Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

B -Immuunitrombopeniatutkimus, vastasyntyneen (4268 B -NAIT )

Tarkistettu

01.09.2019

Tekopaikka

Fimlab/Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, päivystysaikana p. (03) 311 76536.

Lähete

Fimlab, Trombosyyttitutkimukset-lähete.

Yleistä
Tutkimusnumero ja lyhenne Nimi Kenestä tutkitaan Huom!
4268 B -NAIT IMMUUNITROMBOSYTOPENIATUTKIMUS, VASTASYNTYNEEN äiti, isä, lapsi Tee jokaiselle oma pyyntö
B -TAg-D (osatutkimus) Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA-tyypitys äiti, isä, lapsi Alihankinta
B -TAb-Ty (osatutkimus) Trombosyyttivasta-aineet, tyypitys äiti, isä
B -TrombAbO (osatutkimus) Trombosyytit, autovasta-aineet (kval) äiti, isä
B-HPA1-kv (jatkotutkimus tarvittaessa) Trombosyytit, HPA1a-vasta-aineet, kvantitaatio äiti
Vastasyntyneen alloimmuunitrombosytopenia (engl. neonatal alloimmune thrombocytopenia, NAIT) on tavallisin vastasyntyneen vaikean trombosytopenian syy. Sikiön isältään perimä, äidiltä puuttuva trombosyyttiantigeeni (HPA, human platet alloantigen) voi aiheuttaa äidin immunisaation. IgG-luokan vasta-aineet läpäisevät istukan ja johtavat sikiön trombosyyttien ennenaikaiseen tuhoutumiseen. Alloimmuunitrombosytopeniaa ei seulota raskausaikana. Diagnostiset selvittelyt aloitetaan useimmiten syntymän jälkeen, kun lapsella todetaan vaikea trombosytopenia ja vuotokomplikaatio (aivoverenvuoto, sisäelinvuodot, petekkiat, mustelmat).

Näytteet otetaan äidistä, lapsesta ja isästä. Näytteet tutkitaan ensin tavallisimpien alloimmuunitrombosytopeniaa aiheuttavien alloantigeenien suhteen (HPA-1, -2, -3, -4, -5, -6 ja -15). Jos äidin ja lapsen välillä todetaan HPA-epäsopivuus, tutkitaan onko äidillä osoitettavissa vasta-aineita kyseistä tekijää kohtaan. Harvinaisten alloimmuunitrombosytopeniaa aiheuttavien antigeenien poissulkemiseksi tehdään tarvittaessa ristikoe isän trombosyyteillä ja äidin seeruminäytteellä. Jatkotutkimukset tehdään laboratorion asiantuntijan mukaan seulontatutkimusten tulosten ja kliinisen tilanteen perusteella (HPA-vasta-aineet, autovasta-aineet, ristikokeet). Todetuissa HPA-1a-immunisaatioissa määritetään harkinnan mukaan HPA-1a-vasta-aineen pitoisuus, mikä laskutetaan erikseen.

Indikaatiot

Vastasyntyneen trombosytopenia tai epäily sikiön trombosytopeniasta.

Esivalmistelut

Tutkimuksen tilauksesta on sovittava aina etukäteen laboratorion kanssa (p. 2512), joka sopii edelleen Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorion kanssa, p. 044 472 8393.

Kiireellisissä tapauksissa tutkimuksia tehdään sopimuksen mukaan ja tällöin suositellaan yhteydenottoa Fimlabin Trombosyyttilaboratorion lääkäriin (Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393).

Näytteitä ei voida ottaa ennen arkipyhiä.

Molempien vanhempien ja vastasyntyneen veriryhmät on hyvä antaa esitiedoissa, mikäli veriryhmät on tiedossa.

Menetelmä

DNA-tutkimus (HPA-genotyypitys) ja glykoproteiinispesifinen ELISA. HPA-genotyypitys tehdään alihankintana SPR Veripalvelun kudostyyppilaboratoriossa.

Äidin HPA-vasta-aineet määritetään immunofluoresenssi-testillä ja glykoproteiinispesifisillä menetelmillä käyttäen tutkimuksessa myös lapsen isän trombosyyttejä (ristikokeet äidin seerumin kanssa). Molempien vanhempien ja lapsen trombosyyttityypit tutkitaan tavallisimpien immunisaatiota aiheuttavien antigeenien suhteen. Lisäksi äidiltä märitetään HLA-I-luokan vasta-aineet ja autovasta-aineet.

Tulos valmiina

Tulos valmistuu 2 - 4 viikon kuluessa riippuen lisätutkimusten määrästä. Kiireellisissä tapauksissa HPA-alloantigeenityypitys voidaan tehdä seuraavana arkipäivänä. Suositellaan yhteydenottoa Fimlabin Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimuslaboratorion lääkäriin.

Tulokset välitetään SPR Veripalveluun hoitoon liittyvien konsultaatioiden ja erikoisverivalmisteiden toimitusten mahdollistamiseksi. Veripalvelusta äidille toimitetaan tarvittaessa myös erikoisverikortti.

Näyteastia

Vanhemmat: Seerumiputki 10 ml ja 4 x EDTA-putki (K2) 6 ml.

Lapsi: EDTA-putki 2 ml tai hyytymistekijäputki (Na-sitraatti 3,2%, 0.109M) 1.8 ml

Näyte (minimi)

Äidistä ja isästä 10 ml seerumiputki ja 4 x 6 ml EDTA-verta. Seerumiputki otetaan aina ensimmäisenä. Lapsesta 0.5-2 ml EDTA- tai sitraattiverta.

Näytteen säilytys

Huoneenlämmössä.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä (17–24 °C). Kylmänä vuodenaikana näytteet on pakattava niin, että ne pysyvät huoneenlämpöisinä. Näytteen tulee olla Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä klo 9 mennessä.

Tulkinta

Lausunto.

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio varmistaa positiivisen tuloksen kansainvälisten suositusten mukaan funktionaalisella HIPA-testillä seuraavana arkipäivänä. Jatkotutkimus tehdään ilman erillistä pyyntöä ja se laskutetaan erikseen.

Vastaaminen

Vastaaminen tapahtuu seuraavasti: vastasyntyneelle vastataan 4268 B -NAIT TEHTY. Vanhempien tutkimuksiin vastataan OTETTU.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529