Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/7738"Fimlab-ohjekirjaan

B -Tromboositaipumuksen selvittely, veri (4569 B -Trombot )

B -Tromboositaipumuksen selvittely, veri (4569 B -Trombot )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Tromboositaipumuksen selvittely, veri (4569 B -Trombot )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

27.10.2021

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio ma–pe klo 8–18 p. 044 472 8393. Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat p. 03 311 76536 (Fimlab Tampere 24/7).

Yleistä

4569 B -Trombot Tromboositaipumuksen selvittely, sisältää seuraavat tutkimukset:

B -FV-D Hyytymistekijä V geeni, DNA-tutkimus
B -FII-D Protrombiinigeeni, DNA-tutkimus
P -TT Tromboplastiiniaika
P -AT3 Antitrombiini
P -PC Proteiini C
P -PS-AgV Proteiini S, antigeeni, vapaa
P -LuakRVV Lupusantikoagulantti, dRVVt-seulonta
P -LuakPTT Lupusantikogulantti, aPTT-seulonta
P -KardAbG Kardiolipiini, IgG-vasta-aineet
P -KardAbM Kardiolipiini, IgM-vasta-aineet
P -B2GPAbG Beeta-2-glykoproteiini, IgG-vasta-aineet
P -B2GPAbM Beeta-2-glykoproteiini, IgM-vasta-aineet
P -Trombai Trombiiniaika

Syvän laskimotukoksen sairastaneista potilaista osalla on tukoksille altistava hyytymisjärjestelmän hankinnainen tai perinnöllinen poikkeavuus. Valtimotukoksissa tutkimusten osuvuus on selvästi huonompi kuin laskimotukoksissa.

Tulkinta

Katso tarkemmin yksittäiset tutkimukset. Normaali löydös tukostaipumustutkimuksissa ei sulje pois muusta syystä johtuvaa tukostaipumusta (ks. Laskimotukoksen ja keuhkoembolian Käypä Hoito -suositus). Tutkimukset suositellaan tehtäväksi ajankohtana, jolloin kliininen tilanne on rauhoittunut eikä käytössä ole antikoagulaatiohoitoa; mieluiten yli 3 kk tukoksesta/raskauskomplikaatiosta. Akuutissa vaiheessa voi esiintyä hankinnaisia vajauksia (esim. antitrombiini, proteiini C, proteiini S) tai laboratoriolöydös voi olla kulutuksen vuoksi negatiivinen (fosfolipidivasta-aineet). Näytteenottoa suositellaan akuutissa vaiheessa vain tapauksissa, joissa löydöksillä voi olla hoidollista merkitystä (esim. pienet lapset).

Raskaus, ehkäisytabletit ja hormonikorvaushoito laskevat proteiini S -tasoa. Tutkimus voidaan tehdä luotettavasti 2-3 kk kuluttua raskauden päättymisestä ja 1 kk hormonihoitotauon jälkeen

Ak-hoitojen vaikutus tuloksiin: Hepariinivalmisteet (UFH, LMWH) vähentävät antitrombiinin aktiivisuutta ja pidentävät trombiiniaikaa. Tutkimukset voidaan tehdä luotettavasti viikon kuluttua hepariinihoidon päättymisestä. Varfariini vähentää K-vitamiinista riippuvaisten proteiini C:n ja proteiini S:n synteesiä. Perustasot voidaan mitata luotettavasti 4 viikon kuluttua varfariinihoidon päättymisestä. Suorat trombiinin estäjät (esim. dabigatraani) pidentävät trombiiniaikaa ja antitrombiinin aktiivisuustulos voi olla virheellisen korkea (antitrombiinivajausta ei voi poissulkea) ja lupusantikoagulanttitutkimuksissa voidaan saada vääriä positiivisia tuloksia. Tutkimukset voidaan tehdä luotettavasti 2 viikon kuluttua hoidon päättymisestä. Suorat FXa-estäjät (esim. rivaroksabaani, apiksabaani, edoksabaani) voivat aiheuttaa väärän positiivisen lupusantikoagulanttituloksen. Tutkimukset voidaan tehdä luotettavasti 2 viikon kuluttua hoidon päättymisestä. Trombosyyttiestäjät ja fondaparinuuksi eivät vaikuta määrityksiin.

Fosfolipidivasta-ainetutkimukset voivat olla virheellisesti negatiivisia, jos näyte on otettu pian akuutin tukoksen tai raskauskomplikaation jälkeen. Jos kliinisesti on epäilyä fosfolipidivasta-aineista, ehdotetaan tarvittaessa 6490 P-PLAb-tutkimusta aikaisintaan 3 kk tukoksen/raskauskomplikaation jälkeen.

Harvinaista tyypin 2 proteiini S -vajausta ei voi poissulkea rutiinikäytössä olevalla PS-AgV-tutkimuksella. Mikäli kliinisesti on vahva epäily proteiini S -vajauksesta tukos- ja sukuanamneesin perusteella, suositellaan tarvittaessa proteiini S -aktiivisuuden määritystä (4449 P-PS / 23086 P-HyyErik). (Marlar RA et al. J Thromb Haemost. 2021;19:68-74.)

Valikoiduissa tapauksissa voidaan harkita FVIII:n tutkimista. Korkea FVIII-taso on todettu laskimotukoksen riskitekijäksi. FVIII on akuutin faasin proteiini, jonka taso nousee monista syistä (esim. tukos, akuutti infektio, leikkaus, raskaus). Pysyvästi korkea taso (mitattuna usean kuukauden kuluttua akuutista tapahtumasta) liittyy tukoksiin. (Meijer K, Schulman S. JTH 2009;7:1619-1628. Jenkins PV et al. BJH 2012;157:653-663.

Muutokset

*27.10.2021 Uusi tutkimus (korvannut 4025 P-Trombotin)