Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/13030"Fimlab-ohjekirjaan

Am-Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA, lapsivesi (6069 Am-TAg-D )

Am-Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA, lapsivesi (6069 Am-TAg-D )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Am-Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA, lapsivesi (6069 Am-TAg-D )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

27.10.2021

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Alihankinta.

Yleistä

Vastasyntyneen alloimmuunitrombosytopenia (engl. neonatal alloimmune thrombocytopenia, NAIT) on tavallisin vastasyntyneen vaikean trombosytopenian syy. Sikiön isältään perimä, äidiltä puuttuva trombosyyttiantigeeni (HPA, human platelet alloantigen) voi aiheuttaa äidin immunisoitumisen. IgG-luokan vasta-aineet läpäisevät istukan ja johtavat sikiön trombosyyttien ennenaikaiseen tuhoutumiseen. Alloimmuunitrombosytopeniaa ei seulota raskausaikana. Diagnostiset selvittelyt aloitetaan useimmiten, kun syntyneellä lapsella todetaan vaikea trombosytopenia ja vuotokomplikaatio (aivoverenvuoto, sisäelinvuodot, petekkiat, mustelmat). Katso 4268 B -NAIT.

Joissain erityistapauksissa, jos äidillä on jo aikaisemmin todettu HPA-vasta-aineita, voi olla tarpeen tehdä sikiön HPA-tyypitys lapsivedestä. HPA-tyypityksessä tutkitaan seuraavat trombosyyttiantigeenit: HPA-1, -2, -3, -5, -6 ja -15.

Indikaatiot

Harvinainen tarve selvittää, onko sikiö perinyt isältään HPA-antigeenin, jota vastaan äidillä on todettu HPA-vasta-aineita.

Esivalmistelut

Tutkimuksen tilaamisesta tulee aina neuvotella etukäteen trombosyyttilaboratorion lääkärin kanssa (Fimlab Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393).

Näytteenotosta on sovittava aina etukäteen laboratorion kanssa (p. 2523). Näyte otetaan aikaisintaan raskausviikolla 16+. Näyte tulisi ottaa alkuviikosta siten, että se on perillä tutkimuksen tekevässä laboratoriossa (SPR Veripalvelu) viimeistään torstaina klo 14.00.

Tulos valmiina

Tutkimus valmistuu 1-2 viikon kuluessa. Kiireellisissä tapauksissa HPA-alloantigeenityypitys voidaan tehdä seuraavana arkipäivänä. (Tulokset välitetään SPR Veripalveluun hoitoon liittyvien konsultaatioiden ja erikoisverivalmisteiden toimitusten mahdollistamiseksi.

Muutokset

*10.11.2021 Uusi tutkimus.