Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

S -Testosteroni (2735 S -Testo )

Tarkistettu

5.6.2020

Tekopaikka

Yhtyneet Medix Laboratoriot oy (09) 525 61.

Indikaatiot

Lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset (CAH/adrenogenitaalisyndrooma), lisämunuaisten ja muut hormonaalisesti aktiivit kasvaimet. Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt ja pojilla puberteettihäiriöt. Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti.

Huom. Tutkimusta 2735 S -Testo ei tule pyytää samanaikaisesti tutkimuksen 0041 S -TestoVL kanssa. Massaspektrometrinen kokonaistestosteronipitoisuus määritetään ja vastataan automaattisesti vapaan testosteronin lasketun osuuden yhteydessä.

Esivalmistelut

Miehillä näyte otetaan klo 7 - 10 johtuen vuorokausivaihtelusta. Naisilla näyte otetaan kierron 5. - 8. vrk. Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenottoa.

Huom. Testosteronikorvaushoidon yhteydessä näyte on hyvä ottaa ennen testosteronigeelin laittamista iholle, jotta vältetään näytteen kontaminaatio, mikä voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen.

Menetelmä

Massaspektrometrinen.

Tulos valmiina

Noin kahden viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml seerumiputki, ei geeliä.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys

Jääkaapissa +5 °C 2 vrk, pitempään pakastettuna.

Näytteen lähetys

Ma-to huoneenlämpöisenä, muuten pakastelähetys.

Viitearvot
pojat ennen puberteettia 0.1 - 1.1 nmol/l
pojat, pubert. vaih. 2-3 2 - 13 nmol/l
tytöt ennen puberteettia 0.1 - 0.4 nmol/l
tytöt, pubert.vaihe 2-3 0.2 - 1.1 nmol/l
miehet 10 - 38 nmol/l
naiset 0.4 - 2 nmol/l
Testosteronin viitearvoja ei yleensä ilmoiteta iäkkäille miehille, joskin pitoisuudet laskevat iän myötä. Hypogonadismia alkaa esiintyä, kun kokonaistestosteroni on alle 10 – 12 nmol/l ja se on yleistä pitoisuuksilla alle 7 nmol/l.
Tulkinta

Miehillä pääosa testosteronista syntetisoituu kivesten Leydigin soluissa. Pieni osa erittyy lisämunuaisen kuorikerroksesta. Naisilla testosteroni syntyy munasarjoissa ja lisämunuaisen kuoressa. Verenkierrossa testosteroni on sitoutunut proteiiniin (albumiiniin, sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin eli SHBG:n) ja vain pieni osa 1-3 % on vapaana. Testosteroni metaboloituu perifeerisissä kudoksissa (5-alfa-DHT) sekä maksassa ja erittyy munuaisten kautta glukuronidikonjugaattina. Testosteronilla on vuorokaudenaikavaihtelu, arvot ovat korkeammat aamulla kuin illalla.

Testosteronitaso riippuu sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) pitoisuudesta. SHBG on alentunut hyperandrogenismissa, hypoestrogenismissa, maksakirroosissa, hypertyreoosissa sekä käytettäessä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivia lääkkeitä. Estrogeenit ja e-pillerit nostavat SHBG-tasoa, mutta estävät lutenisoivan hormonin (LH)-suppression kautta testosteronieritystä.

Miehillä keskitasoa oleva testosteroniarvo on yleensä osoitus normaalista toiminnasta, mutta alarajalla oleva arvo voi liittyä hypoandrogenismiin, mikäli SHBG on koholla. Naisilla androgeenivaikutusta arvioitaessa pelkkä S -Testo on epäluotettava hyperandrogenismin mittari ja naisilla tulisikin aina arvioida testosteronin ohella SHBG:n pitoisuus (0041 S -TestoVL). Miehillä kokonaishormonin määrä antaa melko luotettavan kuvan testosteronin synteesistä ja sen häiriöistä.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070

Muutokset

*23.2.2017 Poistettu geeliputket näyteastiavalikoimasta.
*5.6.2020 Tekopaikka- ja menetelmämuutos. Näytteen säilytystiedot päivitetty.