Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Chlamydia pneumoniae, (TWAR), vasta-aineet (4955 S -ChpnAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

5.11.2015

Tekopaikka

TYKS Laboratoriotoimialue/mikrobiologia: (02) 313 9163, vastauskyselyt (02) 313 4964.

Yleistä

Chlamydia pneumoniae (keuhkoklamydia) aiheuttaa sekä ylä- että alahengitystieinfektioita. Hengitystieoireet kehittyvät hitaasti lähes kuukauden inkubaatioajan jälkeen. Yleisimmin oireina on nielukipu, äänenkäheys ja yskä. Keuhkoputkitulehdus ja keuhkokuume voi kehittyä parin viikon kuluessa ylähengitystieoireista. Avohoidossa 10 % keuhkokuumeista on Chlamydia pneumoniaen aiheuttamia. Muina oireina voi ilmetä kyhmyruusu, sydänlihastulehdus, niveltulehdus, maksatulehdus, munuaistulehdus tai aivotulehdus. Diagnostiikassa serologiset menetelmät ovat ensisijaisia. Chlamydia pneumoniae -infektion diagnostiikka perustuu IgM –luokan vasta-aineiden osoittamiseen akuutin vaiheen näytteistä tai IgG –luokan vasta-aineiden lisääntymisen osoittamiseen vähintään kahden viikon välein otetusta pariseeruminäytteestä. IgM vasta-aineita on osoitettavissa usein jo kun potilas hakeutuu hoitoon. Sen sijaan IgG –vaste syntyy hitaasti, jopa vasta kuukausien kuluttua oireista. Chlamydia pneumoniae -infektiossa syntyy yleensä myös IgA-vaste, mutta testituloksen kliininen merkitys on epäselvä.

Indikaatiot

Hengitystieinfektioiden diagnostiikka. Hengitystieinfektioiden lisäksi Chlamydia pneumoniae infektioihin voi liittyä mm. sydänlihastulehduksia, kyhmyruusua ja reaktiivista artriittia

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA)

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki tai 4 ml EDTA-putki. Näytteeksi erotellaan 0,5-1 ml seerumia tai 0,5-1 ml EDTA erotettuna plasmaksi.

Näytteeksi voidaan ottaa myös 0,5-1 ml selkäydinnestettä. Selkäydinnestenäytteen rinnalla tulee tutkia samanaikainen seeruminäyte tulosten merkityksen arviointia varten.

Näytteenotto

Pariseerumit 2-6 viikon välein.

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

Lausunto

Tulkinta

IgG-vasta-ainetaso yksikköinä, IgM- ja IgA-vasta-ainetulokset kvalitatiivisina (positiivinen / negatiivinen) + lausunto. Merkitsevä nousu IgG-vasta-ainetasoissa tai positiivinen IgM-vasta-ainelöydös ovat osoituksena tuoreesta Chlamydia pneumoniae-infektiosta. Myös yksittäinen korkea IgG-vasta-ainetaso viittaa tuoreeseen tai äskettäiseen infektioon. Kroonisissa infektioissa IgA –luokan vasta-ainetaso pysyy jatkuvasti koholla. Uusintainfektioissa IgM –vaste yleensä puuttuu ja parinäytteistä todetaan IgG-vasta-aineissa tasomuutos. Antibioottihoito voi viivästyttää immuunivastetta, jolloin tasomuutoksen toteamiseen tarvitaan kolmas seeruminäyte

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*1.3.2013 Tekopaikkamuutos
*12.5.2014 Näytemäärämuutos
*5.11.2015 Näyteastian muutos.