Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Hepatiitti A -virus vasta-aineet (3346 S -HAVAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

6.7.2020

Tekopaikka

Fimlab Tampereen toimipiste. Fimlab Contact Center: (03) 311 77800 valitse VIP-nro.

Yleistä

Hepatiitti A -virus aiheuttaa ohimenevän maksatulehduksen, ja tartunta tapahtuu yleensä uloste-suu reittiä eli ulostekontaminoituneen ruoan välityksellä. Tartunta saadaan yleensä ulkomailla, uudet primaaritartunnat Suomessa ovat hyvin harvinaisia. Tulee kuitenkin muistaa, että vanhemmissa ikäluokissa (ennen vuotta 1950 syntyneet) IgG vasta-ainepositiivisuus sairastetun infektion merkkinä on hyvin tavallista, koska tuolloin hepatiitti A -viruksen aiheuttama infektio on ollut maassamme yleinen. Hepatiitti A -virukseen on olemassa tehokas rokote.

Indikaatiot

HAVAb-tutkimus on ensisijainen testi tuoretta tautia epäiltäessä. Lisäksi tutkimusta voidaan käyttää aiemmin sairastetun A-hepatiitin osoittamiseen (= perusimmuniteetin osoittaminen ko. virukselle), sekä immuniteetin tutkimiseen rokotuksen ja gammaglobuliini-profylaksian yhteydessä.

Menetelmässä määritetään totaalivasta-aineet (IgG +IgM) hepatiitti A -virusta kohtaan, ja totaalivasta-aineiden ollessa positiiviset tehdään jatkotutkimuksena IgM luokan vasta-ainemääritys mahdollisen tuoreen infektion selvittämiseksi.

HUOM. Ulkomaanmatkat, kotimaiset riskitekijät ja mahdollinen immuuniprofylaksi on mainittava.

Menetelmä

Elektrokemiluminometria (ECLIA). Näytteestä tehdään ensin totaalivasta-aineet (IgG+IgM) ja niiden ollessa positiivinen tehdään ilman erillistä pyyntöä IgM luokan vasta-aineet.

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaappilämpötilassa, pitempiaikainen säilytys -20 °C (3 kk).

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä.

Tulkinta

Vastaukseen liitetään lausunto. Mikäli HAVAb on negatiivinen, henkilö ei ole käytännössä sairastanut hepatiitti A -virusinfektiota eikä häntä ole rokotettu. Mikäli HAVAb on positiivinen, mutta HAV IgM on negatiivinen, henkilö on joko sairastanut hepatiitti A -virusinfektion aiemmin, hänet on rokotettu tai hän on saanut äskettäin (alle 6 kk) gammaglobuliinia. Mikäli sekä HAVAb että HAV IgM ovat molemmat positiivisia, henkilöllä on tuore/äskettäinen hepatiitti A -virusinfektio. IgM-luokan vasta-aineet ovat yleensä aina positiiviset jo oireiden alkaessa, ja laskevat negatiivisiksi muutaman kuukauden kuluessa. Myös äskettäin annettu rokote voi nostaa hetkellisesti HAV IgM:ää. Rokotteen antamisen jälkeen IgM-vasta-aineita on yleensä todettavissa kahden viikon kuluttua. Yhden rokotuskerran jälkeen HAVAb muuttuu positiiviseksi 2 viikon jälkeen noin 80 %:lla ja 1 kuukauden kohdalla seropositiivisuus on jo 90-99 % luokkaa aineistosta riippuen. Hepatiitti A -virusrokotesarjan (vähintään 2 rokotetta) jälkeen HAVAb pysyy positiivisena kymmeniä vuosia/loppuiän yli 90 %:lla rokotetuista. Sekä infektio- että rokoteperäiset vasta-aineet antavat suojan uusintainfektiota vastaan.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa mikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*6.11.2012 Tekopaikkamuutos. Sisältömuutoksia.
*27.04.2017 Muutos yhteyshenkilötiedoissa.
*22.3.2019: Pieniä sisältömuutoksia, poistettu vasta-ainemäärän ilmoitus
*17.6.2019 Siirtynyt HUSLAB:iin alihankintatutkimukseksi
*6.7.2020 Siirtynyt Fimlabiin 1.7.