Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Hydroksitryptamiini (5-) (3959 S -5-HT )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

26.10.2020

Tekopaikka

Synlab Suomi/Ammattilaisneuvonta/020 734 1550.

Indikaatiot

Karsinoidikasvaimen diagnostiikka.

Elimistössä 5-HT:tä (serotoniinia) esiintyy eniten ruoansulatuskanavan ja jossain määrin myös hengitysteiden enterokromaffiinisissa soluissa. Muut 5-HT:tä sisältävät kudokset ovat keskushermoston eräät neuronit ja trombosyytit. 5-HT syntyy hydroksylaation ja dekarboksylaation kautta tryptofaanista. Se hajoaa elimistössä pääasiassa monoamiinioksidaasin avulla ja virtsaan erittyvä päämetaboliitti on 5-hydroksi-indolietikkahappo (5-HIAA). 5-HT:llä on sydäntä ja eräitä verisuonia stimuloivia vaikutuksia, mutta se voi myös laajentaa esim. luurankolihasten verisuonia. Jo annoksina, joilla ei ole kardiovaskulaarivaikutuksia, 5-HT lisää suolen motiliteettia. Astmaatikkojen keuhkoputkien on osoitettu olevan erityisen herkkiä 5-HT:n supistavalle vaikutukselle. 5-HT toimii keskushermostossa välittäjäaineena ja sen on oletettu olevan osallisena useissa psyyken ja keskushermoston häiriöissä kuten skitsofreniassa, maanis-depressiivisessä psykoosissa ja depressiossa.

Esivalmistelut

Kolme vuorokautta ennen näytteenottoa tulee välttää mm. seuraavia hedelmiä ja marjoja niiden korkean serotoniinipitoisuuden vuoksi: banaani, saksanpähkinä, tomaatti, ananas, puna- ja mustaherukka, luumut, karviainen, melonit, avokado, munakoiso, kiwi, greippi ja taateli.

Potilaan tulisi välttää seuraavia lääkeaineita kolme vuorokautta ennen näytteenottoa: klooripromatsiini, mefenesiini ja metokarbamoli. Kaksi vuorokautta ennen näytteenottoa tulisi välttää parasetamolia ja asetyylisalisyylihappoa.

Menetelmä

Nestekromatografia.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki). Plasmaputket eivät sovellu analyysiin.

Näytteenotto

Kylmänäytteenotto.

  1. Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna.

  2. Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla).

  3. Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, vähintään 60 min.

  4. Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan seerumi kierrekorkilliseen lähetysputkeen.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 2 viikkoa jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma-pe kylmälähetys.

Viitearvot

227 - 1135 nmol/l

Viitearvomuutos 27.10.2020. Muutokset koskevat niitä tuloksia, joiden vastaamispäivä on 27.10.2020 ja siitä eteenpäin. Aikaisempi viitealue 350 - 825 nmol/l.

Tulkinta

Malignit karsinoidituumorit tuottavat runsaasti 5-HT:tä ja nostavat sen tasoa veressä. Samoin 5-HIAA:n eritys virtsaan kasvaa. Syvässä masennustilassa voidaan todeta matalia seerumin serotoniinipitoisuuksia.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*26.10.2020 Tekopaikka- ja viitearvomuutos.