Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/9633"Fimlab-ohjekirjaan

F -Ulosteen parasiitit, nukleiinihappo (kval) (6375 F -ParaNhO )

F -Ulosteen parasiitit, nukleiinihappo (kval) (6375 F -ParaNhO )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

F -Ulosteen parasiitit, nukleiinihappo (kval) (6375 F -ParaNhO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

5.5.2023

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere.

Yleistä

Suomalaisessa potilasjoukossa valtaosa ulosteen mikroskopian parasiittilöydöksistä on erilaisia alkueläimiä. Näistä monet ovat apatogeenisia tai patogeenista ja apatogeenista muotoa ei voi kystan perusteella erotella (E. histolytica / dispar). Erilaisia matoja tai matojen munia löytyy suhteellisen harvoin. Tähän tutkimukseen valikoidut alkueläimet ovat suhteellisen yleisiä ja niiden kliininen merkitys on selvä tai todennäköinen. Ulosteen parasiittien mikroskopiassa ei voi löytää näistä alkueläimistä kryptosporidiumia eikä Dientamoeba fragilista.

Menetelmä tunnistaa seuraavien 4 alkueläimen nukleiinihappoa:

Indikaatiot

Parasiitin (käytännössä alkueläimen) aiheuttaman suolistoinfektion diagnostiikka. Tämä on tarkoitettu ensisijaiseksi tutkimukseksi.

Valikoiduissa tapauksissa (esim. epäiltäessä matotautia) voidaan käyttää ulosteen parasiittien mikroskopiatutkimusta, joka on tilattava erikseen (2455 F -Para-O). Tällöin on huomioitava, että mikroskopiatutkimusta varten näyte on otettava formaliiniin, mutta samasta näytteestä (formalinisoitu näyte) voidaan tehdä myös alkueläin-PCR-tutkimus.

Menetelmä

Multiplex-polymeraasiketjureaktio (multiplex-PCR).

Näyte (minimi)

Ensisijaiseksi näytelaaduksi suositellaan ripuliulostetta tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen näytepurkkiin otettuna.

Mikäli samasta näytteestä halutaan tutkittavan kyseisen F -ParaNhO -tutkimuksen lisäksi myös F -Para-O (mikroskopointitutkimus), on ulostenäyte otettava 10% formaliinia sisältävään näyteastiaan. PCR-tutkimus voidaan tällöin tehdä formalinisoidusta ulostenäytteestä. Laboratorioon toimitettavaan näyteastiaan on tällöin liimattava molempien tutkimuspyyntöjen (F -ParaNhO ja F -Para-O) tarrat.

Tulkinta

Positiivinen E. histolytica -löydös tarkoittaa sitä, että ulosteessa on tuon alkueläimen DNA:a. Testi on spesifinen tuolle patogeeniselle Entamoeballe eikä mitään erillistä antigeenitestiä tarvita.

Positiivinen Giardia-, Cryptosporidium– tai Dientamoeba -löydös tarkoittaa sitä, että ulosteessa on tuon alkueläimen DNA:a.

Koska osalla alkueläimiä oireeton kantajuus on mahdollista, tulisi tutkia vain oireisia potilaita. Saatu tutkimustulos tulee suhteuttaa potilaan anamneesiin ja oireisiin.

Tällä tutkimuksella on mahdollista löytää vain neljä edellä mainittua alkueläintä..

Muutokset

*1.2.2019 Tekopaikkamuutos.
*11.10.2019 väliaikainen ohje potilasohjeisiin (linkit eivät toimi).
*26.5.2020 lisätty vaihtoehtoinen näyteastia
*15.12.2020 tarkennettu säilytysaika
*5.5.2023 Uusi tekopaikka