Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Beeta-2-mikroglobuliini (1171 S -B2Miglo )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

13.12.2022

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere/Automaatiolaboratorio, puh. 03 3117 6539.

Yleistä

Beeta-2-mikroglobuliini on pienimolekyylinen (11.8 kD) proteiini, joka verenkierrosta suodattuu glomerulusten läpi ja hakeutuu tubulussoluihin, joissa se hydrolysoituu. Vain pieni määrä beeta-2-mikroglobuliinista pääsee virtsaan, kun glomerulusten toiminta on normaalia.

Indikaatiot

Seerumin beeta-2-mikroglobuliinimääritystä käytetään kasvainmerkkiaineena erilaisten pahanlaatuisten lymfoproliferatiivisten kasvainten diagnostiikassa, hoidon seurannassa ja ennusteen arvioinnissa. Tutkimuksella arvioidaan myös tulehdustilojen aktiivisuutta.

Virtsamäärityksissä käytetään tubulusvaurion herkkänä mittarina alfa-1-mikroglobuliinia 4757 U -A1Miglo, joka beeta-2-mikroglobuliinia stabiilimpana proteiinina soveltuu tähän paremmin.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA).

Tulos valmiina

Seuraavan työpäivän kuluessa.

Näyteastia

5 ml seerumigeeliputki.

Näyte (minimi)

0.5 ml seerumia.

Näytteen säilytys

Seerumi säilyy 4 vrk +5 °C.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä näytteenottopäivänä, muuten kylmälähetys.

Viitearvot

0.8 – 2.2 mg/l

Tulkinta

Seerumin ja virtsan beeta-2-mikroglobuliinitasot suurentuvat munuaisinsuffisienssin yhteydessä. Jos glomerulusfunktio on normaali tai lähes normaali, viittaavat suurentuneet virtsapitoisuudet proksimaaliseen tubulusvaurioon. Glomerulusfunktion ollessa normaali suurentuneet seerumipitoisuudet korreloivat mm. lymfoproliferatiivisten sairauksien (lymfooma, krooninen lymfaattinen leukemia, myelooma) aktiivisuuteen. Seerumipitoisuudet voivat suurentua myös tuumoreiden, maksasairauksien ja tulehdusten yhteydessä. Seerumipitoisuuksien suurentuessa noin kaksinkertaiseksi munuaisten resorptiokynnys ylittyy ja beeta-2-mikroglobuliinia alkaa ilmaantua enenevässä määrin myös virtsaan.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*13.12.2022 Menetelmämuutos, tulostaso laskee n. -9%.