Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet
26.2.2019
NordLab/Mikrobiologia/ Bakteerilaboratorio (Oulu), puh. 040 635 6305 tai Nordlab asiakaspalvelu 030 660 6767.
NordLab mikrobiologian lähete. Epidemiatilanteessa lähetteessä tulee mainita epidemiatunnus (epidemialle annettu työnimi). Tutkimus on tehtävä samanaikaisesti useista (3-5) samaan epidemiaan liittyvistä potilaista.
Tutkimus tehdään vain ruokamyrkytysepidemian etiologian selvittämiseksi, ei yksittäisten potilaiden näytteistä.
Ennen näytteen lähettämistä otettava yhteys VKS:n mikrobiologian laboratorioon. Tutkimusta tilattaessa vastataan kysymykseen lääkitys. Jos epäillään tiettyä ruoka-ainetta tartunnan lähteeksi, sitä myös näytteeksi. Katso myös ohjeet 1817 F -AstrNhO ja 4940 F -NoroNhO.
Viljelyllä etsitään seuraavia bakteereita: Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens ja Bacillus cereus. Lisäksi näytteestä tehdään F-BaktNhO-tutkimus (multiplex-PCR) muiden yleisimpien suoliston bakteeripatogeenien löytämiseksi. Mikäli halutaan tutkittavan myös ulosteviljely 1, F-BaktVi1 3442, on tämä tilattava erikseen.
Kun saapunut tutkivaan laboratorioon: PCR-testien tulokset seuraavana arkipäivänä. Viljelyvastaukset C.perfringens, S.aureus, B.cereus -bakteerien osalta pääsääntöisesti 2 arkipäivän sisällä.
Väärin otettu, kuljetettu tai säilytetty näyte. Näyte tulisi ottaa 4 vuorokauden sisällä oireiden alusta, koska tuolloin patogeenien määrä ulosteessa on korkeimmillaan. Edeltävä antimikrobihoito voi vaikuttaa tulokseen.
FecalSwab-bakteerikuljetusputki.
Ulostenäyte bakteerikuljetustikkuun.
Ulostetta FecalSwab-kuljetusputkessa (Copan). Lähetä näyte mahdollisimman nopeasti mikrobiologian laboratorioon. Tarvittaessa näytteitä voi säilyttää enintään 24h huoneenlämmössä tai 5 vrk 2-8 asteessa. Mahdollista ruoka-ainetta, joko siinä pakkauksessa, josta tarjottu tai ko. näytettä ulostepurkkiin (n.2/3).
Näytteitä voi säilyttää enintään 24h huoneenlämmössä tai 5 vrk 2-8 asteessa.
Ma - pe, tiiviisti suljettu kuljetusputki lähetetään muovipussiin pakattuna kylmäkuljetuksena (+4°C).
Suolistopatogeenien suhteen normaalisti negatiivinen. C. perfringensiä, S. aureusta ja B. cereusta saattaa ulosteessa esiintyä normaalistikin, joten näiden löydösten merkitys riippuu toksiinin tuotosta ja siitä, löytyykö samaa bakteeria useammalta sairastuneelta ja/tai elintarvikkesta.
Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918
*23.7.2014 Näyte- ja yhteystietojen päivitys
*17.11.2014 Yhteystiedot.
*26.2.2019 Tiedot tarkistettu ja päivitetty