Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Am-Lamellaarikappaleet (6399 Am-Lamel )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

3.9.2021

Tekopaikka

Fimlab Vaasa, hematologian laboratorio.

Yleistä

Lamellaarikappaleet ovat sikiön keuhkojen kypsyessä muodostuvia partikkeleita, joissa varastoidaan keuhkojen pintajännitystä alentavaa surfaktanttia sekä fosfolipidejä, proteiineja ja kolesterolia. Lamellaarikappaleet ovat kooltaan n. 1- 5 µm.

Lamellaarikappaleita alkaa ilmestyä sikiön keuhkoista lapsiveteen 20.-24. raskausviikon aikana. Sikiön keuhkojen kypsyessä surfaktanttifosfolipidien määrä lapsivedessä lisääntyy ja 35. - 36. raskausviikolla sikiön keuhkot ovat tässä suhteessa kypsät. Partikkelien määrä korreloi sikiön keuhkojen kypsyyteen.

Esivalmistelut

Tilaa samanaikaisesti myös 4708 Am-EPO.

Menetelmä

Automaattinen solulaskenta (impedanssimittaus trombosyyttikanavalla). Näytteen ulkonäkö arvioidaan visuaalisesti ja vastataan osatutkimukselle 8934 Am-UNäkö.

Tulos valmiina

Vuorokauden sisällä näytteen saapumisesta tekopaikkaan.

Häiriötekijät

Verikontaminaatio: Trombosyyttikontaminaatio nostaa tulostasoa hetkellisesti, näytteen hyytyminen vastaavasti laskee tulostasoa. Hematokriitti 1 % laskee lamellarikappaleiden pitoisuutta 8-10%, toisaalta lysoitunut veri voi nostaa niiden pitoisuutta.

Mekonium-kontaminaatio saattaa antaa poikkeavia tuloksia (yleensä liian korkeita).

Vaginaalisesta lapsivesinäytteestä ei saada limakontaminaation takia luotettavaa Am-Lamel -tulosta, jonka takia kyseiset näytteet eivät sovi määritykseen.

Näyteastia

6 ml lisäaineeton muoviputki (BD 368501, vaaleanruskea korkki)

Näyte (minimi)

6 ml punktiona otettua veretöntä lapsivettä lisäaineettomaan putkeen, joka toimitetaan viipymättä laboratorioon huoneenlämmössä. Samanaikaisesti otetaan toinen putki Am-EPO -määritystä varten.

Ohje laboratoriolle

Näyte sentrifugoidaan 3 min 500 g ja erotetaan supernatantti toiseen putkeen. Putkeen kirjoitetaan, että näyte on sentrifugoitu ja eroteltu.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 3 vrk jääkaapissa +5 °C. Ei saa jäätyä.

Näytteen lähetys

Kylmälähetys. Putkessa on luettava, onko näyte sentrifugoitu ja erotettu.

Viitearvot

Kypsät keuhkot ≥29·109/l
Epävarma 9 - 29·109/l
Epäkypsät keuhkot ≤9·109

Tulkinta

Sikiön keuhkojen kypsyyttä voidaan arvioida lamellaarikappaleiden pitoisuuden perusteella (ks. Viiteväli). Vähäinen lapsiveden määrä lisää lamellaarikappaleiden pitoisuutta ja runsas lapsiveden määrä laskee pitoisuutta (lapsivesi ”laimenee”). Äidin diabetes, hypertensio, toksemia ja sikiön kohdunsisäisen kasvun hidastuminen lisää surfaktantin tuotantoa ja siten lamellaarikappaleiden määrää. Surfaktanttituotanto voi olla hidastunut mm. munuais- ja maksasairauksissa, sidekudossairauksissa ja toksoplasmoosissa, mikä johtaa alentuneeseen Am-lamellaarikappaleiden pitoisuuteen.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*22.4.2021 Tekopaikkamuutos.
*3.9.2021 Näyteastia ja näytteen käsittely päivitetty.