Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

S -Eosinofiilisten granulosyyttien kationinen proteiini (4108 S -ECP )

Tarkistettu

13.6.2017

Tekopaikka

Vita laboratorio/045 7734 9040.

Yleistä

Eosinofiilin aktivoituessa vapautuu kudoksiin ja vereen välittäjäaineita, joista ECP on parhaiten tunnettu. Sen määrä seerumissa, alveolinesteessä ja nenäeritteessä on lisääntynyt astman aktiivisessa vaiheessa ja sen on osoitettu vähenevän hoidon aikana sekä aikuisilla että lapsilla.

Allergista nuhaa sairastavilla on osoitettu nenäeritteessä allergeenialtistuksen aikana kohonneita ECP-pitoisuuksia - paikallinen glukokortikoidi vähentää ECP:n pitoisuutta nenäeritteessä.

Tähänastiset tutkimukset viittaavat siihen, että seerumin ja kudosnesteiden ECP-määrityksiä voidaan käyttää apuna astman ja allergisten sairauksien diagnostiikassa ja hoitoseurannassa. Myös kystisessä fibroosissa on todettu korkeita seerumin ja syljen ECP-pitoisuuksia.

Indikaatiot

Astman ja allergisten sairauksien diagnostiikka ja hoidon seuranta.

Menetelmä

Fluoroimmunometrinen.

Tulos valmiina

2 viikon kuluessa.

Häiriötekijät

Hemolyysi nostaa seerumipitoisuutta.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki (erikoisputki), Vacuette Premium.

Näytteenotto

Putkea käännellään rauhallisesti viisi kertaa.

Näyte (minimi)

0.5 ml (0.5 ml) seerumia.

Ohje laboratoriolle

Näytettä käännellään viisi kertaa heti ottamisen jälkeen ja näytteen annetaan sitten hyytyä +22 ± 2 °C:ssa 60-120 min, jonka jälkeen näyte sentrifugoidaan 2000 g, 10 min huoneen lämpötilassa. Seerumi erotetaan toiseen putkeen. Näytteen hyytymisaikaa ei saa ylittää eikä alittaa. Lämpötilalla on suuri merkitys määritystulokseen: yli +24 °C lämpötilassa soluista vapautuvan ECP:n määrä kasvaa.

Näytteen säilytys

3 vrk jääkaapissa +5°, pitempiaikainen -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä, jos perillä vuorokauden kuluessa.

Viitearvot

alle 16 µg/l

Tulkinta

Koholla oleva ECP-pitoisuus seerumissa ja kudosnesteessä viittaa kudostuhoon.

Aikuisilla astmapotilailla seerumin ECP-pitoisuudet ovat korkeita ennen hoitoa, Vengen tutkimuksessa ad 60 µg/l. Kun potilaita hoidettiin neljä viikkoa inhaloidulla steroidilla, seerumin ECP-pitoisuudet laskivat arvoihin alle 20 µg/l.

Kystistä fibroosia sairastavilla potilailla on todettu seerumin ECP-pitoisuuksien olevan 56 ± 29 µg/l Kollerin tutkimuksessa. Iällä ei ollut merkitystä, ja samassa tutkimuksessa todettiin terveillä seerumin ECP-pitoisuudet 8 ± 3 µg/l. Iho-oireisilla maitoallergisilla lapsilla ennen altistusta todettiin ECP-pitoisuudet 4.1-7.4 µg/l ja altistuksen jälkeen 11.0-22.5 µg/l.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*1.3.2013 Tekopaikkamuutos.
*20.10.2015 Näyteastia muutos.
*13.6.2017 Näyteastia muutos.