Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/7732"Fimlab-ohjekirjaan

P -Trombiiniaika (2782 P -Trombai )

P -Trombiiniaika (2782 P -Trombai )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Trombiiniaika (2782 P -Trombai )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

27.10.2021

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Tampere

Yleistä

Trombiiniaikatestillä mitataan hyytymistapahtuman viimeistä vaihetta, jossa fibrinogeeni muuttuu fibriiniksi. Hepariinista johtuva pitkä trombiiniaika normalisoituu hepariinin neutraloinnin jälkeen. Trombiiniaikatutkimus kuuluu osana Tromboositaipumuksen selvittelyä (B-Trombot) dysfibrinogenemian seulontatutkimuksena. Trombiiniaika tutkitaan tarvittaessa joskus myös muiden hyytymistekijätutkimusten yhteydessä hepariinivaikutuksen poissulkemiseksi.

Reptilaasi on entsyymi, jolla on trombiinin kaltainen vaikutus. Se ei ole herkkä hepariinin, hirudiinin eikä suorien oraalisten antikoagulanttien vaikutukselle. Tutkimusta tehdään jatkotutkimuksena vain Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorion asiantuntijalääkärin pyynnöstä selvitettäessä poikkeavan trombiiniajan syytä.

Tulkinta

Trombiiniaika pitenee, jos näytteessä on hepariinia, näytteen fibrinogeenimäärä on pieni, näytteessä on runsaasti fibriinin hajoamistuotteita tai jos fibrinogeenin rakenne on poikkeava. Trombiiniaika pitenee myös dabigatraanin (suora trombiininestäjä) vaikutuksesta. Dabigatraanipitoisuutta ei voi kuitenkaan arvioida tämän tutkimustuloksen perusteella. Jo pieni (n. 70 µg/l) dabigatraanipitoisuus aiheuttaa mittaamattoman pitkän trombiiniajan

Muutokset

*27.10.2021 Tekopaikan, näytteen säilytyksen, lähetyksen sekä viitearvojen muutos.