Vaasa, laboratorio-ohjekirja

U -Immunofiksaatiotutkimus (3402 U -ImmFix )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

15.7.2008

Tekopaikka

Vaasan KS/Proteiinilaboratorio/(06) 213 2524

Yleistä

Myeloomassa ja muissa lymfoproliferatiivisissa verisairauksissa tavataan seerumissa, virtsassa ja likvorissa plasmasolukloonin tuottamaa monoklonaalista immunoglobuliinia (ns. M-komponenttia tai paraproteiinia). Se voidaan osoittaa kudosnesteistä spesifisillä immunoglobuliineja vastaan suunnatuilla raskas- ja kevytketjuantiseerumeilla. M-komponentin tyyppi on mahdollista varmistaa saostamalla se elektroforeesissa anti-immunoglobuliiniantiseerumeilla.

Indikaatiot

Immunofiksaatio on proteiinielektroforeesin jatkotutkimus, jota käytetään M-komponentin varmistamisessa ja luokittelussa. Myeloman remission varmistus.

Menetelmä

Proteiinien fraktiointi agaroosigeelielektroforeettisesti ja presipitaatio spesifisellä immunoglobuliiniantiseerumilla ja presipitaatiojuovien värjäys (Coomassie Brilliant Blue). Vasta-aineina käytetään rutiinisti anti-IgG-, -IgA- ja -IgM-raskasketjuvasta-aineita ja anti-kappa- ja -lambda-kevytketjuvasta-aineita. Mahdollinen jatkotutkimus tämän jälkeen on immunoelektroforeesi (IgD- ja IgE-paraproteiinien osoitus).

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyte (minimi)

10 ml virtsaa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy +5 °C viikon.

Aluenäytteenotto

Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, jos perillä saman päivän aikana.

Viitearvot

Lausunto

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529