Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/5877"Fimlab-ohjekirjaan

F -Kalprotektiini, ulosteesta (4803 F -Calpro )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

F -Kalprotektiini, ulosteesta (4803 F -Calpro )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

15.9.2023

Analysoiva laboratorio

Fimlab Laboratoriot oy, Tampere/ Asiakaspalvelu puh. (03) 3117 4445.

Yleistä

Kalprotektiini on pääosin neutrofiileista peräisin oleva kalsiumia sitova proteiini. Tulehduksellisten suolistotautien (IBD) yhteydessä kalprotektiinin eritys ulosteeseen lisääntyy. Kalprotektiinin stabiilisuus on hyvä, joten proteiinin mittaus ulostenäytteestä sopii suoliston tulehduksellisten prosessien aktiivisuuden arviointiin.

Indikaatiot

Tulehduksellisten suolistotautien seulonta:

Kalprotektiinin kohonnut taso erottaa kirjallisuuden mukaan tulehdukselliset suolistotaudit toiminnallisista oireista, lähinnä ärtyvän suolen oireyhtymästä sekä aikuisilla että lapsilla. Suomalaisessa lapsiaineistossa kohonneen kalprotektiinin (yli 100µg/g) positiivinen ennustusarvo oli 0.72 ja negatiivinen 0.96.

Tulehduksellisten suolistotautien aktiivisuuden arviointi:

Kalprotektiinin taso kuvaa kliinisesti todetun ja endoskooppisesti varmennetun taudin aktiivisuutta. Remissiossa olevilla Crohnin tautia sairastavilla potilailla kalprotektiinin taso on usein normaali, aktiivissa taudissa se on voimakkaasti lisääntynyt (yli 1000 µg/g). Kohonnut kalprotektiiniarvo oireettomassa vaiheessa ennakoi taudin uudelleen aktivoitumista.

Muut suolen tulehdukset:

Kohonneita kalprotektiinitasoja todetaan vastasyntyneen nekrotisoivassa enterokoliitissa, ileorektaalisäiliön tulehduksissa, bakteeriperäisissä koliiteissa, mikroskooppisessa koliitissa, polypoositaudeissa ja hoitamattomassa keliakiassa (n. 50%:lla).

Potilasohje

Kalprotektiini ulosteesta.

Muutokset

*24.11.2021 Tekopaikan muutos
*6.9.2023 Päivitetty linkki potilasohjeisiin
*15.9.2023 Linkki Fimlabin ohjekirjaan