Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

fP-Kolesteroli, low density lipoproteiinit (4599 fP-Kol-LDL )

Tarkistettu

22.04.2010

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 213 2519.

Yleistä

Plasman kolesterolista suurin osa (n.70%) on yleensä LDL-fraktiossa ja plasman LDL-kolesterolin pitoisuus seuraa pääosin kokonais-kolesterolin pitoisuutta. LDL-kolesterolin pitoisuus on ateroskleroosin, koronaaritaudin ja muiden valtimotukostautien riskitekijänä kokonais-kolesterolin pitoisuutta tärkeämpi. LDL-Kol-pitoisuuden ollessa korkea kolesterolia kertyy perifeerisiin kudoksiin, mm. valtimoiden seinämiin. Suhteen Kol-LDL/Kol-HDL tulisi olla alle 3.

Indikaatiot

Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta. Valtimotaudin riskin arviointi. Kolesterolipitoisuutta alentavan lääkehoidon tehon seuranta.

Potilasohje

Potilas paastoaa 12 h (yön yli) ennen näytteenottoa.

Menetelmä

Homogeeninen entsymaattinen kolorimetrinen testi.

Tekotiheys

Arkisin ma - pe.

Näyteastia

Li-hepariiniputki (vihreä korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) paastoplasmaa tai -seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy viikon jääkaapissa. Pakasteena ainoastaan - 70 °C:ssa.

Aluenäytteenotto

Erotettu näyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä vuorokauden kuluessa, muutoin kylmälähetys.

Viitearvot

Kaikki: Tavoitearvo alle 3 mmol/l

Lapsilla päätöksentekoraja on 4.0 mmol/l

Pitoisuuksia arvioitaessa ei käytetä perinteisiä väestön jakaumaan perustuvia viitearvoja, vaan sydän- ja verisuonitautikuoleman riskiin liittyviä viitearvoja. Käypähoito-suositus: Dyslipidemiat; Duodecim 02.04.2009.

Suuren riskin aikuispotilailla, joilla on todettu valtimotauti, diabetes mellitus, useita samanaikaisia valtimotaudin riskitekijöitä, sairastettu sydän- tai aivoinfarkti, tavoitearvo on alle 2.5 mmol/l. Valtimotautia sairastavilla diabeetikoilla tavoitearvo on alle 1.8 mmol/l.

Tulkinta

Suurentuneita LDL-kolesterolin pitoisuuksia tavataan sokeritaudissa,hypotyreoosissa, nefroottisessa syndroomassa, kroonisessa munuaisvauriossa, sappistaasissa, raskauden aikana, multippeli myeloomassa, porfyriassa ja anorexia nervosassa.

LDL-kolesteroli on pieni vaikeissa sairauksissa, hypertyreoosissa, abetalipoproteinemiassa ja suun kautta annetun estrogeenihoidon aikana.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070