Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/11060"Fimlab-ohjekirjaan

P -Fosfolipidi, vasta-aineet, plasma (6490 P -PLAb )

P -Fosfolipidi, vasta-aineet, plasma (6490 P -PLAb )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Fosfolipidi, vasta-aineet, plasma (6490 P -PLAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

26.1.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio ma–pe klo 8–18 p. 044 472 8393. Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat p. 03 311 76536 (Fimlab Tampere 24/7).

Yleistä

6490 P -PLAb Fosfolipidi, vasta-aineet; sisältää tutkimukset:

P-LuakRVV Lupusantikoagulantti, dRVVT-seulonta
P-LuakPTT Lupusantikoagulantti, aPTT-seulonta
P-KardAbG Kardiolipiini, IgG vasta-aineet
P-KardAbM Kardiolipiini, IgM vasta-aineet
P-B2GPAbG Beeta-2-glykoproteiini, IgG vasta-aineet
P-B2GPAbM Beeta-2-glykoproteiini, IgM vasta-aineet

Jatkotutkimukset (laskutetaan erikseen)

P-LARVVCt Lupusantikoagulantti, dRVVT, varmistus Tehdään, jos LuakRVV-seulontatesti on positiivinen.
P-LAaPTCt Lupusantikoagulantti, aPTT, varmistus Tehdään, jos LuakPTT-seulontatesti on positiivinen.

Hankinnaiset fosfolipidivasta-aineet ovat heterogeeninen ryhmä autovasta-aineita. Niitä esiintyy mm. autoimmuunitautien (erityisesti SLE), infektioiden tai tiettyjen lääkitysten yhteydessä, mutta myös ilman altistavaa tekijää. Potilailla, joilla todetaan pysyvästi fosfolipidivasta-aineita, on taipumus laskimo- ja valtimotukoksiin sekä raskauskomplikaatioihin (mm. toistuvat keskenmenot, sikiökuolema). Tilaan voi liittyä mm. trombosytopeniaa.

Hyytymistesteillä todettavia fosfolipidivasta-aineita kutsutaan lupusantikoagulantiksi. Tutkimus sisältää myös FEIA-menetelmällä tehtävät kardiolipiini- ja beeta-2-glykoproteiini I -vasta-ainemääritykset (IgG/IgM). Lupusantikoagulantin varmistustesti parantaa diagnostista osuvuutta. Sen tarkoituksena on varmistaa, että positiivisen lupusantikoagulanttituloksen syynä on todellinen fosfolipidivasta-aine eikä esim. yksittäisen hyytymistekijän vajaus.

Indikaatiot

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto. Hankinnaisia fosfolipidivasta-aineita esiintyy mm. autoimmuunitautien, infektioiden tai tiettyjen lääkitysten yhteydessä, mutta myös ilman altistavaa tekijää. Hankinnaiset fosfolipidivasta-aineet voivat olla ohimeneviä. Vasta pysyvä fosfolipidivasta-aine (=positiivinen tulos kahdessa näytteessä, joiden välillä on vähintään 12 viikkoa) on laskimo- ja valtimotromboosin voimakas riskitekijä. Siihen voi liittyä mm. trombosytopeniaa ja naisilla raskauskomplikaatioita (mm. toistuvat alkuraskauden keskenmenot, sikiökuolema).

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymän diagnoosi edellyttää pysyvää laboratoriolöydöstä ja sairastettua tromboemboliaa tai raskauskomplikaatiota. (Lisätietoa: Lassila R, Kaaja R. Duodecim 2018;134(6):545-52, Arachchillage DRJ and Laffan M. BJH 2017;178:181-195, Ruiz-Irastorza G et al. Lupus 2011;20(2):206-18.)

Heikosti positiiviset kardiolipiinivasta-aineet (10-40 GPL/MPL) ja/tai beeta-2-glykoproteiini I -vasta-aineet (7-10 U/ml) eivät täytä fosfolipidivasta-aineoireyhtymän (APS) diagnostisia laboratoriokriteerejä (ns. Sydney-kriteerit, ISTH 2006).