Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Ts-Immunofenotyypitys, refraktaarikeliakia (6411 Ts-RCD-Fc )

Tarkistettu

01.08.2018

Tekopaikka

Fimlab laboratoriot oy Virtaussytometria, puh. (03) 3117 6535.

Yleistä

Refraktaarikeliakia (RCD) on keliakian hoidolle (gluteeniton ruokavalio) reagoimaton tautimuoto. RCD-potilaat ovat useimmiten yli 50 vuotiaita. Lapsilla tautimuotoa ei tunneta. Refraktraarikeliakiaan liittyy huomattavasti suurentunut suolistolymfooman (EATL) riski, siksi näiden potilaiden tunnistaminen ajoissa on tärkeää. Riskipotilaat voidaan löytää tutkimalla virtaussytometrialla ns. aberranttien T-solujen määrää intraepiteliaalisten lymfosyyttien joukossa (CD103+/CD7+/cyCD3+/CD3-). Selvästi suurentunut riski on niillä potilailla joiden aberranttien T-solujen osuus on yli 20%

Indikaatiot

Refraktraarikeliakian lymfoomariskin arviointi,

Esivalmistelut

Näyte voidaan ottaa maanantaista torstaihin.

Näytteenotosta tulee ilmoittaa etukäteen kliinisen kemian laboratorioon (puh. 2512) vähintään 2 vrk ennen näytteenottoa. Laboratorio ilmoittaa edelleen Fimlabiin tulevasta näytteestä. Näyte suositellaan otettavaksi ma-to ennen klo 13. Näytteiden on oltava laboratoriossa ennen klo 14.00.

Näyteastia

Ravintonestettä sisältävä putki (RPMI-elatusaineputki, ns. kromosomiputki). Putket säilytetään laboratorion lajittelun pakastimessa, josta ne kannattaa hakea hyvissä ajoin sulamaan.

Näyte (minimi)

Vähintään neljä edustavaa biopsiapalaa elatusaineessa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy korkeintaan seuraavaan päivään. Näyte säilytetään +4 °C lähetyshetkeen asti.

Näytteen lähetys

Ma - to postin pikapakettina. Näytteestä ilmoitetaan Fimlabiin puh (03) 3117 6535. Jos näytettä ei jostain syystä lähetetä, peruutetaan tilaus soittamalla numeroon (03) 3117 6535. Perjantaisin tai aattopäivinä näytteitä ei voi postittaa.

Viitearvot

Lausunto

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*1.8.2018 Uusi tutkimus.