Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Pt-Virtaustilavuus-spirometria ilman lausuntoa (6006 Pt-FVSpiro )

Tarkistettu

08.08.2013

Tekopaikka

Laihian ja Maalahden terveyskeskukset.

Lähete

KLF-lähete.

Yleistä

Tutkimuksella selvitetään keuhkojen tuuletusta ja arvioidaan keuhkojen tilavuuden muutoksia ajan funktiona. Virtaus-tilavuuskäyrä antaa tietoa ahtaumakohdan sijainnista, jolloin voidaan erotella sentraalisen kurkunpään tai trachean ahtauma perifeerisemmästä keuhkoputken ahtaumasta. Lisäksi voidaan saada esiin mahdollinen hengitysteiden kollapsitaipumus nopeassa uloshengityksessä.

Indikaatiot

Keuhkosairauksien diagnostiikassa perustutkimuksena. Lääkityksen tehon, työkyvyn tai leikkaus- ja toimenpideriskin arviointi.

Kontraindikaatiot

Tutkimuksen harkinnanvaraisia vasta-aiheita ovat hengitystie-infektio, tuore sydäninfarkti, epästabiili angina pectoris, vaikeat rytmihäiriöt, flimmeri, ilmarinta, dementia, bronkoskopian/bronkografian välitön jälkitila sekä potilaat, joilla aktiivista keuhkotuberkuloosia ei ole voitu poissulkea. Ennen spirometriaa on oltava kolme negatiivista tbc-värjäystä.

Esivalmistelut

Diagnostisissa tutkimuksissa suositellaan taukoa keuhkoputkia laajentavassa lääkityksessä (Moodi 3/2011). Jos tutkimus tehdään lääkityksen tehon, työkyvyn tai leikkaus- ja toimenpidekelpoisuuden arvioimiseksi, on lääkitys optimoitava tutkimusta varten. Potilas ei saa nauttia teetä, kahvia, kolajuomia tai muita piristäviä energiajuomia kahteen tuntiin ennen tutkimusta. Suositellaan välttämään raskasta liikuntaa, pakkasilman hengittämistä tai raskasta ateriaa samana päivänä (ei kuitenkaan syömättä). Ei saa tupakoida neljään tuntiin ennen tutkimusta, eikä juoda alkoholia 24 tuntia ennen tutkimusta. Tutkimus tehdään aikaisintaan kahden viikon kuluttua flunssan, poskiontelotulehduksen tai muun hengitystietulehduksen parantumisesta, sekä kaksi viikkoa antibioottikuurin päättymisestä.

Tutkimus vaatii hyvää ko-operaatiota, joten pienten lasten kohdalla on arvioitava tapauskohtaisesti onko edellytyksiä tutkimuksen läpiviemiseksi. Tutkimusta ei suositella alle 5-vuotiaille.

Viitearvot

Viitearvot riippuvat sukupuolesta, iästä ja pituudesta. Viljasen viitearvot (aikuiset), Koillinen-Vanne (lapset).

LAUSUNTO:Ei lausuntoa

Yhteyshenkilöt

Ylilääkäri Risto Niemi p. (06) 213 2550, h. 655