Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Moniresistentit gramnegatiiviset sauvat, viljely (9690 __-MDRsVi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

19.3.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab Vaasa/Kliinisen mikrobiologian laboratorio/(06) 2132842.

Indikaatiot

Tartunnan torjunnan kannalta merkitsevien moniresistenttien gramnegatiivisten sauvojen kantajuuden selvittäminen potilailta, jotka ovat voineet niille altistua. Altistumista ja kolonisoitumista voi tapahtua ulkomaisissa tai kotimaisissa hoitolaitoksissa, joissa kyseisiä sauvabakteereja esiintyy endeemisesti tai epidemioiden yhteydessä. Erityisesti karbapenemaaseja ja muita laajakirjoisia laktamaaseja (ESBL) tuottavia sauvoja esiintyy ulkomaisissa sairaaloissa ja muissa terveydenhoitopaikoissa, lastenkodeissa ja pakolaisleireillä. Mm. välimeren alueen, Lähi- ja Kaukoidän maissa, Intiassa, Venäjällä, USA:ssa ja Etelä-Amerikassa niiden esiintyvyys on runsasta. Kantajapotilaiden suorat sairaalasiirrot muodostavat suuren tartuntariskin.

Lähetteen kysymyksiin on vastattava. Tutkimuksen syy –kohtaan kirjoitetaan altistustieto (matkustusmaa, ulkomainen sairaanhoito, laitos tai leiri, perhealtistus, aiempi resistentin sauvabakteerin kantajuus ym.). Jos tapauksen liittyminen epidemiaan on tiedossa, on mainittava epidemian kohde (esim. hoitolaitoksen nimi) ja aiheuttajabakteeri.

Jos potilaan epäillään altistuneen harvinaiselle plasmidiperäiselle kolistiiniresistentille kannalle (yleensä E. coli), on asiasta ilmoitettava laboratorioon.

Menetelmä

Näyte viljellään resistentit kannat erotteleville elatusaineille. Resistenssiominaisuuksien tunnistaminen perustuu sekä fenotyyppisiin menetelmiin että tiettyjen resistenssigeenien osoittamiseen. Tutkimuksella voidaan osoittaa seuraavat sauvabakteerit ja resistenssiominaisuudet:

Moniresistenteille kannoille tehdään tarvittaessa antibioottiherkkyysmääritys.

Tekotiheys

Ma - su.

Tulos valmiina

2-3 vrk:n kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon. Kiiretilanteissa, joissa tartuntariski arvioidaan hyvin suureksi, osastot voivat ottaa yhteyttä mikrobiologian laboratorioon aukioloaikana.

Näytteenotto

Sivelynäyte rectumista tai ulostetta bakteerikuljetustikussa, virtsaa puhtaassa säilöntäaineellisessa tai –aineettomassa putkessa, infektioalueen sivelynäyte bakteerikuljetustikussa (haavat, haavaumat ym.), imulima limankeruuputkessa, vierasesineet FAB-putkessa. HUOM! Näytteenottoaluetta ei saa puhdistaa ennen –MDRSVi –näytteenottoa.

Tulkinta

Positiivinen tulos eli karbapenemaaseja , ESBL- tai plasmidiperäisiä AmpC-laktamaaseja tuottava löydös on merkitsevä. Löydöksille annetaan, jos mahdollista, antibioottiherkkyystulokset EUCAST-tulkinnan mukaan. Niukka näyte tai näytteen vähäinen bakteerimäärä voi johtaa väärään negatiiviseen tulokseen. Moniresistenttien sauvabakteereiden suolistokantajuuden loppumista on vaikea osoittaa luotettavasti. Erottelevilla maljoilla voi kasvaa muitakin, luonnostaan resistenttejä sauvalajeja. Tällaisia löydöksiä emme vastaa ilman erityistä sairaalahygieenistä syytä.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*19.3.2024 Uusi tutkimusnumero