Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Kreatiinikinaasi (4517 P -CK )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

13.04.2010

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 213 2519

Yleistä

Kreatiinikinaasi on sytosolinen entsyymi, jota esiintyy merkittävästi vain aivoissa, luurankolihaksessa ja sydänlihaksessa. Kreatiinikinaasi katalysoi kreatiinin fosforylaatiota ja defosforylaatiota, mitä tarvitaan näiden kudosten energia-aineenvaihdunnassa. Eri syistä johtuva kudostuho aiheuttaa entsyymin vapautumisen sytosolista verenkiertoon. Kreatiinikinaasi esiintyy dimeerinä. Sen tavallisimmat isoentsyymit ovat CK-MM, CK-MB ja CK-BB, mutta erilaisia komplekseja eli makroentsyymejäkin on kuvattu.

Indikaatiot

Lihasvaurioiden ja -tautien diagnostiikka.

Menetelmä

Fotometrinen (IFCC).

Tekotiheys

Arkisin.

Tulos valmiina

Tekopäivänä.

Häiriötekijät

Silmämääräisesti havaittava hemolyysi. Kova fyysinen rasitus voi nostaa CK-pitoisuutta huomattavasti muutamaksi päiväksi.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vihreä korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) plasmaa tai seerumia.

Näytteen säilytys

Erotettu näyte säilyy 6 tuntia huoneenlämmössä, vuorokauden jääkaapissa, pakasteena pidempään.

Aluenäytteenotto

Lähetys huoneenlämmössä, jos perillä 6:n tunnin kuluessa, muutoin kylmälähetys. Viikonlopun yli säilytettävä näyte on pakastettava.

Viitearvot

Aikuiset:

Miehet 18 v - 49 v 50 - 400 U/l
Miehet 50 v- 40 - 280 U/l
Naiset 35 - 210 U/l

Lapset:

0 - 7 vrk alle 600 U/l
8 vrk - alle 1 v alle 300 U/l
1v - 4 v alle 270 U/l
5 - 9 v alle 250 U/l
tytöt 10 - 15 v alle 190 U/l
pojat 10 - 15 v alle 260 U/l
tytöt 16-17 v alle 150 U/l
pojat 16-17 v alle 270 U/l

Tulkinta

Lihasperäinen plasman CK:n nousu esiintyy lihastraumojen yhteydessä, lihasdystrofioissa, myosiiteissa, rabdomyolyysissä, fyysisen rasituksen johdosta; kouristusten, leikkausten ja lihaksensisäisten injektioiden jälkeen. P-CK-aktiivisuus voi kohota muissakin tiloissa; keuhkoembolia, subaraknoidaalivuoto, halvaukset, hypotyreoosi ja intoksikaatiot. Joskus kohonnut P-CK-aktiivisuus johtuu tavallista hitaammin häviävien CK:n makromuotojen läsnäolosta. Plasmassa normaalisti esiintyvä CK on lähes kokonaan lihasperäistä MM-isoentsyymiä. Luurankolihaksissa tämä muodostaa valtaosan CK-aktiivisuudesta ja MB-isoentsyymin osuus on alle 4 %.

Sydänlihaksessa on noin 80 % MM- ja 20 % MB-isoentsyymin muotoa.CK-tutkimusta voidaan käyttää sydäninfarktin diagnostiikassa. Akuutissa sydäninfarktissa aktiivisuuden nousu on havaittavissa 4 -8 tunnin kuluessa. Huippuarvo saavutetaan noin vuorokauden kuluessa ja normalisoituminen tapahtuu 2 - 4 vuorokaudessa. Onnistuneen hyytymän liuotushoidon vaikutuksesta huippu saavutetaan jo noin 12 tunnissa ja normalisoituminen kahdessa vuorokaudessa. Sydäninfarktia epäiltäessä on CK-määrityksen sijasta parempi käyttää immunologisia määrityksiä TnT ja CK-MBm.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712