Tällöin TT voi olla tuoreessakin vuodossa negatiivinen. Myöhemmin voi esiintyä runsaampi seurauksiltaan vakava vuoto, jos diagnoosi viivästyy.

Li-Spektri -tutkimuksessa näytteestä määritetään ensisijaisesti bilirubiini. Spektri-tutkimuksen herkkyys on 100 %, mikäli tutkimus tehdään 12 h - 2 viikon kuluttua vuodosta. Herkkyys on vielä 3 viikon kuluttua 70-90 % ja 4 viikon kuluttua 40-70 %. Näyte sisältää aluksi vain punasoluja ja oksihemoglobiinia, joten alle 12 h tehdyssä tutkimuksessa voidaan saada väärä negatiivinen tulos bilirubiinin osalta. Bilirubiinia muodostuu entsyymireaktiossa 9 - 12 h kuluessa. Sen pitoisuus on suurin 48 - 72 h kuluttua.

Jos likvorin verisyys johtuu punktioartefaktasta, näyte ei sisällä bilirubiinia. Normaali likvor on kirkasta ja väritöntä. Verisessä likvorissa voi olla oksihemoglobiinia (absorptiomaksimi 415 nm, esiintyy 3 h - 8 vrk kuluttua vuodosta), bilirubiinia (450 - 460 nm, 12 h - yli 4 viikkoa vuodosta) tai methemoglobiinia (407 nm, yli 2 vk vanhassa subduraali- tai aivoverenvuodossa). Mikäli näyte sisältää vain bilirubiinia, sen keltainen väri (ksantokromia) voi olla silminkin havaittavissa. Positiivisista tapauksista 80 %:ssa näytteessä on kuitenkin sekä oksihemoglobiinia että bilirubiinia, jolloin bilirubiini on todettavissa vain spektri-tutkimuksella.

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*15.10.2018 Korjattu mitattava aallonpituus ( ennen 300 - 640 nm).