Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6879"Fimlab-ohjekirjaan

P -Lupusantikoagulantti (3578 P -LupusAK )

P -Lupusantikoagulantti (3578 P -LupusAK )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Lupusantikoagulantti (3578 P -LupusAK )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

26.01.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio ma–pe klo 8–18 p. 044 472 8393. Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat p. 03 311 76536 (Fimlab Tampere 24/7).

Yleistä

Hyytymistesteillä todettavia fosfolipidivasta-aineita kutsutaan lupusantikoagulantiksi. Hankinnaiset fosfolipidivasta-aineet ovat heterogeeninen ryhmä autovasta-aineita, joita esiintyy mm. autoimmuunitautien (erityisesti SLE), infektioiden tai tiettyjen lääkitysten yhteydessä, mutta myös ilman altistavaa tekijää. Potilailla, joilla todetaan pysyvästi fosfolipidivasta-aineita, on taipumus laskimo- ja valtimotukoksiin sekä raskauskomplikaatioihin (mm. toistuvat keskenmenot, sikiökuolema). Tilaan voi liittyä mm. trombosytopeniaa.

Lupusantikoagulantti estää veren hyytymistä koeputkessa ja voi siten olla pidentyneen APTT:n taustalla. Lupusantikoagulanttiin ei kuitenkaan liity kliinistä vuototaipumusta vaan se altistaa tukoksille. Lupusantikoagulantin heterogeenisyyden vuoksi seulonnassa on käytettävä useampaa kuin yhtä menetelmää. Jos seulontatutkimuksen (P -LuakRVV, P -LuakPTT) tulos on positiivinen, tutkimusta jatketaan varmistustestillä, joka parantaa diagnostista osuvuutta. Varmistustestien tarkoituksena on varmistaa, että positiivisen lupusantikoagulanttituloksen syynä on todellinen fosfolipidivasta-aine eikä esim. yksittäisen hyytymistekijän vajaus. Jotta kliinisesti merkittävät fosfolipidivasta-aineet voidaan todeta kattavasti, lupusantikoagulantin lisäksi on suositeltavaa tutkia myös kardiolipiinivasta-aineet ja beeta-2-glykoproteiini I -vasta-aineet (katso 6490 P-PLAb).

Indikaatiot