Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Pp-Bakteeri, nukleiinihappo (kvant), ientasku (6372 Pp-BaktNh )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

1.11.2016

Tekopaikka

HUSLAB/Bakteriologian osasto, DNA-laboratorio, puh. (09) 471 73234.

Indikaatiot

Parodontiitin bakteerietiologian selvittely, esim. huonosti hoitoon vastaava tai aggressiivinen parodontiitti, nuori potilas.

Tutkimuksella etsitään geenimonistusmenetelmällä kuutta keskeistä parodontiitissa esiintyvää bakteeria: Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Tannerella forsythia, Prevotella intermedia ja Parvimonas micra. Testi on viljelymenetelmää herkempi tutkimus ja sen avulla voidaan näytteestä tunnistaa myös Treponema denticola, jota ei viljelytutkimuksella saada todettua.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla.

Tekotiheys

1-3 kertaa viikossa.

Näyteastia

Tehdaspuhdas purkki/putki.

Näytteenotto

Näyte otetaan steriilillä paperinastalla. Ennen näytteenottoa supragingivaalinen plakki poistetaan kyretillä. Tämän jälkeen paperinasta viedään steriileillä pinseteillä ientaskuun. Paperinastan annetaan olla paikoillaan 10-20 sekuntia, minkä jälkeen se otetaan pois ja suljetaan tyhjään näytekuljetusputkeen.

Näytteen säilytys

Näyte ei saa jäätyä tai kuumentua, koska tämä voi vaikuttaa haitallisesti testin herkkyyteen. Tarvittaessa näytettä voi säilyttää ennen näytteen lähettämistä jääkaappilämpötilassa 48 tunnin ajan.

Näytteen lähetys

Ma-pe kylmälähetyksenä.

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Tutkimuksella pystytään osoittamaan kuusi keskeistä parodontiitissa esiintyvää bakteerilajia: Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Tannerella forsythia, Prevotella intermedia ja Parvimonas micra.

Tulokset ilmoitetaan asteikolla niukka (+), kohtalainen () tai runsas () bakteerimäärä. Tulosten viitteellisenä tulkintaohjeena jo niukka (+) A. actinomycetemcomitans tai P. gingivalis –löydös tulkitaan merkittäväksi. T. denticola, T. forsythia ja P. intermedia ovat merkittäviä kohtalaisen runsaina () ja P. micra runsaana () löydöksenä.

Tutkimukseen ei kuulu herkkyysmääritystä. HUSLABissa tehdyn selvityksen perusteella parodontiittibakteerien herkkyys tavanomaisesti parodontiitin hoidossa käytettäville antibiooteille on Suomessa hyvä.

Yhteyshenkilöt

HUSLAB: Lääkäri Hannamari Välimaa: hanna.valimaaathus.fi / 050 4270446 ja mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712.

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*1.11.2016 Uusi tutkimus