Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Dermatofyytit, nukleiinihappo (kval) (6371 __-DermNhO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

11.5.2022

Tekopaikka

NordLab/Serologian laboratorio, puh. 040 635 6378.

Yleistä

__-DermNhO tutkimus tunnistaa seuraavat hiiva- ja silsasienet:

Candida albicans (-CalbNhO), Trichophyton interdigitale (-TintNhO), Trichophyton rubrum/Trichophyton soudanense (-TrubNhO), Trichophyton tonsurans (-TtonNhO), Trichophyton mentagrophytes (-TmenNhO), Trichophyton violaceum (-TvioNhO), Trichophyton benhamiae (-TbenNhO), Trichophyton verrucosum (-TverNhO), Microsporum canis/Microsporum ferrugineum (-McanNhO), Microsporum audouinii (-MaudNhO), Epidermophyton floccosum (-EfloNhO).

Indikaatiot

Epäily pinnallisesta (iho, kynsi, karvoitusalueet) sieni-infektiosta.

Esivalmistelut

Pinnallisten sieni-infektioiden (iho, kynsi, karvoitusalueet) diagnostiikkaan suosittellaan ensisijaisesti __-DermNhO tutkimusta. Sienilääkityksellä ei ole vaikutusta __-DermNhO tutkimukseen.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus multiplex-PCR -menetelmällä.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki.

Näytteenotto

Näytteenottoalue on puhdistettava kontaminoivista mikrobeista pyyhkimällä se 80-prosenttisella alkoholilla.

Näyte (minimi)

IHO: Leviämässä olevan ihottuma-alueen reunalta (terveen ja sairaan alueen rajalta), ei keskeltä, raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä RUNSAASTI hilsettä kuivaan steriiliin astiaan (kierrekorkilliseen purkkiin). Jos infektioalueella on rakkuloita, niiden katto irrotetaan atuloilla ja saksilla mukaan näytteeksi.

KYNNET: Näyte otetaan sienen etenemisvyöhykkeestä terveen ja sairaan alueen rajalta kynsilevyn alapinnasta. Kynnen kärkiosa ja terveet pintakerrokset poistetaan kynsipihdeillä tai vuolemalla ohuita lastuja veitsellä. Näytteeksi leikataan viallista kynttä tai kynsilevyn pohjakerrosta. Näyte lähetetään kuivana tehdassteriilissä astiassa (kierrekorkillinen purkki).

HIUSPOHJA JA PARTA: Näytteeksi otetaan nypittyjen/leikattujen hiusten/parran tyviosia juurineen (ainakin 10 karvaa, hiuksista n. 1-2 cm pituisia tyviosia). Lisäksi ihottuma-alueen reunasta raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä näytteeksi runsaasti hilsettä. Näytteet lähetetään kuivana tehdassteriilissä astiassa mikrobiologian laboratorioon

Näytteen säilytys

Huoneenlämmössä.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä. Näytteet toimitettava Nordlab-serologian laboratorioon 3 vrk:n sisällä näytteenotosta.

Tulkinta

Tulos vastataan positiivinen/negatiivinen kunkin yksittäisen mikrobin suhteen. Normaalisti negatiivinen.

Testi tunnistaa T.rubrum ja T. soudanense lajit, mutta ei erottele niitä toisistaan. T.soudanense löydös on mahdollinen lähinnä hiuspohjan näytteissä. Hiuspohjan -TrubNhO positiivisiin tuloksiin lisätään lausunto "Trichophyton rubrum/Trichophyton soudanense positiivinen"

Testi tunnistaa M.canis ja M.ferrugineum lajit, mutta ei erottele niitä toisistaan. -McanNhO positiivisiin tuloksiin lisätään lausunto "Microsporum canis/Microsporum ferrugineum positiivinen".

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*15.10.2019 Uusi tutkimus
*13.8.2020 Nordlabilla tuotantokatko toistaiseksi
*11.5.2022 Tutkimus tilattavana. NordLabin puh. päivitetty.