Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6832"Fimlab-ohjekirjaan

S -Chlamydia pneumoniae, (TWAR), vasta-aineet (4955 S -ChpnAb )

S -Chlamydia pneumoniae, (TWAR), vasta-aineet (4955 S -ChpnAb )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Chlamydia pneumoniae, (TWAR), vasta-aineet (4955 S -ChpnAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

9.1.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere

Yleistä

Chlamydia pneumoniae (keuhkoklamydia) aiheuttaa sekä ylä- että alahengitystieinfektioita. Hengitystieoireet kehittyvät hitaasti lähes kuukauden inkubaatioajan jälkeen. Yleisimmin oireina on nielukipu, äänenkäheys ja yskä. Keuhkoputkitulehdus ja keuhkokuume voi kehittyä parin viikon kuluessa ylähengitystieoireista. Avohoidossa 10 % keuhkokuumeista on Chlamydia pneumoniaen aiheuttamia. Muina oireina voi ilmetä kyhmyruusu, sydänlihastulehdus, niveltulehdus, maksatulehdus, munuaistulehdus tai aivotulehdus. Diagnostiikassa serologiset menetelmät ovat ensisijaisia. Chlamydia pneumoniae -infektion diagnostiikka perustuu IgM –luokan vasta-aineiden osoittamiseen akuutin vaiheen näytteistä tai IgG –luokan vasta-aineiden lisääntymisen osoittamiseen vähintään kahden viikon välein otetusta pariseeruminäytteestä. IgM vasta-aineita on osoitettavissa usein jo kun potilas hakeutuu hoitoon. Sen sijaan IgG –vaste syntyy hitaasti, jopa vasta kuukausien kuluttua oireista. Chlamydia pneumoniae -infektiossa syntyy yleensä myös IgA-vaste, mutta testituloksen kliininen merkitys on epäselvä.

Indikaatiot

Hengitystieinfektioiden diagnostiikka. Hengitystieinfektioiden lisäksi Chlamydia pneumoniae infektioihin voi liittyä mm. sydänlihastulehduksia, kyhmyruusua ja reaktiivista artriittia

Menetelmä

IgG- ja IgM-luokan vasta-aineet määritetään entsyymi-immunologisesti.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki tai 4 ml EDTA-putki. Näytteeksi erotellaan 0,5-1 ml seerumia tai 0,5-1 ml EDTA erotettuna plasmaksi.

Näytteeksi voidaan ottaa myös 0,5-1 ml selkäydinnestettä. Selkäydinnestenäytteen rinnalla tulee tutkia samanaikainen seeruminäyte tulosten merkityksen arviointia varten.

Näytteenotto

Pariseerumit 2-6 viikon välein.

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

IgG- vasta-aineet: alle 10 BU/ml negatiivinen

IgM- vasta-aineet: alle 1.2 s/co negatiivinen

Tulkinta

Vastaukseen liitetään lausunto.

  1. pneumoniae primaari-infektiossa IgM-vasta-aineet ilmaantuvat n. kolmen viikon kuluttua infektion alusta. IgG-vasta-aineita voidaan todeta 6-7 viikon kuluttua. Uusintainfektiossa IgM-vaste puuttuu ja IgG -titteri kohoaa nopeammin, jopa 2-3 viikossa. Diagnoosi perustuu positiiviseen IgM-vasta-ainetasoon tai selvään IgG-vasta-ainetason nousuun parinäytteiden välillä. Yksittäinen korkea IgG-vasta-ainetaso voi myös olla merkki tuoreesta tai kroonisesta infektiosta.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*1.3.2013 Tekopaikkamuutos
*12.5.2014 Näytemäärämuutos
*5.11.2015 Näyteastian muutos.
*9.1.2024 Tekopaikka Fimlab Tampere.