Vaasa, laboratorio-ohjekirja

F -Bakteeri, viljely 3 (vilj.1+B.cereus, Cl.perfringens, St.aureus) (3584 F -BaktVi3 )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

26.2.2019

Tekopaikka

NordLab/Mikrobiologia/ Bakteerilaboratorio (Oulu), puh. 040 635 6305 tai Nordlab asiakaspalvelu 030 660 6767.

Lähete

NordLab mikrobiologian lähete. Epidemiatilanteessa lähetteessä tulee mainita epidemiatunnus (epidemialle annettu työnimi). Tutkimus on tehtävä samanaikaisesti useista (3-5) samaan epidemiaan liittyvistä potilaista.

Indikaatiot

Tutkimus tehdään vain ruokamyrkytysepidemian etiologian selvittämiseksi, ei yksittäisten potilaiden näytteistä.

Esivalmistelut

Ennen näytteen lähettämistä otettava yhteys VKS:n mikrobiologian laboratorioon. Tutkimusta tilattaessa vastataan kysymykseen lääkitys. Jos epäillään tiettyä ruoka-ainetta tartunnan lähteeksi, sitä myös näytteeksi. Katso myös ohjeet 1817 F -AstrNhO ja 4940 F -NoroNhO.

Menetelmä

Viljelyllä etsitään seuraavia bakteereita: Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens ja Bacillus cereus. Lisäksi näytteestä tehdään F-BaktNhO-tutkimus (multiplex-PCR) muiden yleisimpien suoliston bakteeripatogeenien löytämiseksi. Mikäli halutaan tutkittavan myös ulosteviljely 1, F-BaktVi1 3442, on tämä tilattava erikseen.

Tulos valmiina

Kun saapunut tutkivaan laboratorioon: PCR-testien tulokset seuraavana arkipäivänä. Viljelyvastaukset C.perfringens, S.aureus, B.cereus -bakteerien osalta pääsääntöisesti 2 arkipäivän sisällä.

Häiriötekijät

Väärin otettu, kuljetettu tai säilytetty näyte. Näyte tulisi ottaa 4 vuorokauden sisällä oireiden alusta, koska tuolloin patogeenien määrä ulosteessa on korkeimmillaan. Edeltävä antimikrobihoito voi vaikuttaa tulokseen.

Näyteastia

FecalSwab-bakteerikuljetusputki.

Näytteenotto

Ulostenäyte bakteerikuljetustikkuun.

Näyte (minimi)

Ulostetta FecalSwab-kuljetusputkessa (Copan). Lähetä näyte mahdollisimman nopeasti mikrobiologian laboratorioon. Tarvittaessa näytteitä voi säilyttää enintään 24h huoneenlämmössä tai 5 vrk 2-8 asteessa. Mahdollista ruoka-ainetta, joko siinä pakkauksessa, josta tarjottu tai ko. näytettä ulostepurkkiin (n.2/3).

Näytteen säilytys

Näytteitä voi säilyttää enintään 24h huoneenlämmössä tai 5 vrk 2-8 asteessa.

Näytteen lähetys

Ma - pe, tiiviisti suljettu kuljetusputki lähetetään muovipussiin pakattuna kylmäkuljetuksena (+4°C).

Tulkinta

Suolistopatogeenien suhteen normaalisti negatiivinen. C. perfringensiä, S. aureusta ja B. cereusta saattaa ulosteessa esiintyä normaalistikin, joten näiden löydösten merkitys riippuu toksiinin tuotosta ja siitä, löytyykö samaa bakteeria useammalta sairastuneelta ja/tai elintarvikkesta.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*23.7.2014 Näyte- ja yhteystietojen päivitys
*17.11.2014 Yhteystiedot.
*26.2.2019 Tiedot tarkistettu ja päivitetty