Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/5963"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
16.11.2023
Fimlab [Tampere}(https://fimlab.fi/tutkimus/5963).
Tutkimusta käytetään vatsatautiepidemioiden selvityksissä. Tutkimuksessa osoitetaan perinteisiä ruokamyrkytyksen aiheuttajia (Bacillus cereus, Clostridium perfringes ja Staphylococcus aureus), sekä Yersinia-lajeja. Yksittäisen potilaan kohdalla tutkimus ei yleensä ole perusteltu. Ruokamyrkytysepidemian etiologian selvittämiseksi tutkimus tulee pyytää useamman (3-5) potilaan näytteistä, ei yksittäisten potilaiden näytteistä.
Tämä tutkimus ei korvaa jo lopetettua F -BaktVi1-tutkimusta
Vatsatautiepidemioiden, erityisesti ruokamyrkytysepidemioiden, selvittely.
Ruokamyrkytysepidemian etiologian selvittämiseksi useamman (3-5) potilaan näytteistä, ei yksittäisten potilaiden näytteistä.
Mikäli viljelytulos on positiivinen ruokamyrkytystä aiheuttavan bakteerin suhteen, vastataan bakteerilaji ja määrä. Tavallisten ruokamyrkytysten aiheuttajien osalta (Bacillus cereus, Clostridium perfringes ja Staphylococcus aureus) löydöksiä tulkitaan suhteessa potilaiden oireisiin ja taudin itämisaikaan sekä mahdollisiin löydöksiin elintarvikkeista, sillä viljelylöydös ei aina viittaa ruokamyrkytykseen. Kyseisistä löydöksistä ei tehdä rutiininomaisesti virulenssimääritystä.
Yersinia-löydöksille tehdään aina virulenssimääritys. Virulenssipositiivisia Yersinia enterocolitica ja Yersinia pseudotuberculosis -löydöksiä pidetään merkitsevinä. Virulenssinegatiivisten Yersinia-löydösten kliininen merkitsevyys on epävarma.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*23.7.2014 Näyte- ja yhteystietojen päivitys
*17.11.2014 Yhteystiedot.
*26.2.2019 Tiedot tarkistettu ja päivitetty
*15.11.2023 Tutkimus kotiutettu Fimlab Tampereelle