Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Osteokalsiini (3594 S -Osteoca )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

01.03.2010

Tekopaikka

Synlab Suomi oy Ammattilaisneuvonta/020 734 1550.

Indikaatiot

Luunmuodostuksen aktiivisuuden tutkiminen.

Esivalmistelut

Näyte otetaan vuorokausivaihtelun takia aamulla viimeistään klo 8 - 9. Seurantanäytteet suositellaan otettavaksi samaan kellonaikaan.

Menetelmä

Elektrokemiluminometrinen (ECLIA).

Tekotiheys

3 kertaa viikossa.

Tulos valmiina

Viikon sisällä.

Häiriötekijät

Hemolyysi häiritsee määritystä. Punasolut sisältävät osteokalsiinia hajottavia proteaasientsyymejä.

Näyteastia

5 ml:n seerumiputki (punainen korkki). Geeliputki ei sovellu koska osteokalsiini adsorboituu geeliin.

Näytteenotto

Aamunäyte otetaan viimeistään klo 8 - 9. Kylmänäytteenotto, mielellään aprotiniiniputkeen, ja erotus mielellään kylmässä. Seerumi jaetaan kahteen muoviputkeen ja pakastetaan välittömästi.

Näyte (minimi)

2 x 1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

Pakastettuna -20°C.

Näytteen lähetys

Pakastelähetyksenä.

Viitearvot

naiset

fertiili-ikäiset 11 - 43 ug/l
postmenopaussi 15 - 46 ug/l

miehet

18 - 29 v 24 - 70 ug/l
30 - 50 v 14 - 42 ug/l
yli 50 v 14 - 46 ug/l

Tulkinta

Osteokalsiini on luuspesifinen merkkiaine, joka kuvastaa osteoblastiaktiivisuutta, mutta sitä syntetisoituu myös osteosyyteissä. Lisäksi osteokalsiinia tulee verenkiertoon myös luun hajoamisesta. Seerumin osteokalsiinipitoisuus on riippuvainen iästä ja sukupuolesta. Erityksellä on vuorokausivaihtelu siten, että aamulla pitoisuudet ovat korkeimmillaan. Seurantanäytteet tulee ottaa mahdollisimman samaan aikaan vuorokaudesta. Vastasyntyneillä lapsilla pitoisuudet ovat korkeat. Iän myötä tasot ensin alenevat, mutta alkavat sitten jälleen nousta ollen korkeimmillaan murrosiässä voimakkaimman kasvun aikana. Nuoret miehet kasvattavat pitkään luumassaa, joten osteokalsiinitasot pysyvät korkeina aina jopa 30 ikävuoteen asti (naiset noin 25 ikävuoteen). Naisilla osteokalsiinitasot nousevat menopaussissa, koska luun "turnover" on nopeutunut.

Kohonneita pitoisuuksia esiintyy Paget'n taudissa, jossa määritys ei tosin ole kovin herkkä merkkiaine. Luumetastastaasien yhteydessä arvot voivat olla joko alentuneita, normaaleja tai (harvemmin) kohonneita. Osteokalsiinipitoisuudet nousevat primaarisen ja sekundaarisen hyperparatyreoosin, kroonisen munuaisten vajaatoiminnan (alentunut eliminaatio) ja renaalisen osteodystrofian yhteydessä.

Raskauden aikana osteokalsiinipitoisuus alenee. Kasvuhormonin puutoksen sekä primaarisen biliaarisen kirroosin yhteydessä tavataan matalia tasoja.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712