Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6146"Fimlab-ohjekirjaan

Ps-Streptococcus, viljely (beetahemolyyttiset streptok.) (2703 Ps-StrVi )

Ps-Streptococcus, viljely (beetahemolyyttiset streptok.) (2703 Ps-StrVi )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Ps-Streptococcus, viljely (beetahemolyyttiset streptok.) (2703 Ps-StrVi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

19.03.2024

Uudelleenohjaus

Analysoiva laboratorio

Fimlab Vaasa/Kliinisen mikrobiologian laboratorio/(06) 2132842.

Indikaatiot

Tonsilliitin etiologian tutkiminen, myös tulirokkoepäily tai tulirokkokontakti. Jos kyseessä on epidemiatilanne, on lähetteessä ehdottomasti mainittava siitä. Tonsilliittiepidemiatilanteessa ainoa varteenotettava tutkimus on nieluviljely.

Esivalmistelut

Syöminen tai juominen (erityisesti antiseptisten tablettien tai nesteiden käyttö) n. tunti ennen näytteenottoa voi heikentää tutkimuksen luotettavuutta. Jos potilaalla on jokin immuunipuolustusta heikentävä tila (esim. maligni veritauti) pitäisi se ilmoittaa esitiedoissa, jotta tutkimusta osataan laajentaa potilastapauksen mukaisesti.

Menetelmä

Viljely streptokokkeja selektiivisesti kasvattavalle maljalle. Beetahemolyyttiset streptokokit tunnistetaan ryhmiin A, C ja G, ja niille tehdään herkkyysmääritys.

Tekotiheys

Ma - su.

Tulos valmiina

Negatiivinen tulos valmiina 2 työpäivää näytteen saapumisesta laboratorioon, positiivinen tulos vie 2(-3) työpäivää.

Näyteastia

Bakteerikuljetustikku

Näytteenotto

Näyte otetaan bakteerikuljetustikkuun nielurisakudoksen pinnalta (peitteistä) pyöritellen riittävän voimakkaasti. Keskussairaalassa näyte toimitetaan tarvikejakelun kylmätiskiin. Vaasan terveyskeskuksessa otetut näytteet toimitetaan pääterveysaseman laboratorioon.

Viitearvot

Negatiivinen tulos viittaa muuhun kuin streptokokkietiologiaan.

Tulkinta

Positiivinen A-streptokokkilöydös on selkeästi merkitsevä. Ryhmiin C ja G kuuluvat streptokokit aiheuttavat myös tonsilliittia. Näitä kaikkia beetahemolyyttisiä streptokokkeja voidaan tavata myös oireettomien henkilöiden nieluista, mutta oireisilla potilailla niiden löytymistä nielusta pidetään merkityksellisenä. Epidemiatilanteissa myös oireettomien kantajien löytyminen voi olla merkityksellistä. Beetahemolyyttiset streptokokit, jotka kuuluvat luokkaan "ei ryhmää ACG" tai ns. milleri-ryhmään tulisi pitää nielun limakalvon normaalilöydöksenä. Joskus nielusta saatetaan löytää ihmisellä tonsilliittia aiheuttavia eläinperäisiä (hevonen, koira) beetahemolyyttisiä streptokokkeja. Lähetetiedoissa olisi hyvä olla maininta, jos eläinlähdettä pidetään todennäköisenä.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*24.06.2010 Tarkennus esivalmisteluun.
*19.3.2024 Uudelleenohjaus