Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Tuma, liukoiset antigeenit, vasta-aineet, laaja tutkimus (3022 S -ENAAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

18.12.2013

Tekopaikka

Synlab Suomi/Ammattilaisneuvonta/020 734 1550.

Yleistä

Osatutkimukset:

Indikaatiot

Systeemisten autoimmuunitautien, kuten systeeminen lupus erythematosus (SLE), sekasidekudostauti (MCTD) ja Sjögrenin syndrooma (SS), systeeminen skleroosi, dermatomyosiitti/ polymyosiitti, diagnostiikka. Toistuvien keskenmenojen ja neonataalilupuksen diagnostiikka.

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunologinen (FIA).

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki).

Näytteen säilytys

3 vrk jääkaapissa +5 °C ja pitempiaikainen -20°C.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

S -ENAL negatiivinen
S -SSAAb alle 7 U/ml
S -SSBAb alle 7 U/ml
S -RNPAb alle 5 U/ml
S -SmAb alle 7 U/ml
S -SentBAb alle 7 U/ml
S -Jo1Ab alle 7 U/ml
S -Scl70Ab alle 7 U/ml

Tulkinta

RNP-vasta-aineet

Kaikki MCTD-tautia sairastavat potilaat ovat RNP-vasta-ainepositiivisia, mutta vasta-aine ei ole MCTD-taudille spesifi, sillä vasta-aineita tavataan noin 40 %:lla SLE-potilaista (erityisesti benigneissä muodoissa) ja pienellä osalla skleroderma- ja CREST-potilaista.

SSA-vasta-aineet

Sjögrenin oireyhtymän ja SLE:n lisäksi SSA-vasta-aineita todetaan tumavasta-ainenegatiivisessa lupuksessa ja iholupuksessa. SSA-vasta-aineilla on merkittävä rooli SLE-nefriitissä, erityisesti potilailla, joilla ei ole DNA-vasta-aineita. Osa SSA-vasta-ainepositiivisten äitien lapsista sairastuu neonataaliseen lupukseen; tällöin vasta-aineiden määrittämisellä on diagnostista merkitystä. SSA-vasta-aineita todetaan myös PBC:ssa ja CAH:ssa.

SSB-vasta-aineet

SSB-vasta-aineita esiintyy pääasiassa vain primaarisessa ja SLE:hen liittyvässä Sjögrenin oireyhtymässä, harvemmin neonataalisessa ja iholupuksessa.

Sm-vasta-aineet

Sm-vasta-ainepositiivisuus on diagnostinen SLE:lle, sillä näitä vasta-aineita ei esiinny muissa sidekudostaudeissa. Vasta-aineiden esiintyminen korreloi taudin aktiviteettiin.

Scl70-vasta-aineet

Scl70-vasta-aineita esiintyy sklerodermassa 20 - 60 %:lla potilaista. Noin puolella potilaista todetaan tuma-vasta-ainemäärityksessä ns. nukleolaarinen tuman värjäytymiskuvio.

Jo1-vasta-aineet

Jo1-vasta-aineet ovat diagnostisia polymyosiitti/dermatomyosiittitaudille; 30 - 60 % potilaista on näitä vasta-aineita. Vasta-aineita todetaan erityisesti potilailla, joilla on keuhkofibroosi.

Ribosomi P-proteiini, vasta-aineet

Vasta-aineita ribosomaalista P-proteiinia vastaan todetaan 5 - 20%:lla SLE-potilaista ja ne assosioituvat neuropsykiatrisiin häiriöihin ja nefriittiin.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*12.3.2013 Tekopaikkamuutos, sisältää useampia osatutkimuksia.
*18.12.2013 Viitearvomuutos tutkimuksessa S -SmAb.
*21.5.2014 Yhteystiedot