Uudelleenohjaus https://tutkimusohjekirja.fimlab.fi/ohjekirja/nayta.tmpl?sivu_id=322&setid=6743"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
9.9.2021
Vita laboratorio/09 228 800.
Eosinofiilin aktivoituessa vapautuu kudoksiin ja vereen välittäjäaineita, joista ECP on parhaiten tunnettu. Sen määrä seerumissa, alveolinesteessä ja nenäeritteessä on lisääntynyt astman aktiivisessa vaiheessa ja sen on osoitettu vähenevän hoidon aikana sekä aikuisilla että lapsilla.
Allergista nuhaa sairastavilla on osoitettu nenäeritteessä allergeenialtistuksen aikana kohonneita ECP-pitoisuuksia - paikallinen glukokortikoidi vähentää ECP:n pitoisuutta nenäeritteessä.
Tähänastiset tutkimukset viittaavat siihen, että seerumin ja kudosnesteiden ECP-määrityksiä voidaan käyttää apuna astman ja allergisten sairauksien diagnostiikassa ja hoitoseurannassa. Myös kystisessä fibroosissa on todettu korkeita seerumin ja syljen ECP-pitoisuuksia.
Astman ja allergisten sairauksien diagnostiikka ja hoidon seuranta.
Fluoroimmunometrinen.
Viikon kuluessa.
Hemolyysi nostaa seerumipitoisuutta.
4 ml seerumigeeliputki.
Putkea käännellään rauhallisesti viisi kertaa. Näytteen annetaan hyytyä huoneenlämmössä (+20-24 °C) 60-120 min, jolloin ECP vapautuu soluista.
0.5 ml (0.5 ml) seerumia.
Näytettä sentrifugoidaan 2000 g, 10 min huoneenlämmössä ja seerumi erotellaaan muoviputkeen. Vältä hemolyysiä ja hemolysoitunutta näytettä ei kannata lähettää tutkittavaksi vaan ottaa uusi näyte.
Näytteen hyytymisaikaa ei saa ylittää eikä alittaa. Myös hyytymislämpötilalla on suuri merkitys tuloksiin. Liian korkea lämpötila (yli 24ºC) kiihdyttää ECP:n vapautumista soluista. Myös hemolyysi aiheuttaa liian korkeita tuloksia.
2 vrk jääkaapissa +5°, pitempiaikainen -20 °C.
Ma - pe huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Pakastetut näytteet
alle 16 µg/l
Eosinofiilit erittävät sytotoksisista valkuaisainetta, eosinofiilien kationinen proteiinia (ECP), jota vapautuu kudoseritteisiin ja verenkiertoon. S-ECP:n pitoisuus kuvaa eosinofiilien aktiivisuutta, ei niiden määrää.
ECP:n pitoisuus seerumissa, keuhkoalveoleissa ja ysköksissä lisääntyy astmassa. S-ECP kohoaa astman aktiivisessa vaiheessa. Kohonnut S-ECP-pitoisuus tukee astmadiagnoosia ja korreloi taudin vaikeusasteeseen, mutta viitevälissä oleva S-ECP-pitoisuus ei sulje pois astman mahdollisuutta.
Seerumin ja kudosnesteiden ECP-määrityksiä voidaan hyödyntää myös astmahoidon seurannassa. Aikuisilla astmapotilailla S-ECP-pitoisuudet ovat korkeita ennen hoitoa ja laskevat merkittävästi tuloksellisen glukokortikoidihoidon seurauksena.
Kohonneita ECP-pitoisuuksia tavataan astman lisäksi myös iho-oireisilla lapsilla maitoallergiassa altistustutkimusten yhteydessä sekä kystisessä fibroosissa. ECP on koholla myös allergsisessa nuhassa (nenäeritteet).
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*1.3.2013 Tekopaikkamuutos.
*20.10.2015 Näyteastia muutos.
*13.6.2017 Näyteastia muutos.
*12.10.2020 Näytteen käsittelyohjeet päivitetty.
*9.9.2021 Tavallinen seerumigeeliputki.
*27.3.2024 Tekopaikka-, menetelmä- ja viitevälimuutos. Linkattu Fimlabin ohjekirjaan.