Uudelleenohjaus https://tutkimusohjekirja.fimlab.fi/ohjekirja/nayta.tmpl?sivu_id=322&setid=6676"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
07.02.2024
Vita/Ammattilaisneuvonta/(09) 22 88 00.
Kromograniini A on varastoproteiini, jota tuottavat lähinnä endokriiniset ja neuroendokriiniset solut. Sitä esiintyy lisäksi mm. immuunijärjestelmän soluissa, epiteelisoluissa sekä ääreishermoston neuroneissa. Kohonneeet arvot voivat liittyä neuroendokriiniseen kasvaimeen mutta myös useat hyvänlaatuiset tilat nostavat pitoisuutta.
Karsinoidituumorien ja neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka sekä hoidon seuranta. Feokromosytooman diagnostiikka.
Suun kautta otettavissa happosalpaajalääkityksessä tulee pitää vähintään kahden viikon tauko ennen kromograniini A:n määrittämistä. Suositellaan paastonäytettä, mutta näyte voidaan ottaa myös ilman paastoa. Jos potilas ei ole paastonnut, lisätään asiasta huomautus näytepyyntötarraan tai koodina järjestelmään.
Aikaerotteinen immunofluorometria (TR-IFMA), TRACE (Time Resolved Amplified Cryptate Emission).
Noin viikon kuluessa.
Seerumiputki 5/4 ml, ei geeliä.
Kylmänäytteenotto.
1 ml seerumia.
Kylmäsentrifugointi. Plasma on pakastettava kolmen tunnin sisällä erottamisesta.
Pakastettuna -18 °C.
Ma-pe pakastettuna -18 °C.
Lähetys pakastettuna -18 °C.
alle 2.1 nmol/l
Kohonneita arvoja tavataan karsinoidituumorien ja neuroendokriinisten tuumorien yhteydessä mutta myös muissa sairauksissa kuten munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta, primaarinen lisäkilpirauhasen hyperplasia, kilpirauhasen C-solujen hyperplasia, atrofinen gastriitti, feokromosytooma, von Hippel-Lindaun tauti, tyypin 2 multippeli endokriininen neoplasia (MEN2) ja neurofibromatoosi. Myös stressireaktio ja happosalpaajalääkitys voivat nostaa pitoisuutta.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*07.02.2024 Tekopaikka-, menetelmä- ja viitearvomuutos. Uusi tutkimusnumero, korvaa tutkimuksen 6041 fP-CgA