Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -C-reaktiivinen proteiini (4594 P -CRP )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

19.11.2018

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 2132519

Yleistä

C-reaktiivinen proteiini on maksan syntetisoima akuutin faasin proteiini, jonka pitoisuus nousee interleukiini-stimulaation vaikutuksesta. CRP:n pitoisuus alkaa suurentua noin puolen vuorokauden kuluessa kudosvaurion alkamisesta. CRP on käyttökelpoinen myös tulehdusten ja muiden kudosvaurioiden seurannassa, koska pitoisuus laskee selvästi vuorokauden kuluessa, ellei uutta kudostuhoa ilmaannu.

Indikaatiot

Bakteeri-infektioiden diagnostiikka, seuranta ja erotus virusinfektioista. Tulehdusprosessien, kudostuhon, maligniteettien ja postoperatiivisten komplikaatioiden seuranta.

Menetelmä

Immunoturbidometrinen.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

Tekopäivän aikana, kiireelliset 2 tunnin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vihreä korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 11 vrk huoneenlämmössä, 2 kk jääkaapissa +5 ºC ja 3 vuotta pakasteena -20 ºC.

Aluenäytteenotto

Lähetys huoneenlämpöisenä.

Viitearvot

Alle 10 mg/l

Tulkinta

CRP on akuutin faasin proteiini, joka sitoutumalla mikrobeihin ja vaurioituneista soluista vapautuneisiin yhdisteisiin osallistuu komplementtijärjestelmän aktivaatioon. CRP:n plasmapitoisuuden määritys on tärkein käytetty parametri akuutin faasin reaktioiden (infektio, inflammaatio, kudostuho esim. infarktissa tai aseptisessä nekroosissa) toteamisessa ja seurannassa. CRP-pitoisuuden pitkä kohollaolo viittaa taudin pitkittymiseen ja uusi nousu taudin aktivoitumiseen tai komplikaatioon. Määrityksen tärkeimpiä käyttöalueita ovat bakteeri- ja virusperäisen infektion erottaminen (CRP nousee yleensä voimakkaammin bakteeri-infektioissa), bakteeri-infektioiden hoitoseuranta, kudostuhon toteaminen ja sen laajuuden arviointi (esim. akuutti sydäninfarkti, pankreatiitti), tulehdussairauksien aktiivisuuden seuranta ja erotusdiagnostiikka. Nivelreumassa CRP nousee, LED:ssä ja dermatomyosiitissa nousee enintään lievästi. Pyelonefriitissä CRP nousee, mutta alempien virtsateiden pinnallisissa infektioissa ei nouse. Malignit taudit ja postoperatiiviset komplikaatiot esim. hyljintä elinsiirtojen yhteydessä lisäävät CRP:n pitoisuutta.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712