Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Hydroksitryptamiini (5-) (3959 S -5-HT )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

16.12.2022

Analysoiva laboratorio

Synlab Suomi/Ammattilaisneuvonta/020 734 1550.

Indikaatiot

Karsinoidikasvaimen diagnostiikka.

Elimistössä 5-HT:tä (serotoniinia) esiintyy eniten ruoansulatuskanavan ja jossain määrin myös hengitysteiden enterokromaffiinisissa soluissa. Muut 5-HT:tä sisältävät kudokset ovat keskushermoston eräät neuronit ja trombosyytit. 5-HT syntyy hydroksylaation ja dekarboksylaation kautta tryptofaanista. Se hajoaa elimistössä pääasiassa monoamiinioksidaasin avulla ja virtsaan erittyvä päämetaboliitti on 5-hydroksi-indolietikkahappo (5-HIAA). 5-HT:llä on sydäntä ja eräitä verisuonia stimuloivia vaikutuksia, mutta se voi myös laajentaa esim. luurankolihasten verisuonia. Jo annoksina, joilla ei ole kardiovaskulaarivaikutuksia, 5-HT lisää suolen motiliteettia. Astmaatikkojen keuhkoputkien on osoitettu olevan erityisen herkkiä 5-HT:n supistavalle vaikutukselle. 5-HT toimii keskushermostossa välittäjäaineena ja sen on oletettu olevan osallisena useissa psyyken ja keskushermoston häiriöissä kuten skitsofreniassa, maanis-depressiivisessä psykoosissa ja depressiossa.

Esivalmistelut

Kolme vuorokautta ennen näytteenottoa tulee välttää mm. seuraavia hedelmiä ja marjoja niiden korkean serotoniinipitoisuuden vuoksi: banaani, saksanpähkinä, tomaatti, ananas, puna- ja mustaherukka, luumut, karviainen, melonit, avokado, munakoiso, kiwi, greippi ja taateli.

Potilaan tulisi välttää seuraavia lääkeaineita kolme vuorokautta ennen näytteenottoa: klooripromatsiini, mefenesiini ja metokarbamoli. Kaksi vuorokautta ennen näytteenottoa tulisi välttää parasetamolia ja asetyylisalisyylihappoa.

Menetelmä

Nestekromatografia.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki). Plasmaputket eivät sovellu analyysiin.

Näytteenotto

Sentrifugointi huoneenlämmössä, pakastetaan välittömästi.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

Pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Pakastelähetys.

Viitearvot

227 - 1135 nmol/l

Viitearvomuutos 27.10.2020. Muutokset koskevat niitä tuloksia, joiden vastaamispäivä on 27.10.2020 ja siitä eteenpäin. Aikaisempi viitealue 350 - 825 nmol/l.

Tulkinta

Malignit karsinoidituumorit tuottavat runsaasti 5-HT:tä ja nostavat sen tasoa veressä. Samoin 5-HIAA:n eritys virtsaan kasvaa. Syvässä masennustilassa voidaan todeta matalia seerumin serotoniinipitoisuuksia.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*26.10.2020 Tekopaikka- ja viitearvomuutos.
*16.12.2022 Kylmänäytteenottovaatimus poistettu.