Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Immunoglobuliini A (4827 P -IgA )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

8.2.2021

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 2132519

Yleistä

Immunoglobuliinit koostuvat toisiinsa kytketyistä kahdesta raskas- ja kahdesta kevytketjusta. Immunoglobuliinit luokitellaan isotyyppeihin raskasketjutyypin mukaisesti (IgA, IgG,IgM). Kaikissa isotyypeissä kevytketjuja on kahta eri tyyppiä; kappa ja lamda.

Immunoglobuliini A on tärkein elimistön limakalvoilla ja eritteissä tavattava immunoglobuliinityyppi. Molekyyli esiintyy yleensä dimeerinä. IgA:lle tunnetaan synnynnäisiä puutostiloja. Jos epäillään IgA-puutosta tai kun tutkimuksen 4287 P -IgA tulos on ollut alle 0.1 g/l, on tilannetta mahdollista selvitellä tutkimuksella 0900 S -IgApuut.

Indikaatiot

Immuunivasteen tutkiminen mm. infektioissa, autoimmuunisairauksissa sekä maksan, lymfaattisen järjestelmän ja luuytimen sairaudet. Monoklonaalisten paraproteinemiatilojen seuranta.

Menetelmä

Immunoturbidometrinen

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vaaleanvihreä korkki).

Näyte (minimi)

1 ml(0.5 ml) plasmaa

Näytteen säilytys

Säilyy 8 kk huoneenlämmössä, 8 kk jääkaapissa +5 °C ja 8 kk pakastettuna -20 °C.

Aluenäytteenotto

Lähetys huoneenlämpöisenä.

Viitearvot

Katso 0619 P -IgA+G+M

Tulkinta

Katso 0619 P -IgA+G+M. Polyklonaalista yleistä immunoglobuliinien pitoisuuden nousua esiintyy kroonisissa ja vaikeissa akuuteissa infektioissa, maksakirroosissa (selvimmin nousevat IgG ja IgA), autoimmuunitaudeissa ja sarkoidoosissa.

IgA:n polyklonaalista lisääntymistä esiintyy erityisesti alkoholikirroosissa, suolisto- ja keuhkoinfektioissa, Crohnin taudissa, maligniteettien ja reuman yhteydessä. Alentuneita arvoja esiintyy etenkin hypo- ja agammaglobulinemioissa. Selektiivisistä immunoglobuliinien puutostiloista yleisin on IgA:n geneettinen puutos (esiintyminen 1/500), johon voi liittyä infektioherkkyys ja verensiirtoreaktioita. Fenytoiini saattaa pienentää IgA-pitoisuutta.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712

Muutokset

*7.1.2019 Säilyvyystietojen päivitys.
*8.2.2021 Lisätty viittaus tutkimukseen 0900 S -IgApuut. Samalla poistettu viittaus poistuneeseen tutkimukseen 8638 P -hs-IgA.