Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6168"Fimlab-ohjekirjaan

B -Hepariinitrombosytopeniatutkimus (4399 B -HeparTP )

B -Hepariinitrombosytopeniatutkimus (4399 B -HeparTP )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Hepariinitrombosytopeniatutkimus (4399 B -HeparTP )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

26.01.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio ma–pe klo 8–18 p. 044 472 8393. Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat p. 03 311 76536 (Fimlab Tampere 24/7).

Yleistä

Hepariinin aiheuttaman trombosytopenian ja tukostaipumuksen (HIT) diagnoosi perustuu kliinisiin löydöksiin ja laboratoriomäärityksiin. Hepariinin indusoimat vasta-aineet, jotka kohdistuvat hepariini-PF4-kompleksia kohtaan, määritetään kvantitatiivisella ELISA-menetelmällä (HPIA, anti-heparin-PF4 antibodies by enzyme immunoassay). Funktionaalisella menetelmällä (HIPA, heparin-induced platelet activation test) varmistetaan, että vasta-aineet kykenevät myös aktivoimaan trombosyyttejä hepariinin läsnäollessa. Negatiivinen vasta-ainetulos HPIA:lla sulkee suurella todennäköisyydellä pois HIT-epäilyn, joten jatkotutkimus HIPA:lla ei ole tarpeen. Vasta-ainepitoisuuden suurentuessa myös HIT:n ja tukosten todennäköisyys suurenee. Osassa tapauksia vasta-aineet eivät kuitenkaan kykene aktivoimaan trombosyyttejä, eivätkä siten aiheuta HIT:ä. Tästä syystä kaikki positiiviset vasta-ainelöydökset tulee kansainvälisten suositusten mukaan varmistaa funktionaalisella menetelmällä. Funktionaalisella HIPA-testillä varmennettu positiivinen HPIA:n vasta-ainelöydös yhdessä kliinisten löydösten kanssa varmentaa HIT-diagnoosin.

Indikaatiot

Epäily hepariinin aiheuttamasta trombosytopeniasta. Epäily hepariinin aiheuttamasta valtimo- tai laskimotukoksesta.

Esivalmistelut

On suositeltavaa, ettei potilas saisi hepariinia kuuteen tuntiin ennen näytteenottoa. Tutkimuksen tilauksesta on sovittava aina etukäteen laboratorion kanssa (p. 2523), joka sopii edelleen Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorion kanssa, p. 044 472 8393.

Tekotiheys

Tutkimusta tehdään maanantaista perjantaihin. Jos alustava tulos halutaan samana päivänä, on näytteen oltava Hemostaasilaboratoriossa viimeistään kello 12 ja lähetystiedoissa tulee olla vastauksen saajan faksi- tai puhelinnumero.