Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Pt-Glukagoni-koe, C-peptidimääritys (1457 Pt-Glkg-R1 )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

29.3.2023

Analysoiva laboratorio

P -Gluk: Fimlab Vaasa/Kemian laboratorio/ 06-213 2519.

P -C-Pept: Fimlab Laboratoriot oy, Tampere/ Asiakaspalvelu puh. (03) 3117 4445.

Yleistä

Glukagonin antaminen kohottaa veren glukoosipitoisuutta ja stimuloi insuliinin eritystä. Insuliinin erittyessä haiman beetasoluista proinsuliini pilkkoutuu siten, että muodostuu insuliinimolekyyli ja C-peptidimolekyyli. Selvä C-peptidivaste glukagonirasituksen yhteydessä merkitsee aina endogeenista insuliinituottoa, myös diabeetikoilla. Diabeetikon saama eksogeeninen insuliini tai potilaan mahdolliset insuliinivasta-aineet eivät häiritse määritystä.

Indikaatiot

Potilaan oman insuliinituotannon selvittely diabeteksessa ennen insuliinihoidon aloittamista. Insuliinihoitoisen diabeteksen seuranta.

Esivalmistelut

Koe voidaan suorittaa aamupaaston tai aterian jälkeen.

Toimintakokeen suoritus

Potilaalle annetaan suoneen 1 mg glukagonia. Verinäytteet glukoosi- ja C-peptidimääritystä varten otetaan välittömästi ennen injektiota ja tasan 6 minuutin kuluttua glukagoni-injektiosta. Vaihtoehtoisesti voidaan tyytyä myös yhteen 6 min kohdalla otettuun näytteeseen. Näytteet: P -Gluk ja fP-C-pept 0, 6 min.

Menetelmä

Kemiluminometrinen.

Näyteastia

fP-C-Pept/P -C-PeptA: Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

fP-Gluk/P -Gluk: Fluoridisitraattiputki Vacuette FC Mix Tube (3 ml 454514 tai 2 ml 454511), harmaa korkki. Putki on sekoitettava käännellen käsin ylösalaisin vähintään 10 - 15 x heti näytteenoton jälkeen.

Näyte (minimi)

fP-C-Pept/P -C-PeptA: 1 ml (0.5 ml) plasmaa.

fP-Gluk/P -Gluk: 1 ml (0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys

fP-C-Pept/P -C-PeptA: 4 h huoneenlämmössä, 1 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen säilytys pakastettuna -20 °C.

fP-Gluk/P -Gluk: Kokoverinäyte säilyy sentrifugoimatta yhden vuorokauden huoneenlämpötilassa ja jääkaapissa. Erotettu plasmanäyte säilyy 2 vrk huoneenlämpötilassa tai jääkaapissa +5 °C. Ei säily pakastettuna.

Näytteen lähetys

fP-C-Pept/P -C-PeptA: Näyte voidaan lähettää geeliputkessa sentrifugoimatta huoneenlämmössä, mikäli se on perillä tekopaikassa 4 tunnin kuluessa näytteenotosta. Eroteltu näyte lähetetään vuorokauden sisällä näytteenotosta kylmässä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Tulkinta

Mikäli glukagonikokeessa ei tapahdu C-peptidipitoisuuden nousua tai nousu perustasosta jää alle 0.30 nmol/l, kysymyksessä on insuliinin puute. Mikäli nousu perustasosta on välillä 0.30 – 0.90 nmol/l, kysymyksessä saattaa olla suhteellinen insuliinin puute esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen liittyen. Tason 0.90 nmol/l ylittävä pitoisuuden muutos osoittaa normaalia tai voimakasta vastetta.

Ylipainoisilla henkilöillä ja vanhuksilla saadaan muuta aikuisväestöä korkeampia arvoja. Diabeetikolla voimakas C-peptidivaste viittaa insuliiniresistenssiin.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*5.8.2021 Tekopaikkatiedon päivitys.
*29.3.2023 Lisätty glukoosimääritykset osatutkimuksiin.