Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6663"Fimlab-ohjekirjaan

S -TSH-reseptori, vasta-aineet (4965 S -TSHRAb )

S -TSH-reseptori, vasta-aineet (4965 S -TSHRAb )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -TSH-reseptori, vasta-aineet (4965 S -TSHRAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

10.1.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere/mikrobiologia.

Yleistä

TSH-reseptoria (TSHR) stimuloivat vasta-aineet (TSAb, thyroid stimulating anti-bodies) kiinnittyvät kilpirauhasen epiteelisolujen reseptoriin, aktivoivat sen ja indusoivat solut tuottamaan ylimäärin kilpirauhashormoneja. Potilaille kehittyy hypertyreoosi (Basedowin tauti eli Graves’in tauti). Vasta-aineita voidaan osoittaa aktiivissa Basedowin taudissa yli 90 %:lla potilaista.

Jotkut TSH-reseptoriin sitoutuvista vasta-aineista inhiboivat reseptorin toimintaa (TBAb, thyroid blocking antibody) ja voivat aiheuttaa atrofisen autoimmuunityreoidiitin ja hypotyreoosin. Osa sitoutuvista vasta-aineista on vaikutuksiltaan neutraaleja. Mikään diagnostiikassa yleisesti käytetyistä TSH-reseptorivasta-aineiden tutkimusmenetelmistä ei erota vaikutuksiltaan erilaisia vasta-aineita toisistaan.

Vasta-aineiden seuranta on erityisen tärkeää raskauden aikaisen hypertyreoosin hoidossa. Eksoftalmus-oireyhtymässä koholla olevat vasta-aineet voivat olla ensimmäinen ja ainoa viite Basedowin taudista, sillä silmäoireet voivat alkaa ennen hypertyreoosia.

Indikaatiot

Hypertyreoosihoidon seuranta erityisesti potilailla, joilla taudin aikaisemmassa vaiheessa on ollut kilpirauhasta stimuloivia vasta-aineita. Eksoftalmus-oireyhtymän ja hypertyreoosin erotusdiagnostiikka.

Menetelmä

Fluoresenssi entsyymi-immunologinen (EliA) menetelmä, jonka vakiointi on jäljitettävissä viimeisimpään kansainväliseen referenssikalibraattoriin WHO NIBSC 08/204.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulos valmiina

6 - 10 arkipäivän kuluessa.

Näyteastia

5 ml seerumiputki.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys

Kolme päivää +4°C:ssa, pitempiaikainen säilytys -20°C:ssa.

Näytteen lähetys

Pakastetun näytteen voi lähettää huoneenlämpöisenä.

Viitearvot

Normaali alle 2.9 U/ml
Raja-arvo 2.9 - 3.3 U/ml
Kohonnut yli 3.3 U/ml

Tulkinta

Tyreoideaa stimuloivat vasta-aineet ovat aktiivisessa Basedowin taudissa lähes aina suurentuneet. Mikäli hypertyreoosia hoidetaan lääkkein, pienentyvä vasta-ainetaso on ennusteellisesti hyvä merkki. Suurentunut tai suureneva vasta-ainetaso taas viittaa lääkehoidon epäonnistumiseen ja taudin paluuseen hoidon jälkeen. Äidin kilpirauhasvasta-aineet läpäisevät istukan ja voivat vaikuttaa myös sikiön kilpirauhaseen. Tyreoideaa stimuloivat vasta-aineet voivat aiheuttaa sikiölle hypertyreoosin, vaikka äiti olisi eutyreoottinen, jos vasta-ainepitoisuus on vahvasti positiivinen. Joskus inhiboivat vasta-aineet voivat aiheuttaa neonataalisen hypotyreoosin. Niinpä TSHRAb-positiivisen äidin sikiötä on seurattava huolellisesti, vaikka äiti olisi hoidettu eutyreoosiin.

Epäselvissä silmäoireissa korkea TSHRAb-pitoisuus viittaa Basedowin tautiin. Vasta-ainetasoa käytetään myös ennustamaan silmäoireiden hoidon onnistumista.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*01.03.2013 Menetelmä- ja viitearvomuuutos.
*01.06.2017 Menetelmä- ja viitearvomuuutos.
*10.1.2024 Tekopaikkamuutos.