Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Rasvahapot, välttämättömät (6386 P -EFA )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

14.9.2020

Tekopaikka

Fimlab, alihankinta AMC Amsterdam.

Lähete

AMC, Metabolite Diagnostics -lähete. Lähetteelle täytetään kohtaan "Patient Information" potilaan nimi, syntymäaika ja sukupuoli. Kohtaan "Material" täytetään "plasma" ja näytteenottoaika sekä rasti kohtaan "EDTA". Kliinisiin tietoihin täytetään haluttu tutkimus "Essential fatty acids" ja tarvittaessa tietoja lääkityksestä.

Yleistä

Ravinnon rasvakoostumus vaikuttaa seerumin lipidien rasvahappokoostumukseen. Erityisesti omega-6- tai omega-3-sarjan monityydyttymättömien rasvahappojen, kuten linolihapon (kasviöljyistä) ja eikosapentaeenihapon (kalaöljyistä) sekä tyydyttyneitten rasvahappojen suhteellinen määrä ravinnon rasvassa heijastuu niiden pitoisuuteen seerumin lipideissä. Myös synnynnäiset tai hankitut muutokset maksan rasvahappoaineenvaihdunnassa voivat muuttaa seerumin rasvahappokoostumusta; tällainen on mm. delta-6-desaturaasientsyymin vajavuus, jota on kuvattu esiintyvän esim. atooppisessa dermatiitissa ja alkoholisteilla. Tutkimuksessa määritetään essentiellien rasvahappojen pitoisuudet.

Indikaatiot

Ravitsemustilan arviointi. Delta-6-desaturaasientsyymin puutteen tai muiden rasvahappoaineenvaihdunnan häiriöiden epäily.

Esivalmistelut

Näyte tulisi ottaa vähintään kahden tunnin kuluttua ruokailusta tai yli yön paaston jälkeen.

Tutkimus voidaan tehdä myös erytrosyyteistä, jolloin tulos kuvastaa pidemmällä aikavälillä vallinnutta tilaa. Erytrosyyteistä tehtävä tutkimus tulee pyytää tutkimuksena 9300 __-LÄHETE ja näyte pitää toimittaa huoneenlämmössä kliinisen kemian laboratorioon näytteenottopäivänä ennen klo 12:00 (ma-to, ei arkipyhiä edeltävinä päivinä). Erytrosyyteistä tehtävästä tutkimuksesta tulee ilmoittaa puh. 2523. Erytrosyyteistä tehtävää tutkimusta varten otettava näyte on EDTA-kokoverta.

Menetelmä

Kaasukromatografia ja massaspektrometria.

Tulos valmiina

Kuukauden kuluessa.

Näyteastia

3 ml EDTA-putki.

Näyte (minimi)

1 ml plasmaa.

Näytteen säilytys

Pakastettuna.

Näytteen lähetys

Plasmanäyte: Pakastelähetys Fimlab Tre näytteiden vastaanottoon.

EDTA-kokoveri: Huoneenlämmössä 24 tunnin kuluessa Amsterdamiin.

Viitearvot

Kullekin rasvahapolle on omat viitevälinsä, jotka käyvät ilmi vastauksesta.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*14.9.2020 Uusi tutkimus.