Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6556"Fimlab-ohjekirjaan

B -Trombosyyttivasta-aineet, tyypitys (2796 B -TAb-Ty )

B -Trombosyyttivasta-aineet, tyypitys (2796 B -TAb-Ty )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Trombosyyttivasta-aineet, tyypitys (2796 B -TAb-Ty )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

27.10.2021

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio ma–pe klo 8–18 p. 044 472 8393.

Yleistä

Trombosyyttien pinnalla on veriryhmärakenteiden kaltaisia trombosyyttispesifisiä alloantigeenejä (HPA, human platelet alloantigen), joita kohtaan voi muodostua vasta-aineita verensiirron tai raskauden yhteydessä. Myös autoimmuunitrombosytopeniassa vasta-aineet voivat reagoida spesifisesti erilaisten solukalvon proteiinien kanssa (esim. GPIIbIIIa tai GPIbIX). Mikäli HPA-vasta-aineita todetaan, tehdään myös B -Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA-tutkimus (KL 4277, tutkitaan SPR Veripalvelussa), joka laskutetaan erikseen. Tulokset toimitetaan SPR Veripalveluun erikoisverivalmisteiden toimitusten mahdollistamiseksi.

Kyseessä on jatkotutkimus, joka on tarkoitus tehdä vain, jos HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovastetta tai jos siirtovaste on huono myös HLA-tyypitetyillä trombosyyteillä. Tutkimus sisältää trombosyyttien auto- ja HPA-vasta-ainetutkimukset.

Indikaatiot

Trombosyyttien huonojen siirtovasteiden syyn selvittelyn jatkotutkimus silloin, kun HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovastetta tai HLA-tyypitetyilllä trombosyyteillä ei saada vastetta.

Epäily verensiirron aiheuttamasta posttransfuusiopurppurasta (PTP)

Esivalmistelut

Näytteitä voidaan ottaa ainoastaan maanantaisin ja keskiviikkoisin ennen klo 9 ja näytteiden tulee olla perillä Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa tiistaina ja torstaina klo 9 mennessä. Näytteitä ei voi ottaa ennen arkipyhiä.

Muutokset

*27.10.2021 linkki Fimlab-ohjekirjaan