Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6468"Fimlab-ohjekirjaan

B -Laktaatti (2183 B -Laktaat )

B -Laktaatti (2183 B -Laktaat )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Laktaatti (2183 B -Laktaat )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

17.04.2024

Analysoiva laboratorio

Nordlab/030 660 6767.

Yleistä

Laktaatti on anaerobisen glukoosimetabolian lopputuote. Normaalioloissa veren laktaattipitoisuus on pieni. Kohonneita laktaattipitoisuuksia todetaan voimakkaan lihasrasituksen jälkeen, hypoksiassa, metaboliahäiriöissä, perinnöllisissä energia-aineenvaihdunnan sairauksissa sekä eräiden myrkytysten yhteydessä. Kokoveren laktaattitulos tulkitaan yhdessä muiden tutkimusten kanssa. Metabolisissa myopatioissa ja mitokondriaalisissa aineenvaihduntasairauksissa tulee määrittää myös B -Pyruvaatti ja arvioida kokoveren laktaatti/pyruvaatti -suhde.

Indikaatiot

Asidoositilan selvittely, laktaattiasidoosiepäily tai perinnöllisen energia-aineenvaihdunnan häiriön epäily.

Esivalmistelut

Tilaa samanaikaisesti 2554 B -Pyruv.

Ennen näytteenottoa potilaan tulisi olla ravinnotta ainakin 12h, jos se on mahdollista.

Tutkimuksesta täytyy sopia etukäteen soittamalla laboratorioon p. 2520. Näytteenotto vain ma-to, ei arkipyhien aattona.

Potilasohje

Potilaan on oltava levossa ennen näytteenottoa 30 min. Vähäinenkin työ johtaa pyruvaattiarvojen kohoamiseen veressä.

Menetelmä

Entsymaattinen määritys.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe).

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Näyteastia

Lisäaineeton (säilöntäaineeton ja antikoagulantiton) vakuumiputki (ns. hukkaputki), jäävesihaude.

Näyte (minimi)

Verinäyte otetaan laskimosta ilman staasia lisäaineettomaan esim. ns hukkaputkeen. Putkesta pipetoidaan välittömästi tarkkuuspipetillä (ruiskun mittatarkkuus ei riitä) tasan 0.5 ml verta putkeen, jossa on esitäytettynä 1.0 ml kylmää 8 % perkloorihappoa ja sekoitetaan huolellisesti, jolloin proteiinit saostuvat. Perkloorihapolla saostettua näytettä säilytetään 5 min jäävesihauteessa tai jääkaapissa täydellisen saostumisen varmistamiseksi. Tämän jälkeen putki sekoitetaan vielä uudelleen. Putki toimitetaan jäävesihauteessa laboratorioon kylmäsentrifugoitavaksi tunnin kuluessa näytteenotosta.

Näytteen säilytys

Pakastettuna -20 °C max. 1 viikko.

Näytteen lähetys

Ma-to pakastelähetys.

Viitearvot

0.33 – 1.33 mmol/l

Viiteväli perustuu normaalipaaston jälkeen otettuihin näytteisiin.

Tulkinta

Kokoveren laktaattipitoisuus suurenee voimakkaassa lihasrasituksessa jopa 20-kertaiseksi. Korkeita pitoisuuksia todetaan myös verenkierto- ja hengitysperäisessä akuutissa hypoksiassa. Diabeettisessa ketoasidoosissa laktaattia kertyy ketohappojen lisäksi elimistöön. Kokoveren laktaattipitoisuus voi olla suurentunut metabolisten tautien ja maligniteettien yhteydessä. Laktaattipitoisuus kohoaa myös metanoli- ja salisylaattimyrkytyksissä sekä runsaan alkoholin käytön jälkeen.

Mikäli kokoveren laktaatin lisäksi on määritetty myös pyruvaatti, voidaan tässä menetelmässä käytetyissä vastausyksiköissä laskea laktaatti/pyruvaatti-suhde kaavasta: 1000 x B-Laktaat/B-Pyruv

Muutokset

*17.4.2024 Uusi tutkimus laktaatti/pyruvaatti -suhteen laskemista varten.