Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Leukosyyttien sopivuuskoe, IgG virtaussytometria (6229 S -LeuXFc )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

22.7.2016

Tekopaikka

SPR Veripalvelu/Kudostyypitysosasto 029 300 1796.

Lähete

SPR kudostyypitysosasto, (valkosolujen sopivuuskoe.

Saajalle täytetään myös lähete SPR kudostyypitysosasto, Leukosyyttivasta-aineet (fi, sv).

Jos sopivuuskoe otetaan samanaikaisesti sekä luovuttajalta että saajalta voidaan käyttää samaa lähetettä. Laboratoriojärjestelmään molemmille tilataan 6229 S -LeuXFc. Luovuttajalle tulee vastaus "EI VASTATA".

Jos potilas on saanut hoidoksi anti-CD3 tai anti-OKT3 vasta-ainetta on siitä mainittava lähetteessä, koska se aiheuttaa sytotoksisuustestisssä väärän positiivisen reaktion. Rituksimabi voi aiheuttaa väärän positiivisen tuloksen B-solujen virtaussytometrisessä sopivuuskokeessa ja lääkkeen antamisesta on syytä mainita lähetteessä. Lähetteeseen on myös merkittävä, jos potilas saanut verensiirtoja ja jos on, milloin viimeksi.

Yleistä

Leukosyyttien sopivuuskokeella tutkitaan, onko potilaalla vasta-aineita kudoksen luovuttajaa kohtaan. Virtaussytometrista sopivuuskoetta käytetään yleensä leukosyyttivasta-aineiden seurantaan elinsiirron jälkeen epäiltäessä vasta-ainevälitteistä hyljintää. Erityistilanteissa tutkimus voidaan tehdä myös ennen elävältä luovuttajalta suunniteltua munuaissiirtoa. Leukosyyttien sopivuuskokeen yhteydessä tutkitaan myös leukosyytti- eli valkosoluvasta-aineet.

Indikaatiot

Elinsiirron saaneen potilaan ristikoe luovuttajan soluja vastaan.

Esivalmistelut

Tämä tutkimus ei ole tilattavissa ATK:lla, ainoastaan lähetteellä. Näytteenotto maanantaista torstaihin ennen klo 12.30.

Menetelmä

Virtaussytometria.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa. Jos tutkimus halutaan kiireellisenä, siitä on aina sovittava erikseen laboratorion kanssa ja siitä laskutetaan kiireellisyyslisä.

Näyteastia

5 ml seerumiputki potilasnäytettä varten ja 3x6 ml ACD-putki luovuttajan näytettä varten.

Näyte (minimi)

2 ml seerumia potilaasta, 3 x 6 ml ACD-sitraattiverta kudoksen luovuttajasta. Lapsilta riittää 1 ml seerumia, vaikeissa tapauksissa ehdoton minimi on 0.5 ml.

Näytteen säilytys

Huoneenlämmössä.

Näytteen lähetys

Ma - to huoneenlämmössä pikapostina. Lähetteen etusivun tiedot ja lähetystapa ilmoitetaan SPR:ään faxilla 029 300 1608.

Viitearvot

Lausunto

Linkit

S –Leukosyyttien sopivuuskoe, IgG ja IgM, virtaussytometria (S -LeuXFc, SPRV 3693, leukosyyttivasta-aineiden seuranta elinsiirron jälkeen epäiltäessä vasta-ainevälitteistä hyljintää).

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*22.7.2016 Uusi tutkimus.