Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

S -Testosteroni (2735 S -Testo )

Tarkistettu

23.2.2017

Tekopaikka

HUSLAB, Naistenklinikan laboratorio puh. (09) 471 72932

Indikaatiot

Lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset (CAH/adrenogenitaalisyndrooma), lisämunuaisten ja muut hormonaalisesti aktiivit kasvaimet. Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt ja pojilla puberteettihäiriöt. Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, amenorrea, oligomenorrea, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti.

Esivalmistelut

Miehillä näyte otetaan klo 7 - 9 johtuen vuorokausivaihtelusta. Naisilla näyte otetaan kierron 5. - 8. vrk. Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenottoa.

Menetelmä

Nestekromatografia-massaspektrometrinen (LC-MS/MS).

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml seerumiputki, ei geeliputki.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys

Jääkaapissa +5 °C 2 - 3 vrk, pitempään pakastettuna.

Näytteen lähetys

Ma-to huoneenlämpöisenä, muuten pakastelähetys.

Viitearvot
pojat ennen puberteettia 0.1 - 1.1 nmol/l
pojat, pubert. vaih. 2-3 2 - 13 nmol/l
tytöt ennen puberteettia 0.1 - 0.4 nmol/l
tytöt, pubert.vaihe 2-3 0.2 - 1.1 nmol/l
miehet 10 - 38 nmol/l
naiset 0.4 - 2 nmol/l
Tulkinta

Miehillä pääosa testosteronista syntetisoituu kivesten Leydigin soluissa. Pieni osa erittyy lisämunuaisen kuorikerroksesta. Naisilla testosteroni syntyy munasarjoissa ja lisämunuaisen kuoressa. Verenkierrossa testosteroni on sitoutunut proteiiniin (albumiiniin, sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin eli SHBG:n) ja vain pieni osa 1-3 % on vapaana. Testosteroni metaboloituu perifeerisissä kudoksissa (5-alfa-DHT) sekä maksassa ja erittyy munuaisten kautta glukuronidikonjugaattina. Testosteronilla on vuorokaudenaikavaihtelu, arvot ovat korkeammat aamulla kuin illalla.

Testosteronitaso riippuu sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) pitoisuudesta. SHBG on alentunut hyperandrogenismissa, hypoestrogenismissa, maksakirroosissa, hypertyreoosissa sekä käytettäessä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivia lääkkeitä. Estrogeenit ja e-pillerit nostavat SHBG-tasoa, mutta estävät lutenisoivan hormonin (LH)-suppression kautta testosteronieritystä.

Miehillä keskitasoa oleva testosteroniarvo on yleensä osoitus normaalista toiminnasta, mutta alarajalla oleva arvo voi liittyä hypoandrogenismiin, mikäli SHBG on koholla. Naisilla androgeenivaikutusta arvioitaessa pelkkä S -Testo on epäluotettava hyperandrogenismin mittari ja naisilla tulisikin aina arvioida testosteronin ohella SHBG:n pitoisuus (2736 S -TestoVL). Miehillä kokonaishormonin määrä antaa melko luotettavan kuvan testosteronin synteesistä ja sen häiriöistä.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Matti Väisänen p. (06\) 213 2502

Muutokset

*23.2.2017 Poistettu geeliputket näyteastiavalikoimasta.