Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Tromboplastiiniaika, INR-tulostus (4520 P -TT-INR )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

5.4.2022

Tekopaikka

Fimlab Vaasa / Hyytymislaboratorio 06 213 2517

Yleistä

INR-termi tulee englanninkielen sanoista International Normalized Ratio. INR-tutkimusta käytetään eniten antikoagulaatiohoidossa ("verenohennushoidossa") varfariini -lääkkeen tehon seuraamiseen. Varfariini tunnetaan paremmin lääkkeen kauppanimellä Marevan®.

P -TT-INR mittaa maksaperäisten K-vitamiiniriippuvaisien hyytymistekijöiden hyytymisjärjestelmää (FII, FVII, FIX ja FX). P -TT-INR soveltuu ulkoisen hyytymisjärjestelmän häiriöiden diagnostiikkaan. Oraalisessa antikoagulanttihoidossa aktiviteetti ilmoitetaan nykyisin ns. INR-luvulla, joka lasketaan yhtälöstä.

ISI = reagenssin herkkyysindeksi, jonka valmistaja ilmoittaa jokaiselle reagenssierälle erikseen.

INR -luvulla pyritään poistamaan eri reagensseista johtuvat tasoerot, jotka häiritsevät tromboplastiiniaikatulosten vertailua eri laboratorioiden välillä.

Tutkimuksen nimi on monissa maissa prothrombin time (protrombiiniaika).

Indikaatiot

Varfariinihoidon (Marevan®) seuranta. Lääkkeen vaikutuksesta INR -arvo nousee. Verenvuototaipumuksen ja maksatautien diagnostiikka.

Menetelmä

Turbidometrinen Owren's menetelmä. Reagenssina Owren's PT Reagent MediRox.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

2-3 tunnin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.

Häiriötekijät

Ali-tai ylitäyttöiset putket hylätään, jolloin näytteenotto tulee uusia. Erittäin voimakas hemolyysi ja ikteerisuus voivat häiritä mittauksia. Nämä näytteet hylätään, jolloin näytteenotto tulee uusia. Voimakas sameus häiritsee fotometrisia turbidometrisiä mittauksia, koska mittauksessa seurataan ajan funktiona sameuden muuttumista.

Näyteastia

AIKUISET: 1,8 ml sitraattiputki.(vaaleansininen korkki) LAPSET: Mikroputki 0.5 ml sitraattiputki. HUOM! Yksi mikroputki riittää vain yhteen tutkimukseen.

Näytteenotto

Näyte varfariinihoitoa seurattaessa voidaan ottaa mihin aikaan tahansa päivästä riippumatta ruokailusta tai lääkeannoksen otosta. Näyte otetaan lyhyen staassin pidon jälkeen ja näyte tulee saada ensi yrittämällä. Näyteputki ei saa olla vajaa. Avotekniikalla otettaessa on ehdotonta, että näyte otetaan putken merkkiviivaan saakka.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy kokoverenä 24 tuntia. Erotettu plasmanäyte säilyy 3 vrk. huoneenlämmössä. Pitempiaikaista säilytystä varten plasma erotetaan ja pakastetaan. Näytettä ei saa säilyttää jääkaappi lämpötilassa, +2 - +8 C:ssa.

Näytteen lähetys

Jos kokoverinäytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 24 tunnin sisällä, näyte on sentrifugoitava (10 min 2500 g), plasma eroteltava muoviputkeen ja lähetettävä pakastettuna. Näyte ei saa sulaa.

Viitearvot

Aikuiset: 0.7 - 1.2

Lapset:

-7 vrk 1.2 - 2.4
-6 kk 1.0 - 1.6
6 kk - 15 v 0.7 - 1.2 sama kuin aikuisilla
Terap. alue: 2.0 - 3.0

Eri tyypin hoidoille on omat kansainväliset INR-rajasuositukset:

Laskimotromboosin/keuhkoembolian ennaltaehkäisy ja hoito:INR 2,0 - 3,0
Systeemisen embolisaation ennaltaehkäisy: Krooninen eteisvärinä, vaikea-asteinen sydämen vajaatoimintaINR 2,0 - 3,0
Systeemisen embolisaation ennaltaehkäisy: TekoläpätINR 2,5 - 3,5

Jos INR on alle 2.0, niin potilas on tukosvaarassa ja lääkkeen annosta täytyy nostaa.

Jos INR nousee yli hoitotavoitteen, niin potilas on verenvuotovaarassa ja lääkeannosta on pienennettävä. Vuotovaara lisääntyy merkittävästi, kun INR -arvo ylittää arvon 4.0.

Tulkinta

Maksan hyytymistekijöiden valmistukseen tarvitaan K-vitamiinia. Varfariini estää K-vitamiinin vaikutusta, jolloin hyytymistekijöitä ei pääse muodostumaan. K-vitamiinia saadaan ravinnon kasviperäisistä ruoista. Jos ruokavalio muuttuu paljon K-vitamiinia sisältäväksi kasvisruoaksi, tarvitaan yleensä suurempi Marevan-annos. Alkoholi vaikuttaa varfariinin tehoon kuten myös eräät lääkkeet sekä luontaistuotteet (esimerkiksi omega 3 -rasvahapot ja mäkikuisma). Useimmat niistä voimistavat lääkkeen tehoa, jolloin verenvuodon vaara suurenee. Kun käy lääkärissä tai ostaa lääkkeitä tai luontaistuotteita, on tärkeä aina kertoa verenohennushoidosta, jotta varfariinihoitoa häiritseviä valmisteita voitaisiin välttää. Varfariini estää hyytymistekijöiden muodostumista maksassa, minkä seurauksena veren hyytymistaipumus vähenee. Tämä on tarpeen tiloissa, joissa ilmenee hyytymiä eli veritulppia alaraajojen laskimoissa tai sydämen sisällä (eteisvärinä-nimisen sydämen rytmihäiriön yhteydessä tai jos sydämessä on keinoläppä). INR-arvo kasvaa K-vitamiinin puutoksissa, maksavaurioissa, DIK:ssa, fibrinogeenin puutteessa. Myös useat lääkkeet kohottavat INR-arvoa (salisylaatit, useat muut särkylääkkeet, useat antibiootit, ACTH, klofibraatti, fenytoiini, tyroksiini, anaboliset steroidit, kinidiini, propyylitiourasiili, mefenaamihappo, naprokseeni, tolfenaamihappo, streptokinaasi, urokinaasi mm.). K-vitamiini, barbituraatit, kortikosteroidit, antihistamiinit, diureetit, digoksiini, griseofulviini, E-pillerit ja ksantiinit alentavat INR-arvoa.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 7306712 ja kemisti Jukka Salminen puh 06 213 2529

Muutokset

*1.4.2020 Analyysilaitteet ja reagenssit muuttuvat.
*26.4.2021 Näytteen säilytys- ja lähetysohjeet sekä häiriötekijät päivitetty.1.10.2021 Päivitetty häiriötekijät 5.4.2022 Yhtenäistetty näyteastian kirjaaminen.