Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6465"Fimlab-ohjekirjaan

S -Treponema pallidum, vasta-aineet (4942 S -TrpaAb )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Treponema pallidum, vasta-aineet (4942 S -TrpaAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

15.9.2023

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere.

Yleistä

Syfiliksen eli kuppataudin aiheuttaja on Treponema pallidum –bakteeri, joka tarttuu herkästi seksiteitse ja äidistä sikiöön. Kuppa on yleisvaarallinen tartuntatauti. Sen diagnostiikka perustuu serologiaan ja tässä esitelty tutkimus (S-TrpaAb) on kuppainfektion ensisijainen diagnostinen laboratoriotutkimus. Koska menetelmä on spesifinen ja herkkä, se soveltuu myös seulontaan ja se kuuluu osana raskaana olevien seulontatutkimuksia. Vasta-aineet tulevat positiivisiksi yleensä 3-4 viikkoa tartunnasta. Ne ovat positiiviset myös aiemmin hoidetussa ja parantuneessa taudissa tai latentissa tapauksessa. Seulontatestissä reaktiiviset näytteet varmistetaan toisella menetelmällä (immunoblot). Reaktiivisista näytteistä tehdään automaattisesti jatkotutkimuksena myös kardiolipiinivasta-ainetutkimus (S -KardAb), jolla pyritään erottamaan tuore/aktiivinen infektio aiemmin sairastetusta infektiosta.

Tulkinta

Positiivisiin tuloksiin liitetään lausunto. Positiivinen tulos tarkoittaa, että potilaalla on tai on ollut Treponema pallidum -infektio. Negatiivinen tulos ei poissulje aivan alkuvaiheen syfilistä (primaarihaava) ja testi on syytä uusia esim. neljän vikkon kuluttua. Kaikki positiiviset tulokset varmistetaan immunoblottauksella ja niistä tehdään ilman eri pyyntöä myös S -KardAb. Uudet positiiviset tapaukset ilmoitetaan myös puhelimitse, jos sekä kardiolipiinivasta-aineet että Treponema pallidum -vasta-aineet ovat positiiviset.

Aiemmin seulonnassa käytetty ardiolipiini, vasta-ainetesti (S -KardAb) ei ole spesifinen syfilikselle ja siitä saadut positiiviset tulokset olivat usein biologisesti vääriä. Bakteerispesifisellä TrpaAb -testillä tämä ongelma poistuu

Muutokset

*10.10.2016 Menetelmämuutos.
*15.9.2023 Linkki Fimlabin ohjekirjaan