Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

B -Trombosyyttivasta-aineet, tyypitys (2796 B -TAb-Ty )

Tarkistettu

01.09.2019

Tekopaikka

Fimlab/Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, päivystysaikana p. (03) 311 76536.

Lähete

Fimlab, Trombosyyttitutkimukset-lähete.

Yleistä

Trombosyyttien pinnalla on veriryhmärakenteiden kaltaisia trombosyyttispesifisiä alloantigeenejä, joille voi muodostua vasta-aineita verensiirron tai raskauden yhteydessä. Myös autoimmuunitrombosytopeniassa vasta-aineet voivat reagoida spesifisesti erilaisten solukalvon proteiinien kanssa (esim. GPIIbIIIa tai GPIbIX). Mikäli HPA-vasta-aineita todetaan, tehdään myös B -Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA-tutkmus (KL 4277), joka laskutetaan erikseen. Tulokset toimitetaan SPR Veripalveluun erikoisverivalmisteiden toimitusten mahdollistamiseksi. Tarvittaessa Veripalvelusta toimitetaan tutkittavaa varten erikoissverikortti.

Kyseessä on jatkotutkimus, joka on tarkoitus tehdä vain, jos HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovaastetta tai jos siirtovaste on huono HLA-tyypitetyillä trombosyyteillä. Tutkimus sisältää trombosyyttien auto- ja HPA-vasta-ainetutkimukset.

Indikaatiot

Huonojen trombosyyttisiirtovasteiden syyn selvittelyn jatkotutkimus silloin, kun HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovastetta.

Epäily verensiirron aiheuttamasta posttransfuusiopurppurasta (PTP).

Esivalmistelut

Näytteitä voidaan ottaa ainoastaan maanantaisin ja keskiviikkoisin ennen klo 9 ja näytteiden tulee olla perillä Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa tiistaina ja torstaina klo 9 mennessä. Näytteitä ei voi ottaa ennen arkipyhiä.

Näytteen analysointi on tiistaisin ja torstaisin, ei arkipyhinä.

Menetelmä

Glykoproteiinispesifinen ELISA. DNA-tutkimus (HPA-genotyypitys, tehdään alihankintana SPR Veripalvelun kudostyyppilaboratoriossa).

Tulos valmiina

Kolmen viikon kuluessa, erikseen sovittaessa ja kiireellisissä tapauksissa tärkeimmät tutkimukset viikossa. Kiireellisissä tapauksissa suositellaan yhteydenottoa Fimlabin Trombosyyttitutkimusten lääkäriin..

Näyteastia

Vanhemmat: Seerumiputki 5 ml ja 4 x EDTA-putki (K2) 6 ml (vastasyntyneet EDTA-putki 2 ml x 1).

Lapsi: Seerumiputki 5 ml ja EDTA-putki (K2) 6 ml.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia ja 4x6 ml EDTA-verta.

Lapsilta miniminäytemäärä on 1 ml seerumia ja 15 ml (vastasyntyneiltä 2 ml) EDTA-verta.

Näytteen säilytys

Huoneenlämmössä.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä (17–24 °C). Kylmänä vuodenaikana näytteet on pakattava niin, että ne pysyvät huoneenlämpöisinä. Näytteen tulee olla Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä klo 9 mennessä.

Tulkinta

Lausunto.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529