Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Helicobacter pylori, nukleiinihappo (kval) (6314 __-HepyNhO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

26.5.2020

Tekopaikka

HUSLAB/Bakteriologian laboratorio, puh. 050 427 1229 tai (09) 471 73040

Indikaatiot

Helicobacter pylori -bakteerin ja sen klaritromysiiniresistenssiä aiheuttavan mutaation osoittaminen. Testiä voidaan käyttää sekä infektion selvittämisessä, että häätöhoidon valinnassa.

Häätöhoidon onnistumisen arviointi aikaisintaan 4 viikkoa hoidon päättymisestä.

Potilasohje

HUSLAB/Ulosteen Helikobakteerinäyte (-HepyNhO).

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. Testillä voidaan todeta ulostenäytteestä Helicobacter pylori -bakteerin DNA ja sen klaritromysiiniresistenssiä osoittavat geenimutaatiot.

Tekotiheys

2-3 kertaa viikossa.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Häiriötekijät

Tietyillä lääkeaineilla voi olla vaikutusta testin tulokseen (voi antaa väärän negatiivisen tuloksen) ja siksi olisi suotavaa, että ennen näytteenottoa potilas olisi käyttämättä protonipumpun inhibiittoreita 2 viikon ajan. Helikobakteerin häätöhoidosta tulisi olla kulunut 4 viikkoa.

Vetinen ripuliuloste ei kelpaa näytteeksi, koska ripuliulosteen mahdolliset Campylobacter-lajit voivat aiheuttaa ristireaktioita.

Näyteastia

Copan eNAT® -putki. Ulostetta siirrostetaan eNAT-putkeen käyttäen Copan FLOQSwab -näytteenottotikkua. Jos eNAT-putkia ei ole saatavilla, voi näytteen ottaa kierrekorkilliseen tyhjään purkkiin (esim. ulostepurkki). Näyteputket- ja purkit laitetaan muovipussiin.

Näyte (minimi)

Tuore ulostenäyte. Oikea näytemäärä eNAT-putkessa on tärkeää menetelmän luotettavuuden kannalta (ks. HUSLAB näytteenotto-ohje Ulosteen Helikobakteerinäyte (-HepyNhO).

Näytteen säilytys

2 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Positiivinen löydös osoittaa helikobakteeri-infektion. Klaritromysiiniresistenssitulos vastataan positiiviseen löydökseen.

Yhteyshenkilöt

HUSLAB: Mikrobiologi Jenni Antikainen jenni.antikainen(at)hus.fi / 050 452 6712 Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*9.12.2019 Uusi tutkimus
*26.5.2020 lisätty vaihtoehtoinen näyteastia