Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

P -Tyreotropiini (4831 P -TSH )

Tarkistettu

25.2.2019

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio p. (03) 213 2519.

Yleistä

Tyreotropiini on aivolisäkkeen etulohkon tuottama glykoproteiinihormoni, joka koostuu kahdesta polypeptidiketjusta: alfaketju on rakenteeltaan samanlainen kuin muiden glykoproteiinihormonien FSH:n, LH:n ja hCG:n alfaketjut, sen sijaan beetaketju on spesifinen TSH:lle.TSH:n eritys on kilpirauhashormonien kanssa negatiivisessa palautejärjestelmässä. TSH stimuloi kilpirauhashormonien tuotantoa. Kilpirauhashormonit puolestaan vaikuttavat estävästi TSH:n vapautumiseen. Lisäksi hypotalamuksesta erittyvä, tyreotropiinia vapauttava hormoni (TRH) lisää ja somatostatiini vähentää TSH:n eritystä. TSH:lla on vuorokausirytmi siten, että suurimmat pitoisuudet tavataan yöllä ja pienimmät keski- tai iltapäivällä. Pitoisuus klo 14 on keskimäärin 35% alhaisempi kuin aamulla.

Indikaatiot

Hyper- ja hypotyreoosin diagnostiikka ja kilpirauhashoidon seuranta.

Esivalmistelut

Tyroksiinihoidon aikana näyte otetaan aamulla ennen lääkkeen nauttimista. Näytteen voi ottaa milloin tahansa. Suuren vuorokausivaihtelun vuoksi potilaan seurantanäytteet on kuitenkin suositeltavaa ottaa jokseenkin samaan kellonaikaan joka kerta.

Menetelmä

Immunokemiallinen, elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Menetelmän herkkyys on 0.01 mIU/l.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulos valmiina

1-2:n päivän kuluessa.

Häiriötekijät

Heterofiiliset vasta-aineet voivat aiheuttaa vääriä, yleensä korkeita pitoisuuksia. Lääkeaineista litium, fenytoiini ja metoklopramidi voivat lievästi nostaa TSH:ta.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vaaleanvihreä korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) plasmaa tai seerumia.

Näytteen säilytys

Erotettu näyte säilyy jääkaapissa viikon ja pakastettuna kuukausia.

Aluenäytteenotto

Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa, muutoin kylmä- tai pakastelähetys.

Viitearvot

Aamulla klo 7-10

3pv-1kk 0.40 - 16 mIU/L
2kk-1v 0.60 - 8.1 mIU/L
2v-6v 0.50 - 4.5 mIU/L
7v-11v 0.7 - 4.1 mIU/L
12v-18v 0.5 - 3.6 mIU/L
yli 19v 0.3 - 4.2 mIU/L
Tulkinta

Alentunut TSH liittyy primaarin hypertyreoosiin tai sekundaariseen hypotyreoosiin, pitoisuus on useimmiten alle 0.03 mIU/l. Alentuneet arvot voivat johtua myös muista syistä kuin hypertyreoosista, kuten vaikeista yleissairauksista tai suurista kortikosteroidiannoksista. Osa matalista TSH-tuloksista on sellaisia, ettei niihin varsinaista syytä tiedetä ja potilas on eutyreoottinen.

Primaarisessa hypotyreoosissa TSH-pitoisuus kohoaa, usein jo taudin subkliinisessä vaiheessa, kun T4-V on vielä viitealueella. Sentraalisessa hypotyreoosissa pitoisuudet ovat matalia.

Tyroksiinikorvaushoidossa annos on sopiva, kun potilaan vointi on hyvä ja TSH on viitearvoalueella. Kilpirauhassyövän suppressiohoidossa TSH-arvojen tulisi olla selvästi viitealueen alapuolella ja huonon ennusteen potilailla detektiorajan alapuolella.

Lievästi kohonneen TSH-pitoisuuden (6-8 mIU/l) taustalla voi olla TPO-ab:n ja/tai Tg-ab:n suhteellisen suuri esiintyvyys etenkin vanhemmilla naisilla. Clin Chem Lab Med 2008;46(9):1305 pohjoismainen NOBIDA tutkimus.

Epäiltäessä P -TSH-tulosta häiriötekijöiden aiheuttamaksi virheelliseksi tulokseksi, voidaan uudesta näytteestä pyytää 9125 S -IMM-ONG. Tutkimusta tilattaessa vastataan kysymykseen : Mikä tutkimus ? "TSH".

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070

Muutokset

*25.2.2019 Esivalmistelutietojen päivitys.