Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Ts-Helicobacter pylori, viljely (4117 Ts-HepyVi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

11.01.2012

Analysoiva laboratorio

HUSLAB/Bakteriologian osasto, puh. (09) 191 26237 tai 191 26246.

Yleistä

Tutkimusta käytetään Helicobacter pylori-infektioiden (mahakatarri ja siihen liittyvät mahalaukun ja pohjukaissuolen sairaudet) diagnostiikassa. Suositellaan myös verinäytteen ottamista helikobakteerivasta-ainemääritystä varten. Seeruminäytettä tarvitaan sekä diagnoosin varmistamiseksi että mahdollista taudin seurantaa varten.

Indikaatiot

Helicobacter pylori-infektioiden diagnostiikka.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla mikroaerofiilisessa atmosfäärissä.

Tekotiheys

Arkisin ma-pe.

Näyteastia

Portagerm pylori-geelikuljetusputki.

Näyte (minimi)

Gastroskopian yhteydessä mahalaukun limakalvolta (antrumista, corpuksesta ja bulbuksesta; patologiaa varten otettujen palojen vierestä) otetut biopsianäytteet kuljetetaan laboratorioon erityiskuljetusputkessa (Portagerm pylori®) tai tavallisessa Stuart-kuljetusputkessa (Transpocult® tai vastaava, ei kuitenkaan täysin läpinäkymättömässä putkessa, josta biopsiakappaleiden löytäminen on vaikeaa).

Näytteen säilytys

Näyte tulee toimittaa laboratorioon mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Säilytys jääkaapissa +5 °C saman päivän lähetykseen saakka. Näytettä ei tule ottaa viikonloppuna eikä arkipyhää edeltävänä päivänä.

Näytteen lähetys

Ma-pe kylmälähetyksenä samana päivänä

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Positiivinen tulos on merkki helikobakteeri-infektiosta. Vastauksesta ilmenee myös eristetyn kannan herkkyys metronidatsolille ja klaritromysiinille.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786