Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6473"Fimlab-ohjekirjaan

S -Osteokalsiini (3594 S -Osteoca )

S -Osteokalsiini (3594 S -Osteoca )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Osteokalsiini (3594 S -Osteoca )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

15.12.2022

Analysoiva laboratorio

Synlab Suomi oy Ammattilaisneuvonta/020 734 1550.

Indikaatiot

Luustosairaudet, joissa luun vaihdunta on muuttunut/nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, luustometastaasit). Osteoporoosin hoidon lääkevalinta ja lääkehoidon tehon seuranta.

Esivalmistelut

Näyte otetaan vuorokausivaihtelun takia aamulla viimeistään klo 8 - 9. Seurantanäytteet suositellaan otettavaksi samaan kellonaikaan.

Menetelmä

Elektrokemiluminometrinen (ECLIA).

Tekotiheys

3 kertaa viikossa.

Tulos valmiina

Viikon sisällä.

Häiriötekijät

Hemolyysi häiritsee määritystä. Punasolut sisältävät osteokalsiinia hajottavia proteaasientsyymejä.

Näyteastia

5 ml:n seerumiputki (punainen korkki). Geeliputki ei sovellu koska osteokalsiini adsorboituu geeliin.

Näytteenotto

Näytteen annetaan hyytyä huoneenlämmössä. Näyteputki tulee sentrifugoida heti näytteen hyydyttyä. Eroteltu seerumi pakastetaan välittömästi.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

Pakastettuna -20°C.

Näytteen lähetys

Pakastelähetyksenä.

Viitearvot

naiset

fertiili-ikäiset 11 - 43 ug/l
postmenopaussi 15 - 46 ug/l

miehet

18 - 29 v 24 - 70 ug/l
30 - 50 v 14 - 42 ug/l
yli 50 v 14 - 46 ug/l

Tulkinta

Osteokalsiini on luuspesifinen merkkiaine, joka kuvastaa osteoblastiaktiivisuutta, mutta sitä syntetisoituu myös osteosyyteissä. Lisäksi osteokalsiinia tulee verenkiertoon myös luun matriksin hajotessa. Seerumin osteokalsiinipitoisuus on riippuvainen iästä ja sukupuolesta. Erityksellä on vuorokausivaihtelu siten, että aamulla pitoisuudet ovat korkeimmillaan. Seurantanäytteet tulee ottaa mahdollisimman samaan aikaan vuorokaudesta.

Vastasyntyneillä lapsilla pitoisuudet ovat korkeat. Iän myötä tasot ensin alenevat, mutta alkavat sitten jälleen nousta ollen korkeimmillaan murrosiässä voimakkaimman kasvun aikana. Nuoret miehet kasvattavat pitkään luumassaa, joten osteokalsiinitasot pysyvät korkeina aina jopa 30 ikävuoteen asti (naiset noin 25 ikävuoteen). Osteokalsiinin pitoisuus on suurentunut tiloissa, joissa luun vaihdunta on nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia) tai rakentuminen on lisääntynyt (eturauhassyövän luustometastaasit).

Luu on kudos, jota koko elämän ajan sekä hajotetaan että rakennetaan uutta tilalle. Luukato eli osteoporoosi voi johtua joko vähentyneestä luun rakentumisesta (osteokalsiini pieni) tai lisääntyneestä hajoamisesta (osteokalsiini yleensä suuri) tai molemmista. Normaalisti luun hajoaminen ja rakentuminen ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa (=coupling), jonka vuoksi hajoamisen lisääntyminen lisää rakentumista. Suurin osa osteoporoosilääkkeistä (bisfosfonaatit, denosumabi, estrogeenit, raloksifeeni) vähentävät ensimmäiseksi luun hajoamista (S -CTX ja U -INTP pienenevät) ja coupling-ilmiön kautta luun rakentumista, jolloin hoitovasteen merkkinä osteokalsiini (ja PINP) pienenee. Luun rakentumista lisäävässä hoidossa (teriparatidi) sekä rakentuminen että hajoaminen (S -CTX, U -INTP suurenevat) lisääntyvät, rakentuminen suhteellisesti enemmän kuin hajoaminen (=terapeuttinen ikkuna). Hyvän hoitovasteen merkkinä teriparatidi suurentaa osteokalsiinin pitoisuutta. Osteoporoosissa PINP on käytetyin luun rakentumisen mittari.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*15.12.2022 Kylmänäytteenottovaatimus poistettu.
*6.3.2024 Linkattu Fimlabin ohjekirjaan. Tekopaikkamuutos.