Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6877"Fimlab-ohjekirjaan

P -Proteiini S (4449 P -PS )

P -Proteiini S (4449 P -PS )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Proteiini S (4449 P -PS )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

27.10.2021

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio ma–pe klo 8–18 p. 044 472 8393. Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat p. 03 311 76536 (Fimlab Tampere 24/7).

Yleistä

Proteiini S on K-vitamiinista riippuvainen maksan syntetisoima proteiini C:n kofaktori, jonka perinnöllinen vajaus altistaa laskimotukokselle. Proteiini S esiintyy plasmassa sekä vapaana että komplementin tekijä C4b:n kantajaproteiiniin sitoutuneena. Ainoastaan proteiini S:n vapaalla fraktiolla on biologista aktiivisuutta. P -PS-AgV -tutkimus kuuluu osatutkimuksena tutkimukseen Tromboositaipumuksen selvittely (4569 B -Trombot).

Indikaatiot

P -PS-AgV: Laskimotukostaipumuksen selvittely (etenkin, jos suvussa on todettu proteiini S -vajausta)

P -PS: Proteiini S -vajauksen jatkoselvittely, etenkin jos epäily tyypin II proteiini S -vajauksesta

P -PS-Ag: Proteiini S -vajauksen jatkoselvittely

Tulkinta

Tuloksista annetaan lausunto. Hankinnainen proteiini S -vajaus on tavallinen. Vapaa fraktio ja aktiivisuus laskevat mm. varfariinihoidon ja maksasairauksien (alentunut synteesi) seurauksena sekä akuutin faasin reaktioiden yhteydessä (lisääntynyt C4b:n kantajaproteiinin pitoisuus). Raskaus, yhdistelmäehkäisyvalmisteet ja hormonikorvaushoito alentavat proteiini S:n vapaata fraktiota ja aktiivisuutta. Tutkimus on luotettava 2-3 kuukauden kuluttua raskauden päättymisestä ja kuukauden hormonihoitotauon jälkeen. P-PS-AgV -tutkimus on luotettava myös suorien oraalisten antikoagulanttien (suorat trombiini- ja FXa-estäjät) käytön aikana.

Perinnölliseen proteiini S -vajaukseen viittaa toistetusti normaalia matalampi proteiini S:n vapaa fraktio ilman sekundaarista syytä sekä tukokset itsellä ja lähisuvussa. Diagnostiikan yhteydessä tutkitaan myös proteiini S:n aktiivisuus ja kokonaispitoisuus (P -PS ja P -PS-Ag).

Harvinaisessa tyypin II proteiini S -vajauksessa proteiini S:n vapaa fraktio on normaali ja proteiini S:n aktiivisuus alentunut, jolloin ko. vajaus ei tule ilmi P-PS-AgV -tutkimuksella. Mikäli kliinisesti on vahva epäily proteiini S -vajauksesta esim. tukos- tai sukuanamneesin perusteella, voidaan diagnostiikkaa täydentää tarvittaessa P-PS -tutkimuksella

Muutokset

*27.10.21 Linkki Fimlab-ohjekirjaan