Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Glutamyylitransferaasi (4597 P -GT )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

1.1.2015

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 2132519

Yleistä

Glutamyylitransferaasi katalysoi peptidien hydrolyysiä ja glutamyyliryhmän siirtoa aminohappoihin ja peptideihin. Se on mikrovillusentsyymi, joka sijaitsee maksassa (sappitie-epiteeli), haimassa, munuaisissa ja verisuonten endoteelissä, joiden vaurioissa sitä herkästi vapautuu verenkiertoon. Kliinisesti suurentuneet aktiivisuudet ovat yleensä maksan sairauksiin tai alkoholin suurkulutukseen liittyviä.

Indikaatiot

Maksa- ja sappisairauksien diagnostiikka. Alkoholin suurkulutuksen osoittaminen.

Menetelmä

Fotometrinen (IFCC, optimoitu).

Tekotiheys

Arkisin.

Tulos valmiina

Tekopäivänä.

Häiriötekijät

Näytteen ikteerisyys.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vihreä korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) hepariiniplasmaa tai seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pakasteena pidempään.

Aluenäytteenotto

Erotettu näyte voidaan lähettää huoneenlämpötilassa, mikäli perillä vuorokauden kuluessa, muutoin kylmälähetys.

Viitearvot

Miehet alle 60 U/l
Naiset alle 40 U/l

Vastasyntyneillä ja etenkin keskosilla tavataan 2-5 kertaa korkeampia GT-aktiivisuuksia kuin aikuisilla. Tämän jälkeen aktiivisuus laskee ja pysyy aikuisten arvojen alapuolella puberteettiin asti.

Tulkinta

GT nousee herkästi erilaisten indusoivien tekijöiden vaikutuksesta, intra- ja ekstrahepaattisen sappistaasin sekä maksametastaasien yhteydessä,jossa se on P-Afos-määritystä herkempi. Munuaisten tubulusvaurioissa entsyymin pitoisuus lisääntyy virtsassa, mutta ei plasmassa. GT-aktiivisuus kohoaa myös hepatiitissa, tosin hitaasti, mutta saattaa pysyä korkeana viikkoja akuutin hepatiitin kliinisen vaiheen jälkeen. Kohonneita arvoja tavataan aina kroonisen hepatiitin ja rasvamaksan yhteydessä.

Alkoholisteilla tavataan korkeita GT-arvoja, jotka normalisoituvat parissa viikossa alkoholin käytön lopettamisen jälkeen. Monet lääkeaineet, kuten fenytoiini, barbituraatit ja dekstropropoksifeeni nostavat arvoja.

Pitkäaikaista nousua tavataan seuraavissa tiloissa: akuutti pankreatiitti,, sydäninfarkti ja -insuffisienssi, keuhkoinfarkti sekä haimasyöpä. Nousua tavataan myös eräissä muissa sairauksissa: pneumonia, diabetes,lihavuus, colitis ulcerosa ja bronkuskarsinooma.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712

Muutokset

*1.1.2015 Viitearvomuutoksia.