Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -M. tuberculosis-herkistyneet solut, gammainterferoni, erittävät solut (6174 B -LyTbIFN )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

1.6.2022

Tekopaikka

HUSLAB, Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126.

Lähete

HUSLAB, kliininen mikrobiologia, immunologiset tutkimukset.

Tämä on erikoistutkimus josta annetaan lausunto. Tämän johdosta hoitavan lääkärin tulee kirjoittaa edellä mainittuun lähetteeseen diagnoosin kannalta oleelliset seikat.

Indikaatiot

Mycobacterium tuberculosis -infektion/kontaktin osoitus.

Mtb aiheuttamat kliiniset ja subkliiniset infektiot, erityisesti vaikeasti diagnosoitavat ekstrapulmonaaliset muodot (luustopesäkkeet, lymfadeniitti, sekä latentin tuberkuloosi-infektion diagnostiikka), ja varotoimena ennen infektioriskiä lisäävän hoidon aloitusta. Menetelmä soveltuu myös lapsipotilaille.

HUOM! Haponkestävän sauvan värjäys ja viljely ovat edelleen ensisijaisia menetelmiä kliinisten tuberkuloosi-infektioiden tunnistuksessa.

Esivalmistelut

Toistaiseksi näytteenotto vain maanantaisin.

Näytteen voi ottaa näytteenottopäivänä aikaisintaan klo 7 ja se on toimitettava välittömästi B2 kliinisen mikrobiologian laboratorioon tai viimeistään klo 14 mennessä, jotta se ehtii kuljetukseen.

Juhannuksen 2022 poikkeusaikataulu.

Menetelmä

Mikrobiologinen menetelmä. B -LyTbIFN on immunologinen tutkimusmenetelmä, jolla osoitetaan potilaan verestä M. tuberculosis antigeeneille herkistyneitä T-lymfosyyttejä. Eristettyjä mononukleaarisia valkosoluja stimuloidaan M. tuberculosis-bakteerille ominaisilla peptideillä 24 tuntia. Jos näytteessä on peptideille herkistyneitä efektori-T-lymfosyyttejä, ne aktivoituvat ja tuottavat interferoni gammaa (IFNg). Eritetty IFNg osoitetaan monoklonaalisilla vasta-aineilla, joista toinen on kiinnitetty mikrotitterilevyn membraaniin ja toinen, entsyymillä leimattu, reagoi substraatin kanssa muodostaen värillisiä täpliä (spotteja). Reaktiivisten solujen määrä lasketaan.

Tulos valmiina

Kahden vuorokauden kuluessa.

Näyteastia

4 ml Li-hepariiniputki, ei geeliä. Ei sentrifugointia.

Näytteenotto

Otettava huoneenlämmössä.

Näyte (minimi)

4 ml hepariiniverta.

Ohje laboratoriolle

Näytettä ei saa sentrifugoida.

Näytteen säilytys

Veriputket pidetään huoneenlämmössä, niitä ei saa laittaa jääkaapiin eikä pakastaa.

Näytteen lähetys

Näyte on toimitettava viimeistään 32 h sisällä näytteenotosta HUSLABin virologian ja immunologian laboratorioon tiistaisin tai torstaisin klo 13:00 mennessä. Huom! Näytteen kuljetus huoneenlämpöisenä on varmistettava.

Viitearvot

Positiivinen (reaktiivinen) yli 55 spot/·106 lymfos.
Raja- arvoinen 25-55 spot/·106 lymfos.
Negatiivinen (nonreaktiivinen) alle 25 spot/·106 lymfos.

Tulkinta

Tulokset ilmoitetaan reaktiivisten lymfosyyttien määränä /E6 veren lymfosyyttiä, kullekin 3 antigeenille erikseen. Antigeeni A on ESAT-6 -peptidiseos, antigeeni B on CFP-10 - peptidiseos ja kontrolliantigeeni on PPD (M. tuberculosis "Purified Protein Derivative" -proteiiniseos, jonka antigeenien pääosa on läsnä myös BCG-rokotekannalla). Lisäksi stimuloidaan kontrollimitogeenilla (PHA). Positiivinen PPD-tulos voi seurata M. tuberculosis- kontaktista, BCG-rokotuksesta tai atyyppisen mykobakteerin aiheuttamasta infektiosta. PPD- antigeenin negatiivinen tulos liittyy useimmiten rokottamattomuuteen.

Vaikeassa tuberkuloosissa tai muussa immunosupressiotilassa spesifisten peptidiantigeenien antama tulos voi jäädä negatiiviseksi. Harvinaiset M. marinum, M. kansasii ja M. szulgai -infektiot voivat myös antaa positiivisen tuloksen spesifisillä peptideillä. Tulokseen liittyy lausunto.

Lymfopeniapotilailla tämä tutkimus on suositeltavampi kuin B -TbIFNg tutkimus. Lymfopenisten näytteiden tutkimus on silti epävarmaa sen suhteen, saadaanko tutkimukseen tarpeeksi lymfosyyttejä. Tähän otetaan kantaa lausunnossa.

B -LyTbIFN-tutkimuksen uutena indikaationa on atyyppisten mykobakteerien aiheuttama lasten kaulan alueen lymfadeniitti. Tutkimus sopii lapsille, jotka eivät ole saaneet BCG-rokotusta. Tutkimuksella voidaan poissulkea M. tuberculosis lymfadeniitin aiheuttajana. Positiivinen PPD-reaktio (yli 25 spottia/10E6 lymfosyyttiä) viittaa siihen, että kyseessä on atyyppisen mykobakteerin aiheuttama tulehdus. Katso Kontturi et al.: Elispot IGRA with PPD stimulation for diagnosing nontuberculous mycobacterial cervical lympadenitis. Pediatr Infect Dis J. 2015 Nov 18. (Epub ahead of print).

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*1.6.2022 Juhannuksen 2022 poikkeusaikataulu.