Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/5952"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
29.08.2023
Fimlab Tampere, linkki ohjekirjaan.
Komplementtijärjestelmä koostuu noin 20:stä yhdessä toimivasta eri proteiinista, jotka muodostavat 3 – 4 % plasman kokonaisproteiinimäärästä. Komplementit täydentävät vasta-aineiden toimintaa. Komplementtijärjestelmällä on tärkeä merkitys tulehdusreaktioiden synnyssä ja immunokompleksien eliminaatiossa.
Komplementtijärjestelmän aktivoituessa immuunikompleksien vaikutuksesta ns. klassista tietä kuluu C4:ää. Esim. SLE:n ja streptokokkinefriitin diagnostiikassa ja seurannassa C4-määrityksellä on merkitystä. C4 alenee SLE:n relapsivaiheessa ja normalisoituu remissiovaiheessa. Myös hereditaarisessa angioödeemassa (HAE/HANE) C4-taso on matala varsinkin kohtauksen aikana (C3 normaali).
Syy matalaan C4-tasoon voi olla myös synteesihäiriö. Esim. maksan vauriotiloissa (akuutti hepatiitti, krooninen aggressiivinen hepatiitti) esiintyy tästä syystä matalia C4-pitoisuuksia. Lisäksi C4-synteesiä säätelevät geneettisesti useat alleelit, jotka voivat olla mykkiä (ns. nolla-alleelit). Tästä syystä pitoisuus voi olla 25 – 50 % alentunut ilman assosiaatiota potilaan senhetkiseen sairauteen.
C4 kuuluu ns. akuutin faasin proteiineihin, joiden pitoisuus saattaa kohota akuuteissa bakteerien aiheuttamissa infektioissa ja kroonisissa tulehduksissa (esim. nivelreuma)
*29.8.2023 Uusi tutkimus, korvaa aikaisemman 2107 S -C4. Menetelmä ja viitevälit muuttuvat. Näytemuoto vaihtuu seerumista plasmaksi.