Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Tyreotropiini (4831 P -TSH )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

8.12.2021

Tekopaikka

Fimlab oy, Vaasa, kemian laboratorio/ (06) 213 2519 ja Pietarsaaren laboratorio/ (06) 786 2260.

Yleistä

Tyreotropiini on aivolisäkkeen etulohkon tuottama glykoproteiinihormoni, joka koostuu kahdesta polypeptidiketjusta: alfaketju on rakenteeltaan samanlainen kuin muiden glykoproteiinihormonien FSH:n, LH:n ja hCG:n alfaketjut, sen sijaan beetaketju on spesifinen TSH:lle.TSH:n eritys on kilpirauhashormonien kanssa negatiivisessa palautejärjestelmässä. TSH stimuloi kilpirauhashormonien tuotantoa. Kilpirauhashormonit puolestaan vaikuttavat estävästi TSH:n vapautumiseen. Lisäksi hypotalamuksesta erittyvä, tyreotropiinia vapauttava hormoni (TRH) lisää ja somatostatiini vähentää TSH:n eritystä. TSH:lla on vuorokausirytmi siten, että suurimmat pitoisuudet tavataan yöllä ja pienimmät keski- tai iltapäivällä. Pitoisuus klo 14 on keskimäärin 35% alhaisempi kuin aamulla.

Indikaatiot

Hyper- ja hypotyreoosin diagnostiikka ja kilpirauhashoidon seuranta.

Esivalmistelut

Näyte tulisi ottaa TSH:n vuorokausivaihtelu huomioiden klo 7 - 14 välillä ja lääkehoidon aikana ennen seuraavaa lääkeannosta, ellei hoitoyksikkö ole lääkityksen suhteen ohjeistanut muuta käytäntöä.

Huom. Jos edeltäviin lääkepistoksiin liittyen on pyydetty samalle ajankohdalle sekä 4831 P -TSH että 2828 S -Tygl, näytteet otetaan kilpirauhaslääkityksestä riippumatta.

Suuriannoksisen (yli 5 mg/vrk) biotiinilisän käyttö tulee tauottaa vähintään 8 tuntia ennen näytteenottoa virheellisen matalien tulosten välttämiseksi.

Menetelmä

Immunokemiallinen, elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Menetelmän herkkyys on 0.01 mIU/l.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulos valmiina

1-2:n päivän kuluessa.

Häiriötekijät

Heterofiiliset vasta-aineet voivat aiheuttaa vääriä, yleensä korkeita pitoisuuksia. Lääkeaineista litium, fenytoiini ja metoklopramidi voivat lievästi nostaa TSH:ta. Näytteen korkea biotiinipitoisuus voi aiheuttaa virheellisiä tuloksia.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vaaleanvihreä korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) plasmaa tai seerumia.

Näytteen säilytys

Erotettu näyte säilyy jääkaapissa viikon ja pakastettuna kuukausia.

Aluenäytteenotto

Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa, muutoin kylmä- tai pakastelähetys.

Viitearvot

Aamulla klo 7-10

3pv-1kk 0.40 - 16 mIU/L
2kk-1v 0.60 - 8.1 mIU/L
2v-6v 0.50 - 4.5 mIU/L
7v-11v 0.7 - 4.1 mIU/L
12v-18v 0.5 - 3.6 mIU/L
yli 19v 0.3 - 4.2 mIU/L

Tulkinta

Alentunut TSH liittyy primaarin hypertyreoosiin tai sekundaariseen hypotyreoosiin, pitoisuus on useimmiten alle 0.03 mIU/l. Alentuneet arvot voivat johtua myös muista syistä kuin hypertyreoosista, kuten vaikeista yleissairauksista tai suurista kortikosteroidiannoksista. Osa matalista TSH-tuloksista on sellaisia, ettei niihin varsinaista syytä tiedetä ja potilas on eutyreoottinen.

Primaarisessa hypotyreoosissa TSH-pitoisuus kohoaa, usein jo taudin subkliinisessä vaiheessa, kun T4-V on vielä viitealueella. Sentraalisessa hypotyreoosissa pitoisuudet ovat matalia.

Tyroksiinikorvaushoidossa annos on sopiva, kun potilaan vointi on hyvä ja TSH on viitearvoalueella. Kilpirauhassyövän suppressiohoidossa TSH-arvojen tulisi olla selvästi viitealueen alapuolella ja huonon ennusteen potilailla detektiorajan alapuolella.

Lievästi kohonneen TSH-pitoisuuden (6-8 mIU/l) taustalla voi olla TPO-ab:n ja/tai Tg-ab:n suhteellisen suuri esiintyvyys etenkin vanhemmilla naisilla. Clin Chem Lab Med 2008;46(9):1305 pohjoismainen NOBIDA tutkimus.

Epäiltäessä P -TSH-tulosta häiriötekijöiden aiheuttamaksi virheelliseksi tulokseksi, voidaan uudesta näytteestä pyytää 9125 S -IMM-ONG. Tutkimusta tilattaessa vastataan kysymykseen : Mikä tutkimus ? "TSH".

Yhteyshenkilöt

Vaasan laboratoriossa kemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712, Pietarsaaren laboratoriossa kemisti Diana Kujala p. 041 730 3592

Muutokset

*25.2.2019 Esivalmistelutietojen päivitys.
*11.11.2021 Päivitys esivalmisteluohjeeseen.
*8.12.2021 Päivitys esivalmisteluohjeeseen.