Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Tromboplastiiniaika, INR-tulostus (4520 P -TT-INR )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

1.4.2020

Tekopaikka

Vaasan KS/Hematologian laboratorio (06) 213 2517

Yleistä

INR -termi tulee englanninkielen sanoista International Normalized Ratio. INR -tutkimusta käytetään eniten antikoagulaatiohoidossa ("verenohennushoidossa") varfariini -lääkkeen tehon seuraamiseen. Varfariini tunnetaan paremmin lääkkeen kauppanimellä Marevan®.

P -TT-INR mittaa maksaperäisten K-vitamiiniriippuvaisien hyytymistekijöiden hyytymisjärjestelmää (FII, FVII, FX). P -TT-INR soveltuu ulkoisen hyytymisjärjestelmän häiriöiden diagnostiikkaan. Oraalisessa antikoagulanttihoidossa aktiviteetti ilmoitetaan nykyisin ns. INR-luvulla, joka lasketaan yhtälöstä.

ISI = reagenssin herkkyysindeksi, jonka valmistaja ilmoittaa jokaiselle reagenssierälle erikseen

INR -luvulla pyritään poistamaan eri reagensseista johtuvat tasoerot, jotka häiritsevät tromboplastiiniaika -tulosten vertailua eri laboratorioiden välillä.

Indikaatiot

Varfariinihoidon (Marevan) seuranta. Lääkkeen vaikutuksesta INR -arvo nousee. Verenvuototaipumuksen ja maksatautien diagnostiikka.

Menetelmä

Owren's menetelmä. Reagenssina Owren's PT Reagent MediRox.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

2-3 tunnin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.

Näyteastia

AIKUISET: 1,8 ml verta sitraattiputkeen, jossa on 0.2 ml 3.2 % Na- sitraattia. (vaaleansininen korkki). LAPSET: Mikroputki 0.5 ml laskimoverta putkeen, jossa on 3.2% Na- sitraattiliuos. Mikroputki on Vacutest Kima. HUOM! Yksi putki riittää vain yhteen tutkimukseen.

Näytteenotto

Näyte varfariinihoitoa seurattaessa voidaan ottaa mihin aikaan tahansa päivästä riippumatta ruokailusta tai lääkeannoksen otosta. Näyte otetaan lyhyen staassin pidon jälkeen ja näyte tulee saada ensi yrittämällä. Näyteputki ei saa olla vajaa. Avotekniikalla otettaessa on ehdotonta, että näyte otetaan putken merkkiviivaan saakka.

Näytteen säilytys

Näytettä ei saa säilyttää jääkaappi lämpötilassa, +2 - +8 C:ssa. Näyte säilyy kokoverenä 24 tuntia. Pitempiaikaista säilytystä varten plasma erotetaan ja pakastetaan.

Näytteen lähetys

Jos kokoverinäytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 24 tunnin sisällä, näyte on sentrifugoitava (15 min 2500 g), plasma eroteltava muoviputkeen ja lähetettävä pakastettuna. Näyte ei saa sulaa.

Viitearvot

Aikuiset: 0.7 - 1.2 (vastaten n. 130-70 %)

Lapset:

-7 vrk 1.2 - 2.4 (vastaten n.70-20 %)
-6 kk 1.0 - 1.6 (vastaten n.100-40 %)
6 kk - 15 v 0.7 - 1.2 sama kuin aikuisilla
Terap. alue: 2.0 - 3.0 (vastaten n.25-15 %)

Eri tyypin hoidoille on omat kansainväliset INR-rajasuositukset:

Laskimotromboosin/keuhkoembolian ennaltaehkäisy ja hoito:INR 2,0 - 3,0
Systeemisen embolisaation ennaltaehkäisy: Krooninen eteisvärinä, vaikea-asteinen sydämen vajaatoimintaINR 2,0 - 3,0
Systeemisen embolisaation ennaltaehkäisy: TekoläpätINR 2,5 - 3,5

Jos INR on alle 2.0, niin potilas on tukosvaarassa ja lääkkeen annosta täytyy nostaa.

Jos INR nousee yli hoitotavoitteen, niin potilas on verenvuotovaarassa ja lääkeannosta on pienennettävä. Vuotovaara lisääntyy merkittävästi vasta INR -arvon ylittäessä tason: 4.0-4.8.

Tulkinta

Maksan hyytymistekijöiden valmistukseen tarvitaan K-vitamiinia. Varfariini estää K-vitamiinin vaikutusta, jolloin hyytymistekijöitä ei pääse muodostumaan. K-vitamiinia saadaan ravinnon kasviperäisistä ruoista. Jos ruokavalio muuttuu paljon K-vitamiinia sisältäväksi kasvisruoaksi, tarvitaan yleensä suurempi Marevan-annos. Alkoholi vaikuttaa varfariinin tehoon kuten myös eräät lääkkeet sekä luontaistuotteet (esimerkiksi omega 3 -rasvahapot ja mäkikuisma). Useimmat niistä voimistavat lääkkeen tehoa, jolloin verenvuodon vaara suurenee. Kun käy lääkärissä tai ostaa lääkkeitä tai luontaistuotteita, on tärkeä aina kertoa verenohennushoidosta, jotta varfariinihoitoa häiritseviä valmisteita voitaisiin välttää. Varfariini estää hyytymistekijöiden muodostumista maksassa, minkä seurauksena veren hyytymistaipumus vähenee. Tämä on tarpeen tiloissa, joissa ilmenee hyytymiä eli veritulppia alaraajojen laskimoissa tai sydämen sisällä (eteisvärinä-nimisen sydämen rytmihäiriön yhteydessä tai jos sydämessä on keinoläppä). INR-arvo kasvaa K-vitamiinin puutoksissa, maksavaurioissa, DIK:ssa, fibrinogeenin puutteessa. Myös useat lääkkeet kohottavat INR-arvoa (salisylaatit, useat muut särkylääkkeet, useat antibiootit, ACTH, klofibraatti, fenytoiini, tyroksiini, anaboliset steroidit, kinidiini, propyylitiourasiili, mefenaamihappo, naprokseeni, tolfenaamihappo, streptokinaasi, urokinaasi mm.). K-vitamiini, barbituraatit, kortikosteroidit, antihistamiinit, diureetit, digoksiini, griseofulviini, E-pillerit ja ksantiinit alentavat INR-arvoa.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*1.4.2020 Analyysilaitteet ja reagenssit muuttuvat.