Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet
1.1.2015
Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 2132519
Glutamyylitransferaasi katalysoi peptidien hydrolyysiä ja glutamyyliryhmän siirtoa aminohappoihin ja peptideihin. Se on mikrovillusentsyymi, joka sijaitsee maksassa (sappitie-epiteeli), haimassa, munuaisissa ja verisuonten endoteelissä, joiden vaurioissa sitä herkästi vapautuu verenkiertoon. Kliinisesti suurentuneet aktiivisuudet ovat yleensä maksan sairauksiin tai alkoholin suurkulutukseen liittyviä.
Maksa- ja sappisairauksien diagnostiikka. Alkoholin suurkulutuksen osoittaminen.
Fotometrinen (IFCC, optimoitu).
Arkisin.
Tekopäivänä.
Näytteen ikteerisyys.
Li-hepariini geeliputki (vihreä korkki).
1 ml (0.5 ml) hepariiniplasmaa tai seerumia.
Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pakasteena pidempään.
Erotettu näyte voidaan lähettää huoneenlämpötilassa, mikäli perillä vuorokauden kuluessa, muutoin kylmälähetys.
Miehet | alle 60 U/l |
Naiset | alle 40 U/l |
Vastasyntyneillä ja etenkin keskosilla tavataan 2-5 kertaa korkeampia GT-aktiivisuuksia kuin aikuisilla. Tämän jälkeen aktiivisuus laskee ja pysyy aikuisten arvojen alapuolella puberteettiin asti.
GT nousee herkästi erilaisten indusoivien tekijöiden vaikutuksesta, intra- ja ekstrahepaattisen sappistaasin sekä maksametastaasien yhteydessä,jossa se on P-Afos-määritystä herkempi. Munuaisten tubulusvaurioissa entsyymin pitoisuus lisääntyy virtsassa, mutta ei plasmassa. GT-aktiivisuus kohoaa myös hepatiitissa, tosin hitaasti, mutta saattaa pysyä korkeana viikkoja akuutin hepatiitin kliinisen vaiheen jälkeen. Kohonneita arvoja tavataan aina kroonisen hepatiitin ja rasvamaksan yhteydessä.
Alkoholisteilla tavataan korkeita GT-arvoja, jotka normalisoituvat parissa viikossa alkoholin käytön lopettamisen jälkeen. Monet lääkeaineet, kuten fenytoiini, barbituraatit ja dekstropropoksifeeni nostavat arvoja.
Pitkäaikaista nousua tavataan seuraavissa tiloissa: akuutti pankreatiitti,, sydäninfarkti ja -insuffisienssi, keuhkoinfarkti sekä haimasyöpä. Nousua tavataan myös eräissä muissa sairauksissa: pneumonia, diabetes,lihavuus, colitis ulcerosa ja bronkuskarsinooma.
Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712
*1.1.2015 Viitearvomuutoksia.