Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

__-Papilloomavirus (HPV), nukleiinihappo (kval) (4075 __-HPVNhO )

Tarkistettu

6.3.2014

Tekopaikka

NordLab/Mikrobiologia/ Erityisanalytiikka/Serologian laboratorio (OML), puh. 040 6356379.

Indikaatiot

Papilloomavirusinfektiot genitaalialueella, limakalvolla tai iholla. Kohdunkaulansyövän riskin seulonta. Varmistustestinä lievien Papa-löydösten yhteydessä ja esiasteen hoidon jälkeisessä seurannassa.

Esivalmistelut

Näytteenotto tapahtuu yleensä poliklinikkakäynnin tai PAPA-näytteenoton yhteydessä.

Jos halutaan ottaa näyte ainoastaan –HPVNhO Papillomavirus, nukleiinihappo (kval) -tutkimukseen, varataan tässäkin tapauksessa aika PAPA-näytteenottoon.

Menetelmä

PCR-menetelmä, mikä monistaa 14 korkean riskin (high risk=HR) humaanipapilloomavirusta (HRHPV: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66 ja 68). Se tunnistaa HPV 16 ja 18 erilleen muista korkean riskin humaanipapollomaviruksista.

Tulos valmiina

Kuukauden kuluessa.

Näyteastia

Abbott Cervi-Collect-näytteenottoharja ja putki. Näytteenottovälineet ovat kliinisen mikrobiologian laboratoriossa B2 (noudettavissa ma-pe klo 7.00 - 15.00)

Näytteenotto

Näyte otetaan mahdollisen PAPA-näytteen jälkeen, ennen mahdollisia penslauksia. Näytteenotto tapahtuu samoin kuin Papa-näytteenoton yhteydessä otetussa Harjanäytteessä. Naisilta otetaan solunäyte kohdunnapukasta Abbott Cervi-Collect -näytteenottovälinepaketin sisältämällä harjalla paketin näytteenottoputkeen. Näyte siirretään putkeen kastamalla harjaa useita kertoja putken nesteeseen. Harjaa ei saa jättää putkeen.

Näyte on mahdollista ottaa myös esim. vaginasta, muilta limakalvoilta tai näkyvästä leesiosta pyytävän lääkärin harkinnan mukaan. Menetelmän valmistaja ei suosittele näytteenottoa harjatikulla raskaana olevilta.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy kuljetusputkessa huoneenlämmössä 2 viikkoa.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki kyseisen viruksen aiheuttamasta infektiosta. HPV-infektio on yleinen ja useimmiten itsestään paraneva infektio nuorilla, alle 30-vuotiailla naisilla.

Yhteyshenkilöt

Mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. (06) 213 2840